Pofátlan tolvajok a magyar boltokban - milliárdos kárt okoznak

2010. október 19. 11:02

Lopás bűncselekmény megalapozott gyanújával indult büntetőeljárás azzal a két elkövetővel szemben, akik ruházati termékekkel a ruháik alatt és táskáikban fizetés nélkül akart távozni egy szegedi üzletből múlt pénteken. Magyarországon tavaly akár a 100 milliárdos nagyságrendet is elérhette az áruházi lopásokból eredő kár.

Az egyik szegedi hipermarket ruházati áruházában lettek figyelmesek a biztonsági szolgálat emberei arra, hogy több ruhadarab hiányzik, illetve a próbafülkében eltávolított áruvédelmi jelzők találhatóak. Gyorsan a tolvajok nyomába indultak, akiknek fizetés nélküli távozását meg is akadályozták, majd értesítették a rendőrséget. A bejelentést követően helyszínre érkező járőrök perceken belül elfogták a cselekmény elkövetésével gyanúsítható felnőtt férfit, illetve fiatalkorú fiút.

A lopások elleni védekezés milliárdokba kerül

Magyarországon tavaly akár a 100 milliárdos nagyságrendet is elérhette az áruházi lopásokból eredő kár. Durván az európai kereskedők profitjának 1,5-2%-a veszik oda az áru eltűnése okán. A vevői visszaélések miatt bevezetett biztonságtechnikai fejlesztésekre és eszközökre ezért több milliárd euró összeget költenek a cégek évente a kontinensen.

Egy-egy biztonsági rendszer kiépítése az alkalmazott technikák sokféleségétől, azok típusától és az áruház méretétől függően változik. Egy közepes méretű (5000 négyzetméter) áruház kasszasorának elektromágneses kapukkal történő ellátása 15-20 millió forintba is kerülhet. A hipermarketek kijárati és kasszasori védelme pedig meghaladhatja az 50 millió forintot is.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?