32 °C Budapest

Akció: holnap ne vásárolj!

Pénzcentrum
2010. november 25. 12:02

2010-ben november 26-ára esik a Ne Vásárolj Semmit Nap. Az akciónak Magyarországon már kilenc éves hagyománya van. Azokban az országokban, ahol a fogyasztói "kultúra" már korábban elhatalmasodott, több, mint tíz éve tartják meg a "fogyasztói böjt ünnepét". A várakozások szerint idén több mint hatvan országban több százezer ember vesz részt az egynapos vásárlási szünetben.

A kezdeményezés nem magyar. Az ötlet Ted Dave-től származik (kanadai reklámszakember), aki 1992-ben így akart tiltakozni a reklámok szüntelen fogyasztásra ösztönzése ellen. Hivatalosan 1997. óta tartanak "Buy nothing day"-t az USA-ban. Ott ez a nap a hálaadással egyszerre kerül megtartásra, mert az óceán túloldalán ez az a nap, ami a leginkább vásárlásra ösztönzi az amerikaiakat (november negyedik péntekje, idén november 26-a). A kezdeményezéshez már 65 ország csatlakozott az elmúlt években, köztük hazánk is.

Ebből az alkalomból érdemes minden tudatos fogyasztónak átgondolnia költekezését, és legalább ilyenkor csukva tartania a pénztárcáját. Ha ez nem menne egyedül, nem kell kétségbe esnünk, hisz itthon is egyre több szervezet hirdet programokat erre a napra. És természetesen nemcsak fogyasztóvédelmi szervezetek, hanem környezetvédelmi szervezetek is, hisz a növekvő fogyasztás az előállításhoz szükséges nyersanyag- és energiaigényt továbbá a keletkező hulladék mennyiségét növeli.

A környezetvédő, és más fogyasztáskritikus szervezetek minden év novemberének utolsó péntekjén arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a civilizációnk által diktált túlfogyasztás számtalan káros környezeti és társadalmi következménnyel jár.

A szervezők szerint a fogyasztásra ösztönző reklámdömping közben elterelődik a figyelem arról, hogy a fogyasztói boldogságérzetet fenntartó termékek előállítása többnyire hosszú távon fenntarthatatlan mértékben veszi igénybe környezetünket. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?