Utcán a csaposok: az olcsó alkohol őket nem vigasztalja

2011. március 16. 15:02

A füsttilalom és az olcsó áruházakban megvásárolható alkoholtermékek miatt sorra zárnak be a kocsmák Nagy-Britanniában. Emiatt közel 13 ezer ember került utcára - írja a Daily Mail.

Az elmúlt év folyamán 1300 kocsma zárt be a brit szigetországban, olvasható egy tegnap közétett tanulmányban. A bezárt kocsmák nyomán 13 ezer ember vált munkanélkülivé, és az ország is veszített turisztikai vonzerejéből - véli a Brit Sör és Kocsmaszövetség (BBPA).

A szövetség szerint a bezárások elsődleges oka az arra felé is bevezetés előtt álló cigaretta tilalmi törvény. Az ottani tilalom után ugyan sokan próbálkoztak más módon csábítani a vendégeket, családi estéket szerveztek és az étel kínálat is sok helyen bővült. Ennek ellenére most is hetente 25 kocsma kényszerül bezárni kapuit.

Ha itthon is tilos lesz a füstölés a vendéglátóhelyeken, akkor ez az alkoholfogyasztást 15-24 százalékkal vetheti vissza, ami 2,5-3 milliárd forintal apasztja a jövedéki adóbevételeket - írta a Napi Gazdaság. Hogy a szigorítás miatt hány munkahely szűnhet meg a magyar vendéglátóiparban, arról becslés sincs.

A brit kocsmárosok azonban nem csak a füstölési tilalom, hanem az adóemelések miatt is aggódnak. Brigid Simmonds a BBPA elnöke szerint a brit kormány nagy hibát követne el, ha növelné az alkohol jövedéki adó tartalmát is. Ezzel további munkahelyek kerülnének veszélybe, valamint a szövetség állítása szerint a teljes iparágra is túl negatív hatással lenne. Az áruházak és pubok közötti árrés megnőhetne, ami még több embert terelne alternatív alkoholfogyasztó helyek felé.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?