Sokmilliós bírság az Auchannak

2010. augusztus 5. 13:02

Ötmillió forintra büntette a GVH az Auchan Magyarország Kft-t, a kereskedelmi törvény megsértése miatt. Az áruházlánc egy két évvel ezelőtt indult vizsgálat után vállalt kötelezettséget arra, hogy felülvizsgálja, és a hatályos jogszabályokkal összhangba hozza beszállítói szerződéseit. Amint azonban a GVH honlapjára a napokban felkerült határozatból kiderül, ez nem valósult meg.

A GVH még 2008 júliusában indított eljárást a Provera Beszerzési Kft, valamint annak tagjai (a Cora áruházakat működtető magyar Hipermarket Kft., a Csemege-Match Kereskedelmi Zrt., Profi Magyarország Kereskedelmi Zrt.) ellen. Ugyancsak eljárás indult az Auchan Magyarország Kft. valamint a Metro Kereskedelmi Kft. szerződéskötési gyakorlatának áttekintésére.

A GVH mindhárom ügyben azt vizsgálta, hogy a vállalkozások megsértették-e a kereskedelmi törvényt, azaz az általuk alkalmazott beszállítói szerződések megkötése során visszaéltek-e piaci erejükkel.

A vizsgálat megindulását követően mindegyik érintett kötelezettséget vállalt arra, hogy a versenytörvénnyel és a kereskedelmi törvénnyel összhangba hozza beszállítói szerződéseit.

Az Auchan a 2009. évre beszállítóival kötött szerződéseiben azt vállalta, hogy meghatározza a beszállítókkal való kapcsolattartás módját, hogy azok kérésre információt kaphassanak termékeik fogyásáról.

A versenytörvény szerint, ha az eljárás alá vont vállalkozás kötelezettséget vállal arra, hogy magatartását összhangba hozza a törvény rendelkezéseivel, és a közérdek hatékony védelme e módon biztosítható, a GVH végzéssel - az eljárás egyidejű megszüntetésével - kötelezővé teheti a vállalás teljesítését, anélkül, hogy a végzésben a törvénysértés megvalósulását, vagy annak hiányát megállapítaná. A kötelezettség teljesítésének ellenőrzése érdekében a GVH utóvizsgálatot tartott.

Az utóvizsgálat szerint azonban az Auchan nem teljesítette maradéktalanul a végzésében foglaltakat - tehát nem volt megfelelő a beszállítók tájékoztatása az egyes termékek fogyásáról- , ezért döntött a hatóság az 5 millió forintos bírság kiszabása mellett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Miért az ötmilliós bírság?

A versenyhatóság utóvizsgálata megállapította, hogy az Auchan kiegészítette egy ponttal a szállítási feltételekről szóló szerződései szövegét. Eszerint az áruházlánc vállalja, hogy beszállítói kérésére a szezonális termék fogyásáról információkat ad a beszállítóinak. A GVH feltárta, hogy a vállalás a keretszerződések szövegébe került bele, nem a beszállítókkal valóban megkötött szerződések szövegébe, így a felek közötti jogviszony a módosítás ellenére sem változott.

Kiderült az is, hogy az Auchan nem tudta bizonyítani, hogy beszállítói egyátalán tudtak-e az új rendelkezésről. A hatóság szúrópróbaszerűen megkérdezett öt beszállítót, vajon az ő szerződésükben szerepel-e a változtatás. Három beszállító azt válaszolta, hogy nincs tudomása arról, hogy információt kérhetnének termékeik fogyásáról.

A GVH szerint a módosítással más problémák is voltak. A szerződések például továbbra sem szabályozták, hogy a beszállítók pontosan miként és milyen gyakorisággal értesülhetnek termékeik fogyásáról. Az készletek fogyásáról a versenyhatóság szerint fontos tudnia a beszállítónak, hiszen ha terméke nem fogy el, neki kell viselnie a kilistázásból adódó veszteséget, a visszáruzás, a raktározás költségeit.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18