Az ital, amitől megvakulhatsz

Pénzcentrum
2011. március 21. 17:58

Veszélyes hamis vodkára bukkantak ellenőrzési akciójuk során a brit hatóságok. A hamisítványoknak rendkívül magas a metanol tartalma, fogyasztása így akár tartós vakságot is okozhat - tájékoztat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

Szimultán végrehajtott ellenőrzési akciók során összesen 88 liter hamis alkoholt és mintegy 1500 szál hamisított cigarettát foglaltak le a hatóságok a kelet-angliai Boston városában. A brit adó- és vámhivatal, az HM Revenue & Customs Office (HMRC) ellenőrei által végrehajtott akció az illegális alkohol- és dohánykereskedelem felderítésére irányult, amely a hatóságok tapasztalatai szerint egyre bővülő üzletként működik a régióban.

A hamis alkohol fogyasztása különösen veszélyes. A hamis vodkát ugyanis többnyire metanolból állítják elő, abból az anyagból, amelyet alapvetően fagyálló folyadék, valamint üzemanyag előállítására használnak. A metanol emberi fogyasztása kisebb dózisban szédülést, légzési nehézséget, nagyobb mennyiségben tartós látásromlást, vakságot is okozhat. Különösen veszélyes a metanol fogyasztása a fiatalkorúak számára, és szomorú, hogy a hamisítók őket célozzák meg eladásaikkal.

A hatóságok szerint a hamis termékek az olcsó ár miatt vonzóak lehetnek a fogyasztók számára, akiknek viszont tudniuk kell, hogy a hamisítványok nem csak a legitim kiskereskedőknek és a gazdaságnak okoznak hátrányt, de fogyasztásuk súlyos egészségügyi kockázatokkal is jár.

A razzia során letartóztatások még nem történtek, az érintett üzletek ellen jelenleg is folyik a nyomozás, működési engedélyüket felülvizsgálják, és várható, hogy alkoholértékesítési engedélyüket visszavonják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?