Sorok a patikákban? Holnaptól gyógyszerdrágulás, sokan spájzolnak

Pénzcentrum
2011. március 31. 10:32

Április elsejétől több száz gyógyszer ára változik, többségük drágul egy jogszabályi változás következtében. Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója a Kossuth Rádió reggeli műsorában ugyanakkor kiemelte, hogy tizennégy gyógyszer a változás miatt kerül majd kevesebbe, és számos készítmény esetében a forgalmazó cég maga kezdeményezte az árcsökkentést. Közben a holnapi áremelés miatt úgy tűnik több beteg előre bevásárol a dráguló gyógyszerekből.

Megnőtt a forgalom, a pénteki árváltozás előtt sokkal több kombinált hatóanyagú terméket szereznek be a betegek - mondta az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában Almádiné Kóródi Szilvia patikus. Vannak, akik egyszerre háromhavi gyógyszermennyiséget vásárolnak, miután egyes készítmények ezer forinttal drágulnak - tette hozzá, megjegyezve.

A közrádió beszámolója emlékeztet arra, hogy az áremelkedés főleg vérnyomás-, illetve vércukorcsökkentő szereket, urológiai és csontritkulást kezelő termékeket érint. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint a dráguló, több hatóanyagú pirulák helyett lesznek olcsóbbak, igaz, a különböző hatóanyagokat külön gyógyszerek tartalmazzák, de ezek együttes ára is kevesebb lesz. A betegnek tehát nem egy, hanem több gyógyszert kell beszednie, még ha olcsóbban is jut hozzá. A rádiónak nyilatkozó patikus szerint mindez megnehezítheti a betegek dolgát. Egyszerűbb naponta egy szem gyógyszert bevenni - magyarázta.

Sélleiné Márki Mária, az egészségbiztosító főigazgatója a műsorban elmondta: nem indokolt sokkal drágábban árulni a kombinációs gyógyszereket. Az úgynevezett kombinációs gyógyszerek árának változásával azt szeretnénk elérni, hogy bizonyos körben ne növekedjenek a lakossági térítési díjak, sőt csökkenjenek - emelte ki a főigazgató, aki szerint tizennégy gyógyszer a változás miatt kerül majd kevesebbe, ötvenhárom esetében pedig a forgalmazó cég maga kezdeményezte az árcsökkentést.

Mint ismert, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csökkenti az ún. kombinációs készítmények társadalombiztosítási támogatását, így áprilistól több gyógyszer ára emelkedik jelentősen. A kombinációs készítmények olyan gyógyszerek, amelyek egy tablettában két különféle hatóanyagot tartalmaznak. Ez gyakorlatilag elegendő két gyógyszer helyett egy tablettát bevenni. Az egészségbiztosító ötmilliárd forintot spórol az intézkedéssel. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?