24 °C Budapest

Kit érdekelnek az árak? Erre költ idén a magyar

2011. május 24. 04:44

Fogyasztási szempontból a recesszió kritikus szakasza, úgy tűnik, már a múlté: az európai országok többsége 2010-ben újból a növekedés útjára lépett. Az európai fogyasztók vásárlási szándékai globális tekintetben azonosak az egy évvel korábbi adatokkal. A szórakozás és utazás továbbra is tartja magát az európaiak kiadásainak élén. Ezután következnek az európai fogyasztók körében általános népszerűségnek örvendő lakással kapcsolatos vásárlások.

Az európaiak 2011-ben nem kívánnak alább adni jólétükből. Ami a szórakozást és utazást illeti, Németország, Belgium, az Egyesült Királyság és Oroszország az előző évhez hasonlóan jóval az európai átlag fölött helyezkedik el - derül ki a Cetelem Körkép 2011. felmérésből. Az olasz, portugál és magyar fogyasztók utazási és szórakozási vágya mérsékeltebbnek bizonyul. Az ő szándékmutatójuk az európai átlag alatt áll, ráadásul a két déli ország határozott visszaesést mutat tavaly óta.

Bár ez a kategória stabilan vezeti a fogyasztók vásárlási szándékainak listáját, a válság hatása még érezhető: az utazási irodák a fogyasztói szokások határozott változásáról számolnak be az indulásokat illetően (kései foglalások, vadászat az alacsony árra, közeli úticélok). Az utóbbi időben a foglalások (repülőjegy és szállás) 50%-a az indulás hónapjában történik.

 


A lakással kapcsolatos kiadások mellesleg szintén széles körben kedveltek Európában: a vizsgált országok szinte mindegyikében második helyen állnak az összevetésben. A közép-kelet-európai országok mindig is szívesen szánták kiadásaik jelentős részét lakberendezési cikkekre. Ezekben az országokban a középosztály a nyugati szintet megközelítő életmódot folytat: az otthon alapvető kényelme tapintható fokmerője ennek a törekvésnek.

Oroszországban emellett egy újfajta, tulajdonos-közösségi öntudat is feltörekvőben van, ami szintén hozzájárulhat a lakással kapcsolatos kiadási kategória növekvő tendenciájához. Másik érdekes tény, hogy Spanyolország, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság ingatlan javak vásárlása szempontjából ismét elérték válság előtti szintjüket: a nyugat-európaiak szemében mindig is az ingatlan testesítette meg az állandó értéket.

Mit fogunk vásárolni a következő egy évben?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felmérés a magyar fogyasztók vásárlási hajlandóságát is vizsgálta. Jól látszik, hogy tavalyhoz képest sokkal többen szeretnének háztartási gépet venni. Kiugró növekedés mutatkozik még a mobiltelefon-vásárlási szándékban, és tavalyhoz képest kimondottan sokan nyilatkoztak úgy, hogy 2011-ben számítógépet (személyi számítógépet, laptopot) vennének.


Az sem elhanyagolható, hogy a lakás-és házfelújítási munkákra is többet szánnánk: ha beigazolódik ez a prognózis, az komoly segítséget jelenthet például a meglehetősen nehéz helyzetben levő barkácsáruházak számára (az is jó hír lehet számukra, hogy a kertész-és barkácsfelszerelés szegmensében is növekvő a vásárlási kedv). A felmérés alapján összességében kijelenthetjük, hogy megjött a fogyasztók vásárlási kedve: gyakorlatilag nincs olyan terület, amelyen kevesebbet vásárolnánk, mint egy évvel korábban.

 

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?