18 °C Budapest

Hiánycikk lesz a szusi, drágulhat a kínai

2011. március 23. 05:22

Nincs közvetlen hatással a fukusimai katasztrófa a Magyarországon működő japán éttermek és boltok forgalmára. Az általuk kínált áruféleségeket ugyanis a szigetországtól és így a radioaktív sugárzástól távol állítják elő. Nagyobb problémát jelent, hogy az Európában felhamozott biztonságos élelmiszereket japán vevők vásárolják fel. Emiatt pedig emelkedhet a keleti éttermekben kínált  ételkülönlegességek, például a nálunk is egyre népszerűbb szusi ára.


Az Európában működő japán boltok és éttermek árukészlete szinte teljes egészében európai vagy Japántól távol eső ázsiai országokból származik. Így alaptalan a radioaktiv szennyezéstől való félelem, a hazai japán éttermekben étkezni teljesen biztonságos - mondta el kérdésünkre a budapesti Fuji étterem chefje Miyazaki Emiko.

A japán élelmiszerpiac helyzete viszont korántsem rózsás. A szökőár és a fukusimai atomerőmű katasztrófája miatt a legtöbb alapvető élelmiszert (rizs, szójaszósz és hal) felvásárolták, azokból komoly hiány mutatkozik. Az európai raktárak ellenben ma még tele vannak a japán konyhában nélkülözhetetlen alapanyagokkal, nagy kérdés, meddig.

Kérdésünkre egy budapesti japán étterem képviselője elmondta: még nem küzdenek alapanyaghiánnyal. A gond akkor lehet nagy, ha a szigetországi élelmiszerhiányt  az európai raktárkészletekből próbálják majd pótolni. A hatalmas németországi raktárakban tárolt száraz és friss alapanyagok ugyanis könnyen találhatják magukat a japán konyhák asztalain, ha továbbra is ekkora kereslet jellemzi majd a japán élelmiszerpiacot.

Márpedig a japán kereslet is könnyen fordulhat az európai termékek felé, hiszen ott egyre növekszik a bizalmatlanság a helyi élelmiszerek iránt. Tejben és sóskában is találtak már radioaktivitásra utaló nyomokat. A helyi hatóságok viszont nem tudják megnyugtatni teljesen az embereket.

Az étkezési kultúra alapvető elérései miatt a nálunk kevésbé fogyasztott haltermékek, rizs, szójaszósz importja ugorhat meg a leginkább. Ha ez bekövetkezik, az igencsak megtizedelheti a készleteket, ami az árak növekedését okozhatja. A drágulás pedig nem csak a japán, hanem az összes ázsiai ételt kínáló vállalkozás, így a rizst és a szójaszószt ugyancsak nagy mennyiségben használó kínai éttermek árképzésére is hatással lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Minden azon múlik, mekkora lesz a japán érdeklődés. Száraz alapanyagokból például európai szemmel hatalmas készletek vannak ugyan, de a japán szükséglet jóval nagyobb az európainál, így a feltámadó kereslet pillanatok alatt kisöpörheti a raktárakat. Hasonló  a helyzet a hal esetében is. Ha például az Európában legkeresettebbnek számító norvég lazacra japán vevők is bejelentkeznek, az biztosan drágulást jelentene. Ez különösen az olcsó alapanyagból dolgozó éttermeket viselheti meg - figyelmezetetett Miyazaki Emiko. 

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?