15 °C Budapest

Jöhet az olcsóbb telefonálás kora Magyarországon

Pénzcentrum
2011. április 11. 18:02

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke ma 11 órától az NMHH, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös sajtótájékoztatója keretében beszélt a frekvencia díjrendelet mobilpiacot érintő hatásairól. Az eseményen Mátrai Gábor NMHH hírközlési elnökhelyettes mellett Christopher Mattheisen a Magyar Telekom, Christopher Laska a Telenor vezérigazgatója, valamint Marchhart Pál a Vodafone vezérigazgató-helyettese vettek részt.

A most hatályba lépett rendelet legfontosabb része a mobilfrekvenciák díjával kapcsolatos. A régi, bázisállomások számához kötött díjfizetési kötelezettség megszűnt, helyét a tényleges használaton alapuló, sávos frekvenciadíj vette át. A rendelettől várt pozitív hatások várhatóan valamennyi felhasználót érinteni fogják.

Szalai Annamária elmondta, hogy az új frekvenciadíj-szabályok a legnagyobb szereplők bevonásával kerültek kialakításra. Az új rendeletet április elején helyezték hatályba, Szalai szerint a változtatásra azért volt szükség, mert a korábbi díjrendelet már elavult volt, és nem ösztönözte a szolgáltatókat újabb beruházásokra. A pozitívumok között megemlítette, hogy az új szabályozás egyrészt a szolgáltatókat újabb beruházásokra ösztönzi majd, másrészt felhasználók a szolgáltatások szélesebb körének elérhetőségén, illetve a mérséklődő árakon keresztül profitálhatnak.

A korábbi díjrendszer nem ösztönözte a mobilszolgáltatókat, hogy alacsony forgalmú területeken is beruházásokat eszközöljenek. Most kiszámítható fix díjat fognak fizetni, ami európai gyakorlat, és míg a régi díjrendszer elsősorban beszédalapú hálózatok kiépítésére épült, ez most technológia-semleges lesz.

Az új frekvencia-rendelet vonatkozik a korábban megszerzett és a jövőbeni frekvenciákra is. Hosszútávon az MNHH azt prognosztizálja, hogy a szolgáltatási díjak csökkenhetnek az új szabályozásnak köszönhetően.

Mátrai Gábor a 900 megahertzes új frekvenciával kapcsolatban elmondta, akár még ebben a félévben kiírásra kerülhet az új frekvenciasáv. A frekvencia díjak nem csökkennek, a jövőben viszont megállhat annak emelkedése.

Christopher Mattheisen üdvözölte az új rendeletet, véleménye szerint a szabályozás ösztönözheti a jövőbeni beruházásokat. Az egyeztetési folyamat az NMHH és a szolgáltatók között egy jó példa volt a szabályozó és a piaci szereplők közötti pozitív kommunikációra. A távközlési szektorban hatalmas változások várhatók a következő években, ezért fontos a hatóság és a szolgáltatók közötti jó együttműködés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mattheisen kiemelte, a következő években új technológiák jönnek, az LTE technológia a korábbi adatforgalom sokszorosát teszi majd lehetővé, a három szolgáltató ebbe az új technológiába több száz milliárd forintos beruházást eszközölhet.

Christopher Laska véleménye szerint az új szabályozás forradalmasítani tudja a távközlési szektort Magyarországon. Az újfajta díjképzés előnyöket hoz majd a fogyasztók számára, a felhasználói élmény tovább javul. A legnagyobb változás a szolgáltatási sebességben látszhat majd, a jelenlegi 4-5 megabites sebességről akár 100 megabitre is emelkedhet az adatátviteli sebesség az LTE technológiának köszönhetően.

Marchhart Pál kiemelte, a Vodafone részvényeseinek, tulajdonosainak ez nem jelent előnyöket, az a megtakarítás, amit az új rendelet hatására a Vodafone elér, teljes egészében a fogyasztóknál realizálódik. Reményét fejezte ki, hogy a piaci változásokra a hatóság gyorsan tud majd reagálni. Az új beruházásokra kitérve Marchhart elmondta, 1 éven belül a Vodafone teljes, országos lefedettséget biztosít majd az új fejlesztéseknek köszönhetően. 

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm