Sokmilliós bírság az Auchannak

2010. augusztus 5. 13:02

Ötmillió forintra büntette a GVH az Auchan Magyarország Kft-t, a kereskedelmi törvény megsértése miatt. Az áruházlánc egy két évvel ezelőtt indult vizsgálat után vállalt kötelezettséget arra, hogy felülvizsgálja, és a hatályos jogszabályokkal összhangba hozza beszállítói szerződéseit. Amint azonban a GVH honlapjára a napokban felkerült határozatból kiderül, ez nem valósult meg.

A GVH még 2008 júliusában indított eljárást a Provera Beszerzési Kft, valamint annak tagjai (a Cora áruházakat működtető magyar Hipermarket Kft., a Csemege-Match Kereskedelmi Zrt., Profi Magyarország Kereskedelmi Zrt.) ellen. Ugyancsak eljárás indult az Auchan Magyarország Kft. valamint a Metro Kereskedelmi Kft. szerződéskötési gyakorlatának áttekintésére.

A GVH mindhárom ügyben azt vizsgálta, hogy a vállalkozások megsértették-e a kereskedelmi törvényt, azaz az általuk alkalmazott beszállítói szerződések megkötése során visszaéltek-e piaci erejükkel.

A vizsgálat megindulását követően mindegyik érintett kötelezettséget vállalt arra, hogy a versenytörvénnyel és a kereskedelmi törvénnyel összhangba hozza beszállítói szerződéseit.

Az Auchan a 2009. évre beszállítóival kötött szerződéseiben azt vállalta, hogy meghatározza a beszállítókkal való kapcsolattartás módját, hogy azok kérésre információt kaphassanak termékeik fogyásáról.

A versenytörvény szerint, ha az eljárás alá vont vállalkozás kötelezettséget vállal arra, hogy magatartását összhangba hozza a törvény rendelkezéseivel, és a közérdek hatékony védelme e módon biztosítható, a GVH végzéssel - az eljárás egyidejű megszüntetésével - kötelezővé teheti a vállalás teljesítését, anélkül, hogy a végzésben a törvénysértés megvalósulását, vagy annak hiányát megállapítaná. A kötelezettség teljesítésének ellenőrzése érdekében a GVH utóvizsgálatot tartott.

Az utóvizsgálat szerint azonban az Auchan nem teljesítette maradéktalanul a végzésében foglaltakat - tehát nem volt megfelelő a beszállítók tájékoztatása az egyes termékek fogyásáról- , ezért döntött a hatóság az 5 millió forintos bírság kiszabása mellett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Miért az ötmilliós bírság?

A versenyhatóság utóvizsgálata megállapította, hogy az Auchan kiegészítette egy ponttal a szállítási feltételekről szóló szerződései szövegét. Eszerint az áruházlánc vállalja, hogy beszállítói kérésére a szezonális termék fogyásáról információkat ad a beszállítóinak. A GVH feltárta, hogy a vállalás a keretszerződések szövegébe került bele, nem a beszállítókkal valóban megkötött szerződések szövegébe, így a felek közötti jogviszony a módosítás ellenére sem változott.

Kiderült az is, hogy az Auchan nem tudta bizonyítani, hogy beszállítói egyátalán tudtak-e az új rendelkezésről. A hatóság szúrópróbaszerűen megkérdezett öt beszállítót, vajon az ő szerződésükben szerepel-e a változtatás. Három beszállító azt válaszolta, hogy nincs tudomása arról, hogy információt kérhetnének termékeik fogyásáról.

A GVH szerint a módosítással más problémák is voltak. A szerződések például továbbra sem szabályozták, hogy a beszállítók pontosan miként és milyen gyakorisággal értesülhetnek termékeik fogyásáról. Az készletek fogyásáról a versenyhatóság szerint fontos tudnia a beszállítónak, hiszen ha terméke nem fogy el, neki kell viselnie a kilistázásból adódó veszteséget, a visszáruzás, a raktározás költségeit.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM