Erről ismered meg könnyedén a bio termékeket

Pénzcentrum
2010. július 1. 09:17

Július elsejétől úgynevezett ökologóval kell ellátni az előre csomagolt biotermékeket. A Bizottság célkitűzése szerint az új címkézés garanciát jelent majd a fogyasztók számára arra, hogy az adott terméket teljes mértékben a szigorú uniós előírásoknak megfelelően állították elő - hívja fel a figyelmet a Bruxinfo.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az EU ökologója

Ökologó - így hívják azt a kis címkét, melyet július elsejétől minden olyan előre csomagolt bioterméken el kell helyezni, amely teljes egészében az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének megfelelően, vagy ha importált termékekről van szó, akkor azzal egyenértékű vagy azzal megegyező, szigorú szabályok szerint állítottak elő (igaz, ez utóbbiak esetében a logó használata a dátumot követően továbbra is önkéntes lesz). Az "eurolevélnek" is nevezett ábra (zöld háttér előtt levelet formáló EU-csillagok) nagyban segíthet abban, hogy a fogyasztók könnyebben felismerjék az ökológiai úton előállított élelmiszereket és italokat.

Így tehát azok a vásárlók, akik mostantól uniós ökocímkével ellátott terméket tesznek a kosarukba, biztosak lehetnek abban, hogy

- a termék összetevőinek legalább 95 százaléka ökológiai gazdálkodásból származik
- a termék megfelel a hivatalos ellenőrzési rendszer szabályainak
- a termék lezárt csomagolásban érkezett közvetlenül a termelőtől vagy feldolgozótól
- a terméken rajta van a termelő, a feldolgozó vagy kereskedő neve, valamint az ellenőrző szervezet neve vagy kódja.

Az uniós címke mellett egyébként változatlanul szerepelhetnek egyéb magán-, regionális vagy nemzeti logók. A gazdálkodóknak kétéves átmeneti időszak áll rendelkezésükre ahhoz, hogy maradéktalanul eleget tegyenek az új címkézési szabályoknak. Abban az esetben, ha szokványos és biotermékeket is szeretnének termelni, akkor e két tevékenységet egyértelműen el kell különíteniük egymástól. Az ökológiai jelölés nem használható olyan terméknél, melynek címkéjén fel van tüntetve, hogy GMO-t, azaz genetikailag módosított organizmust tartalmaz.

A szabályozás az egész EU-ra érvényes feltételeket határoz meg az akvakultúrás termelési környezettel, a bio és nem bio egységek elválasztásával, valamint az állatjólléti követelményekkel kapcsolatban. A szabályok azt is előírják, hogy a biodiverzitást tiszteletben kell tartani, és megtiltják, hogy az ívást mesterséges hormonokkal idézzék elő. Az állatokat ökológiai takarmánnyal kell táplálni, amely kiegészül a fenntarthatóság elvét figyelembe vevő halászatokból származó haltakarmánnyal.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?