23 °C Budapest

Csórók vagyunk, de zabáljuk a gyógyszert

Pénzcentrum
2011. május 24. 12:02

A vásárlási kedvben egyelőre nyoma sincs az adócsökkentés ösztönző hatásának. Idén már csak a nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése, illetve a devizahitelek törlesztőrészletének árfolyam-fixálása hozhat némi élénkülést. Mivel a mostani tervek szerint jövőre nem lesz adócsökkentés, kérdéses, hogy mikor indulhatnak be a gazdaság belső motorjai.

Márciusban 0,9 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom, míg negyedéves szinten lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a márciusi eladások 0,5 százalékkal elmaradtak az előző hónaptól.

 


Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 márciusában 602 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az első negyedévben összességében 1629 milliárd forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 46 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 18 százaléka üzemanyag-, 11százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt 2011 első negyedévében. Gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz üzletekben közel 80 milliárd forintot költött a lakosság 2011. január-márciusban.

 


Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma márciusban 1,6 százalékkal mérséklődött, az első negyedévben lényegében nem változott. A forgalom jelentős részét (90 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai márciusban 2,1 százalékkal csökkentek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2011. márciusban 1,3 százalékkal mérséklődött, az első negyedévben stagnált. Iparcikk jellegű vegyes árukból 13,9, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag termékkörbe tartozókból 5,8 százalékkal kevesebbért vásároltak. A textil-, ruházati és lábbeli üzletek eladásai 2 százalékkal csökkentek. Az üzemanyagtöltő állomások eladásai 2011. márciusban nem változtak, az év első negyedévében 0,9 százalékos elmaradást mutattak. Ugyanakkor a gyógyszertárak-, és gyógyászati üzletek forgalma 5,8 százalékkal emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A várt minimális bővülés helyett enyhén csökkenő kiskereskedelmi forgalom azt mutatja, hogy a lakosság - az adócsökkentés ellenére - sem mer költeni. Így jelenleg az a különös helyzet áll fenn, hogy míg a hazai gazdaság nemzetközi megítélésére régóta nem tapasztalt pozitív hangulat jellemző, addig ennek az optimizmusnak a lakosság körében egyelőre nyoma sincs" - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

"A kiskereskedelmi forgalom élénkülésének hiányában a hazai gazdaság motorja így továbbra is a nemzetközi - elsősorban nyugat-európai - konjunktúra hajtotta külkereskedelem marad. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez a világgazdasági konjunktúra az év hátralévő részében is fennmaradhat, ugyanakkor látni kell, hogy egyre visszafogottabbak a gazdasági növekedésre vonatkozó várakozások. Habár a Széll Kálmán Terv nagyobb súlyt fektet a kiadások csökkentésére, mint a bevétel növelésére, a piac által átgondoltnak és nagyon pozitívnak ítélt hiánycsökkentő csomagot lényegesen könnyebb keresztülvinni a gazdaság stabil növekedése mellett" - mondta el a befektetési szakember.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?