22 °C Budapest

Megérezték a forintmozgást a hipermarketek

Pénzcentrum
2010. augusztus 13. 09:32

A forint árfolyamának - hektikus - mozgása érezhető hatással van a magyar kiskereskedelmi forgalomra. A Nielsen piackutató adatai szerint a tavalyi II. félévben a gyenge forint megélénkítette a bevásárlóturizmust a hipermarketekben egyébként is erős határ menti régiókban, így a külföldiek erősítették a nagy alapterületű üzletek belföldi piaci pozícióit. Az idei év első felében a forint újbóli erősödése miatt kevesebb külföldi jött át vásárolni, ami miatt a hiperek szinte azonnal egy százalékot veszítettek piaci részesedésükből - mind élelmiszerben, mind vegyi áruban - írja a Napi.

A határ menti bevásárlóturizmus a közepes méretű üzletek forgalmát nem befolyásolta, így a Nielsen adatai szerint a szupermarketek, illetve a kényelmi boltok piaci részesedése szinten maradt (33%).

Viszont vélhetően a lakosság visszafogott fogyasztási hajlandósága miatt erősödött a kis alapterületű üzletek részaránya. Ennek az az oka, hogy a családok a saját vásárlásukat visszafogva nem hiper- vagy szupermarketbe mennek, hanem a kis választékkal (lényegében ingerszegény termékkínálattal) működő boltokban költenek kizárólag a legszükségesebb napi fogyasztási cikkekre.

A háztartások újfent preferálják a drogériákat, ezek piaci részesedése az I. félévben további két százalékkal nőtt, aminek az az oka, hogy egyre több vegyiáru-lánc jelenik meg a kisebb településeken, illetve vonzó saját márkás termékeket kínálnak.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?