Végleg eltűnik több gyógyhatású készítmény?

2011. április 5. 18:02

Eltűnhetnek a gyógyszertárak és drogériák kínálatából egyes gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények. A jogalkotók március 31-ig adtak haladékot, hogy az ilyen minőségben forgalmazott termékeket azok készítői átminősíttessék, azonban azon termékek amelyek esetében ez nem történt meg hamarosan eltűnhetnek a boltok polcokról.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke, Újházi László a haon.hu hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy az uniós jogszabályok értelmében már 2005-ben megszületett Magyarországon is az a rendelet, mely szerint meg fog szűnni a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyagok és készítmények besorolási kategória. A jogalkotók 2011 március 31-ig adtak haladékot, hogy az ilyen minőségben forgalmazott termékeket azok készítői átminősíttessék. Aki eddig nem tette meg, az most már nem soroltathatja át orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerré vagy a hagyományos növényi gyógyszerré készítményét. Ugyanakkor még két teljes évig, illetve a szavatossági idejük lejártáig forgalmazhatók ezek a gyógyhatású anyagok és szerek, azután fognak eltűnni a polcokról átminősítés hiányában. Fontos megjegyezni, mindez a növényi alapanyagú készítményekre vonatkozik - tette hozzá az elnök.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján található információ szerint a most lejárt határidő után ugyan még forgalomba kerülhetnek az átminősítésből kimaradt termékek, de már csak új engedélyezési eljárással. Ráadásul az eredeti a gyógyszer-engedélyezési eljárási díjért, amit az átminősítés 2011 március 31-ig tartó időszakára csökkentett az OGYI. A mértékét nem részletezik, csak annyit, hogy mindkét kategóriába átsorolás 405 ezer forintba került.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?