13 °C Budapest

Nem minden arany, ami fénylik: mire figyeljünk vásárláskor

2011. május 23. 15:32

Egyre több kisbefektető választja az aranyat, mint befektetési formát, amely valódi alternatívát jelent a lakossági megtakarítási piacon a hagyományos termékek mellett. Ám miközben ma már bárki biztonsággal vásárolhat Magyarországon is vám és áfa mentesen hivatalos jelzéssel ellátott, a világon bárhol elfogadott tömb aranyat vagy érmét, ezek megvásárlása mégis körültekintést igényel. Éppen ezért érdemes néhány tanácsot megszívlelni, mielőtt aranyba fektetjük megtakarításainkat.

Kitől, milyen aranyat vehetünk?

A legelső kérdés talán, hogy ki árulhat egyáltalán aranyat, de kiemelt szempont a minőségi garancia kérdése is. Aranyat kizárólag a szakhatósági (NEHITI) engedéllyel rendelkező cégek értékesíthetnek, a minőségi garanciát pedig (illetve ezen túl mindennemű egyéb garanciát is) a fizikai aranytömbök esetében az aranytömbök gyártója adja, illetve garantálja. Nyilvánosan elérhető az a hivatalos lista, amelyen ha egy adott cég szerepel, biztos lehet benne a vásárló, hogy az olyan tömböket állít elő illetve forgalmaz, amelyek a világon mindenhol elismertek. A nemzetközi szabványoknak megfelelnek, ezért a világ minden pontján ugyanazt az értéket képviselik.

"Szolgáltató esetén emellett érdemes még megvizsgálni a tulajdonosi hátteret, hogy kik és milyen formában állnak a cég mögött, amellett a megvásárolt aranytömb mellé kapott certifikátot is, ezen ugyanis azok az adatok találhatóak, amelyek megegyeznek a hozzá tartozó tömb adataival." - hívja fel a figyelmet Nagy Attila, a Solar Gold értékesítési igazgatója.

A befektetési arany legfontosabb tulajdonságai
- A színarany 999.9 százalékos tisztaságú
- Az aranytömbök egyedileg sorszámozottak
- A nemzetközi minősítést a "good delivery" felirat jelzi, a tömbök minőségi bizonyítvánnyal rendelkeznek
- Vásárlása Magyarországon is vám- és áfa-mentes
- A legjellemzőbb tömbméretek: 100, 250, 500, 1.000 gramm


Ár és garancia

Ha kiválasztottuk a megfelelő gyártót illetve szolgáltatót, legalább ennyire fontos eleme a befektetésnek az ár, illetve az árgarancia kérdése is. Mivel az arany árát több tényező is befolyásolja (például az arany árfolyama, valamint az euró/dollár, vagy az euró/forint árfolyama) ezért az egyes szolgáltatói honlapokon a feltüntetett árak is tájékoztató jellegűek. Ezek természetesen kiindulási alapnak megfelelnek, és ezektől számottevő változás ritkán fordulhat elő. "Amennyiben pedig az ügyfél fixálja a megbeszélt árat, azt onnantól kezdve minden esetben garantáljuk." - magyarázza Nagy Attila.

Garantált-e az aranytömb és érme visszaváltása?

A garanciáknál maradva, vásárlás előtt mindenképp érdemes utánajárni, van-e visszavásárlási garancia, tehát kötelező-e a vásárlás helyén visszaváltani az aranytömböket.

Mégis mennyit vegyünk?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kiválasztás után felvetődik a mennyiség kérdése: milyen mennyiséget, mikor érdemes megvásárolni, utána mikor és mennyivel érdemes kiegészíteni? "Ezt, mint ahogyan más befektetési termékek esetén is, egy személyes beszélgetés alapján tudjuk felmérni." - magyarázza a szakértő. "Megvizsgáljuk az egyedi igényeket, ennek alapján pedig a szakembereink tanácsot adnak a vásárlás/befektetés lebonyolítását illetően." Fontos természetesen maga a befektetni kívánt összeg, illetve hogy milyen devizanemben kíván befektetni az ügyfél. Ezek alapján már felépíthető a kivitelezés menete. Mindez mennyibe kerül? "A kialkudott ár mellett nincsenek elrejtett, apró betűs részek." - hívja fel a figyelmet a vezető. Nincs kezelési költség, és nincs ázsió sem. Az ügyfél kifizeti az árat, ami után szabadon dönthet: elviszi-e a tömböt, vagy az őrzést is szolgáltatójára bízza.

Érdemes-e őriztetni az aranytömböt?

Érdemes a tömböket őriztetni, hiszen komoly értéket képviselnek, melyre az otthoni tárolás nem a legbiztonságosabb, a lakossági széfek pedig mindössze 2 millió forintos értékhatárig biztosíthatók. A szolgáltató és az ügyfél közös érdeke, hogy a tömbök a lehető legnagyobb biztonságban legyenek, és ezt egyre inkább így látják a megtakarítók is. "Az általunk kínált megoldásban az egyik világ piacvezető vagyonvédelmi vállalata őrzi az ügyfelek tömbjeit, így nem kérdéses, hogy nagyobb biztonságban van, mint a kispárnák alatt"- összegez Nagy Attila.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 15:43
Milák Kristóf hiába zárta öt arany- és egy ezüstéremmel a Duna Arénában rendezett 126. országos úszó...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem