Melyik országban a legdrágább az alkohol és a cigaretta? Sosem találnád ki...

2010. július 5. 05:22

A Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint meglehetősen nagy a különbség az egyes országokban az élelmiszerek, illetve nem alkoholtartalmú italok árszínvonala tekintetében. A legdrágább országban több, mint kétszer annyiba kerülnek ezek a termékek, mint a legolcsóbbikban.

Az EU 27 tagállamának átlagához képest Dániában például közel 40 százalékkal többe kerültek 2009-ben az élelmiszerek, illetve a nem alkoholos italok, míg Írországban, Finnországban, Luxemburgban, Ausztriában, Belgiumban, Németországban és Franciaországban 10 és 30 százalék közötti volt az eltérés - természetesen felfelé - az átlaghoz képest.

A másik oldalon Bulgária, Románia és Lengyelország árszínvonala 30-40 százalékkal alacsonyabb az említett termékek esetében. Hazánk - Lettországgal, Szlovákiával, Észtországgal, Csehországgal és Litvániával egyetemben - azon országok csoportjába tartozik, ahol 10 - 30 százalékkal alacsonyabb ezen termékek ára, itthon szám szerint 21 százalékkal.

 


A tej, a sajt és tojás termékek itthon mintegy 11 százalékkal, a kenyér 29 százalékkal, a húsfélék 28 százalékkal olcsóbbak, mint az EU-ban, míg az alkoholos italok 16 százalékkal, míg a dohányáruk 49 százalékkal kerülnek kevesebbe.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Amint az ábrán is látszik, dohányáru tekintetében Bulgária, illetve Románia a legolcsóbb, de hazánkban is relatíve, a többi ország árszínvonalához képest olcsónak számítanak a cigarettafélék. Ezzel szemben Norvégiában, Írországban, az Egyesült Királyságban több, mint másfél-kétszer annyiba kerülnek ezek a termékek, mint a 27 tagállamban átlagosan.

Ami az alkoholos italokat illeti: Norvégiában, Finnországban, Dániában és Svédországban a legdrágább, míg Bulgáriában, Romániában és Magyarországon a legolcsóbb, de relatíve még Spanyolországban is kevesebbe kerül az italozás.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?