15 °C Budapest

Intor: ez lehet az új világpénz

Pénzcentrum
2011. május 23. 08:32

Új pénzügyi fogalmat, az euródollárt keltené életre Robert Mundell Nobel-díjas közgazdász, hosszú távon pedig már Kína bevonásában gondolkodik, és a dollár-euró-jüan (DEY) lehetőségét vizionálja. Az ideális világvaluta azonban szerinte egy minden állam által bevezetendő közös világpénz, az "intor" lehetne - írja a Népszabadság.

A lapnak nyilatkozó közgazdász, aki az euró létrejöttében is aktívan részt vett, azt tanácsolta hazánknak: "amint úgy érzik, hogy egyensúlyban tudják tartani a költségvetésüket, csatlakozzanak az eurózónához". Hozzátette, hogy az eurózóna csatlakozási feltételei közül jelenleg meghatározó fontosságúnak a fiskális politikát tartja.

Mundell bízik abban, hogy az eurózóna túléli az elmúlt évek pénzügyi krízisét, és nem tartja valószínűnek, hogy a szorongatott helyzetű eurózóna-tagok kilépnének, a megoldást pedig az euró és a dollár összekapaszkodásában látja. A Mundell által javasol, a dollár és az euró közti árfolyampaktumban egy eurót az 1,2-1,6 dolláros sávban jegyeznének. Az ideális világvaluta Mundell ajánlása szerint az "intor" lehetne, vagyis az international, valamint a francia or (arany) szóból állna össze, ezzel az arany, mint monetáris alap részleges rehabilitációjára is utalna.

 

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?