Drága lesz a krumpli, a földben rohad a szegények eledele

2010. szeptember 23. 08:32

Sok helyen a földben maradt a krumpli, ezért arra lehet számítani, hogy idén igen drága lesz a szegények eledele. Negatív legek jellemzik ez évben a burgonyatermést - mondta a Somogy Online kérdésére Varga György, az országosan is meghatározó burgonyatermelő, a berzencei Solanum Zrt. igazgatója.

Szinte soha ennyi vizet nem szivattyúzták a földekről, mint ebben az évben, és a tavalyi krumpli árakhoz képest már most duplája az ár, s ez csak több lesz. Gyenge a termés vetőmagban és étkezési burgonyában is. A csapadék Berzencén már múlt héten, a nagy eső előtt majdnem elérte az ezer millimétert, miközben az éves mennyiség 600-650 milliméter szokott lenni.

"Lesz krumplimizéria, nem is emlékszem ilyen árakra" - mondta az igazgató. "Pedig amúgy sem rózsás az itthoni burgonya helyzet, a vetésterület sok éve csökken, ebben az évben már 20 ezer hektár alá ment. Behozatalra szorulunk, nagy kérdés, hogy honnan, mert Európa többi országában is hasonló a helyzet a mostoha időjárásnak köszönhetően. A tengerentúlról behozni hatalmas szállítási költséggel járna, ami az eddig alacsony krumpli árak miatt még elméletben sem jöhetett szóba, persze idén ez akár meg is változhat".

Varga György elmondta, hogy a rossz idő a mennyiséget és a minőséget egyaránt befolyásolja. A Solanumnál például a laposabban fekvő területeken nem szedik ki a gumóst. Most először vezették be a művelőutas szisztémát, vagyis húsz méterenként elhagytak egy művelőutat, így akármilyen eső volt, ezen az úton el tudott menni a gép, vagyis tudtak permetezni. A nedvesség miatt a tárolóba kerülő krumpli is fejfájást okozna, ha nem két menetes betakarítással dolgoznak. (Kiszednek négy sor krumplit, ezt beteszik másik két sor közé és hagyják száradni). Így is 48 órát ventillálják a konténereket, pedig máskor 24 is elég szokott lenni arra, hogy a vizet elnyomják a termésről.

Szakemberek nyáron még úgy becsülték, hogy félmillió tonna krumpli terem idén. Most már látni lehet: nagyságrendekkel kevesebb. A vetőmag termelők buknak, az étkezési krumplinak viszont kúszik az ára, hiszen enni kell.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?