12 °C Budapest

Hiánycikk lesz a szusi, drágulhat a kínai

2011. március 23. 05:22

Nincs közvetlen hatással a fukusimai katasztrófa a Magyarországon működő japán éttermek és boltok forgalmára. Az általuk kínált áruféleségeket ugyanis a szigetországtól és így a radioaktív sugárzástól távol állítják elő. Nagyobb problémát jelent, hogy az Európában felhamozott biztonságos élelmiszereket japán vevők vásárolják fel. Emiatt pedig emelkedhet a keleti éttermekben kínált  ételkülönlegességek, például a nálunk is egyre népszerűbb szusi ára.


Az Európában működő japán boltok és éttermek árukészlete szinte teljes egészében európai vagy Japántól távol eső ázsiai országokból származik. Így alaptalan a radioaktiv szennyezéstől való félelem, a hazai japán éttermekben étkezni teljesen biztonságos - mondta el kérdésünkre a budapesti Fuji étterem chefje Miyazaki Emiko.

A japán élelmiszerpiac helyzete viszont korántsem rózsás. A szökőár és a fukusimai atomerőmű katasztrófája miatt a legtöbb alapvető élelmiszert (rizs, szójaszósz és hal) felvásárolták, azokból komoly hiány mutatkozik. Az európai raktárak ellenben ma még tele vannak a japán konyhában nélkülözhetetlen alapanyagokkal, nagy kérdés, meddig.

Kérdésünkre egy budapesti japán étterem képviselője elmondta: még nem küzdenek alapanyaghiánnyal. A gond akkor lehet nagy, ha a szigetországi élelmiszerhiányt  az európai raktárkészletekből próbálják majd pótolni. A hatalmas németországi raktárakban tárolt száraz és friss alapanyagok ugyanis könnyen találhatják magukat a japán konyhák asztalain, ha továbbra is ekkora kereslet jellemzi majd a japán élelmiszerpiacot.

Márpedig a japán kereslet is könnyen fordulhat az európai termékek felé, hiszen ott egyre növekszik a bizalmatlanság a helyi élelmiszerek iránt. Tejben és sóskában is találtak már radioaktivitásra utaló nyomokat. A helyi hatóságok viszont nem tudják megnyugtatni teljesen az embereket.

Az étkezési kultúra alapvető elérései miatt a nálunk kevésbé fogyasztott haltermékek, rizs, szójaszósz importja ugorhat meg a leginkább. Ha ez bekövetkezik, az igencsak megtizedelheti a készleteket, ami az árak növekedését okozhatja. A drágulás pedig nem csak a japán, hanem az összes ázsiai ételt kínáló vállalkozás, így a rizst és a szójaszószt ugyancsak nagy mennyiségben használó kínai éttermek árképzésére is hatással lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Minden azon múlik, mekkora lesz a japán érdeklődés. Száraz alapanyagokból például európai szemmel hatalmas készletek vannak ugyan, de a japán szükséglet jóval nagyobb az európainál, így a feltámadó kereslet pillanatok alatt kisöpörheti a raktárakat. Hasonló  a helyzet a hal esetében is. Ha például az Európában legkeresettebbnek számító norvég lazacra japán vevők is bejelentkeznek, az biztosan drágulást jelentene. Ez különösen az olcsó alapanyagból dolgozó éttermeket viselheti meg - figyelmezetetett Miyazaki Emiko. 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?