11 °C Budapest

Sokmilliós bírság az Auchannak

2010. augusztus 5. 13:02

Ötmillió forintra büntette a GVH az Auchan Magyarország Kft-t, a kereskedelmi törvény megsértése miatt. Az áruházlánc egy két évvel ezelőtt indult vizsgálat után vállalt kötelezettséget arra, hogy felülvizsgálja, és a hatályos jogszabályokkal összhangba hozza beszállítói szerződéseit. Amint azonban a GVH honlapjára a napokban felkerült határozatból kiderül, ez nem valósult meg.

A GVH még 2008 júliusában indított eljárást a Provera Beszerzési Kft, valamint annak tagjai (a Cora áruházakat működtető magyar Hipermarket Kft., a Csemege-Match Kereskedelmi Zrt., Profi Magyarország Kereskedelmi Zrt.) ellen. Ugyancsak eljárás indult az Auchan Magyarország Kft. valamint a Metro Kereskedelmi Kft. szerződéskötési gyakorlatának áttekintésére.

A GVH mindhárom ügyben azt vizsgálta, hogy a vállalkozások megsértették-e a kereskedelmi törvényt, azaz az általuk alkalmazott beszállítói szerződések megkötése során visszaéltek-e piaci erejükkel.

A vizsgálat megindulását követően mindegyik érintett kötelezettséget vállalt arra, hogy a versenytörvénnyel és a kereskedelmi törvénnyel összhangba hozza beszállítói szerződéseit.

Az Auchan a 2009. évre beszállítóival kötött szerződéseiben azt vállalta, hogy meghatározza a beszállítókkal való kapcsolattartás módját, hogy azok kérésre információt kaphassanak termékeik fogyásáról.

A versenytörvény szerint, ha az eljárás alá vont vállalkozás kötelezettséget vállal arra, hogy magatartását összhangba hozza a törvény rendelkezéseivel, és a közérdek hatékony védelme e módon biztosítható, a GVH végzéssel - az eljárás egyidejű megszüntetésével - kötelezővé teheti a vállalás teljesítését, anélkül, hogy a végzésben a törvénysértés megvalósulását, vagy annak hiányát megállapítaná. A kötelezettség teljesítésének ellenőrzése érdekében a GVH utóvizsgálatot tartott.

Az utóvizsgálat szerint azonban az Auchan nem teljesítette maradéktalanul a végzésében foglaltakat - tehát nem volt megfelelő a beszállítók tájékoztatása az egyes termékek fogyásáról- , ezért döntött a hatóság az 5 millió forintos bírság kiszabása mellett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miért az ötmilliós bírság?

A versenyhatóság utóvizsgálata megállapította, hogy az Auchan kiegészítette egy ponttal a szállítási feltételekről szóló szerződései szövegét. Eszerint az áruházlánc vállalja, hogy beszállítói kérésére a szezonális termék fogyásáról információkat ad a beszállítóinak. A GVH feltárta, hogy a vállalás a keretszerződések szövegébe került bele, nem a beszállítókkal valóban megkötött szerződések szövegébe, így a felek közötti jogviszony a módosítás ellenére sem változott.

Kiderült az is, hogy az Auchan nem tudta bizonyítani, hogy beszállítói egyátalán tudtak-e az új rendelkezésről. A hatóság szúrópróbaszerűen megkérdezett öt beszállítót, vajon az ő szerződésükben szerepel-e a változtatás. Három beszállító azt válaszolta, hogy nincs tudomása arról, hogy információt kérhetnének termékeik fogyásáról.

A GVH szerint a módosítással más problémák is voltak. A szerződések például továbbra sem szabályozták, hogy a beszállítók pontosan miként és milyen gyakorisággal értesülhetnek termékeik fogyásáról. Az készletek fogyásáról a versenyhatóság szerint fontos tudnia a beszállítónak, hiszen ha terméke nem fogy el, neki kell viselnie a kilistázásból adódó veszteséget, a visszáruzás, a raktározás költségeit.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm