11 °C Budapest

Erről ismered meg könnyedén a bio termékeket

Pénzcentrum
2010. július 1. 09:17

Július elsejétől úgynevezett ökologóval kell ellátni az előre csomagolt biotermékeket. A Bizottság célkitűzése szerint az új címkézés garanciát jelent majd a fogyasztók számára arra, hogy az adott terméket teljes mértékben a szigorú uniós előírásoknak megfelelően állították elő - hívja fel a figyelmet a Bruxinfo.


Az EU ökologója

Ökologó - így hívják azt a kis címkét, melyet július elsejétől minden olyan előre csomagolt bioterméken el kell helyezni, amely teljes egészében az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének megfelelően, vagy ha importált termékekről van szó, akkor azzal egyenértékű vagy azzal megegyező, szigorú szabályok szerint állítottak elő (igaz, ez utóbbiak esetében a logó használata a dátumot követően továbbra is önkéntes lesz). Az "eurolevélnek" is nevezett ábra (zöld háttér előtt levelet formáló EU-csillagok) nagyban segíthet abban, hogy a fogyasztók könnyebben felismerjék az ökológiai úton előállított élelmiszereket és italokat.

Így tehát azok a vásárlók, akik mostantól uniós ökocímkével ellátott terméket tesznek a kosarukba, biztosak lehetnek abban, hogy

- a termék összetevőinek legalább 95 százaléka ökológiai gazdálkodásból származik
- a termék megfelel a hivatalos ellenőrzési rendszer szabályainak
- a termék lezárt csomagolásban érkezett közvetlenül a termelőtől vagy feldolgozótól
- a terméken rajta van a termelő, a feldolgozó vagy kereskedő neve, valamint az ellenőrző szervezet neve vagy kódja.

Az uniós címke mellett egyébként változatlanul szerepelhetnek egyéb magán-, regionális vagy nemzeti logók. A gazdálkodóknak kétéves átmeneti időszak áll rendelkezésükre ahhoz, hogy maradéktalanul eleget tegyenek az új címkézési szabályoknak. Abban az esetben, ha szokványos és biotermékeket is szeretnének termelni, akkor e két tevékenységet egyértelműen el kell különíteniük egymástól. Az ökológiai jelölés nem használható olyan terméknél, melynek címkéjén fel van tüntetve, hogy GMO-t, azaz genetikailag módosított organizmust tartalmaz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szabályozás az egész EU-ra érvényes feltételeket határoz meg az akvakultúrás termelési környezettel, a bio és nem bio egységek elválasztásával, valamint az állatjólléti követelményekkel kapcsolatban. A szabályok azt is előírják, hogy a biodiverzitást tiszteletben kell tartani, és megtiltják, hogy az ívást mesterséges hormonokkal idézzék elő. Az állatokat ökológiai takarmánnyal kell táplálni, amely kiegészül a fenntarthatóság elvét figyelembe vevő halászatokból származó haltakarmánnyal.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?