13 °C Budapest

Megérezték a forintmozgást a hipermarketek

Pénzcentrum
2010. augusztus 13. 09:32

A forint árfolyamának - hektikus - mozgása érezhető hatással van a magyar kiskereskedelmi forgalomra. A Nielsen piackutató adatai szerint a tavalyi II. félévben a gyenge forint megélénkítette a bevásárlóturizmust a hipermarketekben egyébként is erős határ menti régiókban, így a külföldiek erősítették a nagy alapterületű üzletek belföldi piaci pozícióit. Az idei év első felében a forint újbóli erősödése miatt kevesebb külföldi jött át vásárolni, ami miatt a hiperek szinte azonnal egy százalékot veszítettek piaci részesedésükből - mind élelmiszerben, mind vegyi áruban - írja a Napi.

A határ menti bevásárlóturizmus a közepes méretű üzletek forgalmát nem befolyásolta, így a Nielsen adatai szerint a szupermarketek, illetve a kényelmi boltok piaci részesedése szinten maradt (33%).

Viszont vélhetően a lakosság visszafogott fogyasztási hajlandósága miatt erősödött a kis alapterületű üzletek részaránya. Ennek az az oka, hogy a családok a saját vásárlásukat visszafogva nem hiper- vagy szupermarketbe mennek, hanem a kis választékkal (lényegében ingerszegény termékkínálattal) működő boltokban költenek kizárólag a legszükségesebb napi fogyasztási cikkekre.

A háztartások újfent preferálják a drogériákat, ezek piaci részesedése az I. félévben további két százalékkal nőtt, aminek az az oka, hogy egyre több vegyiáru-lánc jelenik meg a kisebb településeken, illetve vonzó saját márkás termékeket kínálnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06