Akció: holnap ne vásárolj!

Pénzcentrum
2010. november 25. 12:02

2010-ben november 26-ára esik a Ne Vásárolj Semmit Nap. Az akciónak Magyarországon már kilenc éves hagyománya van. Azokban az országokban, ahol a fogyasztói "kultúra" már korábban elhatalmasodott, több, mint tíz éve tartják meg a "fogyasztói böjt ünnepét". A várakozások szerint idén több mint hatvan országban több százezer ember vesz részt az egynapos vásárlási szünetben.

A kezdeményezés nem magyar. Az ötlet Ted Dave-től származik (kanadai reklámszakember), aki 1992-ben így akart tiltakozni a reklámok szüntelen fogyasztásra ösztönzése ellen. Hivatalosan 1997. óta tartanak "Buy nothing day"-t az USA-ban. Ott ez a nap a hálaadással egyszerre kerül megtartásra, mert az óceán túloldalán ez az a nap, ami a leginkább vásárlásra ösztönzi az amerikaiakat (november negyedik péntekje, idén november 26-a). A kezdeményezéshez már 65 ország csatlakozott az elmúlt években, köztük hazánk is.

Ebből az alkalomból érdemes minden tudatos fogyasztónak átgondolnia költekezését, és legalább ilyenkor csukva tartania a pénztárcáját. Ha ez nem menne egyedül, nem kell kétségbe esnünk, hisz itthon is egyre több szervezet hirdet programokat erre a napra. És természetesen nemcsak fogyasztóvédelmi szervezetek, hanem környezetvédelmi szervezetek is, hisz a növekvő fogyasztás az előállításhoz szükséges nyersanyag- és energiaigényt továbbá a keletkező hulladék mennyiségét növeli.

A környezetvédő, és más fogyasztáskritikus szervezetek minden év novemberének utolsó péntekjén arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a civilizációnk által diktált túlfogyasztás számtalan káros környezeti és társadalmi következménnyel jár.

A szervezők szerint a fogyasztásra ösztönző reklámdömping közben elterelődik a figyelem arról, hogy a fogyasztói boldogságérzetet fenntartó termékek előállítása többnyire hosszú távon fenntarthatatlan mértékben veszi igénybe környezetünket. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?