17 °C Budapest

Sorok a patikákban? Holnaptól gyógyszerdrágulás, sokan spájzolnak

Pénzcentrum
2011. március 31. 10:32

Április elsejétől több száz gyógyszer ára változik, többségük drágul egy jogszabályi változás következtében. Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója a Kossuth Rádió reggeli műsorában ugyanakkor kiemelte, hogy tizennégy gyógyszer a változás miatt kerül majd kevesebbe, és számos készítmény esetében a forgalmazó cég maga kezdeményezte az árcsökkentést. Közben a holnapi áremelés miatt úgy tűnik több beteg előre bevásárol a dráguló gyógyszerekből.

Megnőtt a forgalom, a pénteki árváltozás előtt sokkal több kombinált hatóanyagú terméket szereznek be a betegek - mondta az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában Almádiné Kóródi Szilvia patikus. Vannak, akik egyszerre háromhavi gyógyszermennyiséget vásárolnak, miután egyes készítmények ezer forinttal drágulnak - tette hozzá, megjegyezve.

A közrádió beszámolója emlékeztet arra, hogy az áremelkedés főleg vérnyomás-, illetve vércukorcsökkentő szereket, urológiai és csontritkulást kezelő termékeket érint. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint a dráguló, több hatóanyagú pirulák helyett lesznek olcsóbbak, igaz, a különböző hatóanyagokat külön gyógyszerek tartalmazzák, de ezek együttes ára is kevesebb lesz. A betegnek tehát nem egy, hanem több gyógyszert kell beszednie, még ha olcsóbban is jut hozzá. A rádiónak nyilatkozó patikus szerint mindez megnehezítheti a betegek dolgát. Egyszerűbb naponta egy szem gyógyszert bevenni - magyarázta.

Sélleiné Márki Mária, az egészségbiztosító főigazgatója a műsorban elmondta: nem indokolt sokkal drágábban árulni a kombinációs gyógyszereket. Az úgynevezett kombinációs gyógyszerek árának változásával azt szeretnénk elérni, hogy bizonyos körben ne növekedjenek a lakossági térítési díjak, sőt csökkenjenek - emelte ki a főigazgató, aki szerint tizennégy gyógyszer a változás miatt kerül majd kevesebbe, ötvenhárom esetében pedig a forgalmazó cég maga kezdeményezte az árcsökkentést.

Mint ismert, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csökkenti az ún. kombinációs készítmények társadalombiztosítási támogatását, így áprilistól több gyógyszer ára emelkedik jelentősen. A kombinációs készítmények olyan gyógyszerek, amelyek egy tablettában két különféle hatóanyagot tartalmaznak. Ez gyakorlatilag elegendő két gyógyszer helyett egy tablettát bevenni. Az egészségbiztosító ötmilliárd forintot spórol az intézkedéssel. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem