12 °C Budapest

Sorok a patikákban? Holnaptól gyógyszerdrágulás, sokan spájzolnak

Pénzcentrum
2011. március 31. 10:32

Április elsejétől több száz gyógyszer ára változik, többségük drágul egy jogszabályi változás következtében. Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója a Kossuth Rádió reggeli műsorában ugyanakkor kiemelte, hogy tizennégy gyógyszer a változás miatt kerül majd kevesebbe, és számos készítmény esetében a forgalmazó cég maga kezdeményezte az árcsökkentést. Közben a holnapi áremelés miatt úgy tűnik több beteg előre bevásárol a dráguló gyógyszerekből.

Megnőtt a forgalom, a pénteki árváltozás előtt sokkal több kombinált hatóanyagú terméket szereznek be a betegek - mondta az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában Almádiné Kóródi Szilvia patikus. Vannak, akik egyszerre háromhavi gyógyszermennyiséget vásárolnak, miután egyes készítmények ezer forinttal drágulnak - tette hozzá, megjegyezve.

A közrádió beszámolója emlékeztet arra, hogy az áremelkedés főleg vérnyomás-, illetve vércukorcsökkentő szereket, urológiai és csontritkulást kezelő termékeket érint. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint a dráguló, több hatóanyagú pirulák helyett lesznek olcsóbbak, igaz, a különböző hatóanyagokat külön gyógyszerek tartalmazzák, de ezek együttes ára is kevesebb lesz. A betegnek tehát nem egy, hanem több gyógyszert kell beszednie, még ha olcsóbban is jut hozzá. A rádiónak nyilatkozó patikus szerint mindez megnehezítheti a betegek dolgát. Egyszerűbb naponta egy szem gyógyszert bevenni - magyarázta.

Sélleiné Márki Mária, az egészségbiztosító főigazgatója a műsorban elmondta: nem indokolt sokkal drágábban árulni a kombinációs gyógyszereket. Az úgynevezett kombinációs gyógyszerek árának változásával azt szeretnénk elérni, hogy bizonyos körben ne növekedjenek a lakossági térítési díjak, sőt csökkenjenek - emelte ki a főigazgató, aki szerint tizennégy gyógyszer a változás miatt kerül majd kevesebbe, ötvenhárom esetében pedig a forgalmazó cég maga kezdeményezte az árcsökkentést.

Mint ismert, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csökkenti az ún. kombinációs készítmények társadalombiztosítási támogatását, így áprilistól több gyógyszer ára emelkedik jelentősen. A kombinációs készítmények olyan gyógyszerek, amelyek egy tablettában két különféle hatóanyagot tartalmaznak. Ez gyakorlatilag elegendő két gyógyszer helyett egy tablettát bevenni. Az egészségbiztosító ötmilliárd forintot spórol az intézkedéssel. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?