12 °C Budapest

Nagyot lép az Auchan, csodálkoznak majd a vevők

2010. szeptember 29. 10:17

Ebben az évben az Auchan közel 400 új saját márkás terméket vezet be az élelmiszer szektorban, melyek az egységesen magas színvonal mellett többségükben magyar termékek lesznek. A külföldi Auchan áruházak is érdeklődést tanúsítanak a magyar saját márkás borok és más magyar termékek iránt.

Az Auchan 2009-ben indította el saját márkás termékeinek bevezetését, ezzel lehetővé téve vásárlói számára, hogy letisztultabb kínálat mellett diszkont áron vásárolhassanak minőségi termékeket.

A kezdeti sikerek után a vállalat ebben az évben közel 400 új terméket vezet be az élelmiszer szektorban, és jövőre is ugyanennyit tervez. A jelenlegi bővítés az előző év tapasztalatának köszönhető: az akkor bevezetett termékkörök az idén az új saját márkás termékválaszték gerincévé váltak, és mára már jelentős piaci részesedést értek el.

Jelenlegi saját márkás termékek és területek

A saját márkás termékek kialakítása során a fő szempont a lehető legjobb minőségben, a legkedvezőbb ár-érték aránnyal előállítani a termékeket. Ennek érdekében a vállalat a folyamat minden lépését megfelelő módon koordinálja.

Az idei évben az új saját márkás termékek létrehozása során fő célkitűzéssé vált a hazai gyártású termékek bevezetése. Ahol ez nem lehetséges, ott mindenképpen az EU-n belüli tagországok valamelyikében keres lehetséges gyártókat az Auchan. Néhány termékkör esetében pedig már más országokban kifejlesztett, bevált termékek kerülnek bevezetésre, például Franciaországból, Olaszországból vagy Lengyelországból.

Idén először nemzetközi fejlesztési együttműködések is elkezdődtek az egyes országokban található áruházak között. Ennek köszönhető, hogy a magyar saját márkás borok is kijutottak a nemzetközi polcokra, nyugat-európai országokból pedig további érdeklődés mutatkozik irántuk. A termék gyártási országától függetlenül minden beszállítóra ugyanazok az általános szerződési feltételek vonatkoznak. A beszállítók kiválasztása magyar és európai uniós jogszabályok figyelembevételével, a cég jogi és pénzügyi hátterének vizsgálatával zajlik, de az Auchan külön erre a célra létrehozott szabályrendszerének is meg kell felelniük.

Saját márka: az állateledel és a mirelit éri meg igazán

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hat hónap alatt 165 milliárd forint forgalmat értek el az élelmiszer-kereskedelem saját márkás termékei. Legnagyobb a kereskedelmi márkák részaránya az állateledelnél (48 százalék), mélyhűtött élelmiszernél és háztartási papírárunál (43-43). Az említett három termékcsoportra, a fogyasztók által kiadott minden 100 forintból több mint 40 jut a láncok saját márkáira - derül ki a Nielsen piackutató vállalat felméréséből.

 

Élelmiszer termékcsoportok - értékben mért - kiskereskedelmi forgalmából a láncok saját márkás termékeinek részaránya. (%-ban). Forrás: Nielsen piackutató vállalat


A termékek teljes kiskereskedelméhez viszonyítva a saját márkák trendjei kedvezőbbek. A 90 élelmiszer kategóriánál ugyanis a forgalom összességében 4 százalékkal csökkent, az első félévben. Ugyanakkor a 60 háztartási vegyiáru és kozmetikum első hat hónapi eladása stabil maradt. Ennek következtében emelkedett a kereskedelmi márkák piaci részesedése. Értéket tekintve, élelmiszernél 22 százalékról 23-ra, vegyiárunál pedig 16-ról 17 százalékra.

Ahol erősek a gyártói márkák, ott a kereskedelmi márkákból az átlagosnál kevesebbet adnak el. Az égetett szeszesital, kávé és tea, valamint édességek eladásából mindössze 14-17 százalék jutott a láncok saját márkáira, értékben. Mutatójuk még alacsonyabb - 6-11 százalék - hajápolási, szájápolási és testápolási szereknél, valamint háztartási tisztítószereknél.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?