0 °C Budapest

KSH: a vezetékes telefon hanyatlik, a mobilnet szárnyal

Pénzcentrum
2010. június 10. 10:02

Miközben a kábeles telefonálás egyre népszerűbb, a vezetékes vonalak száma tovább csökkent, az internet előfizetések száma pedig dinamikusan bővül - derül ki Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a távközlési piac 2010. első negyedéves teljesítményét feldolgozó gyorsjelentéséből.

A mobilpiac lassú telítődésére utal, hogy a mobiltelefon-előfizetések száma egy év alatt 230 ezerrel csökkent. Az állomány 2010 első negyedévének végén közel 11,9 milliós volt. Ezen belül a havidíjas előfizetések száma ismét emelkedett, de ez sem tudta ellensúlyozni a feltöltőkártyás szegmens 634 ezres visszaesését. 100 lakosra 119 mobil-előfizetés jutott. A mobilhálózatban a negyedév folyamán 2%-kal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, és 3%-kal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 351 percnyi beszélgetés jutott. Egy hívás átlagos hossza 2,2 perc volt.

Bár egyre több vállalkozás (köztük kábeltévé-szolgáltató) kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, 2010 első negyedévének végén - előzetes adatok szerint - az egy évvel korábbinál 82 ezerrel kevesebb, 3,0 millió vezetékes fővonal volt üzemben, ennek 17%-a kábeltévés, 16%-a ISDN. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak utolsó napján 30 volt. A vezetékes vonalakról indított hívások száma és időtartama is 2009 első negyedévéhez képest 8%-kal csökkent. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes, ugyanakkor nem mérhető internetes telefonálási lehetőség áll.

Az egy vezetékes vonalra jutó beszélgetések (adatcélú forgalom nélküli) időtartama 470 perc volt, ami 4%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,3 percet tett ki. Az árak mérséklődése, a gyakran jelentős ingyenes idősávot és díjmentes hálózaton belüli beszélgetést is tartalmazó csomagok terjedése nyomán az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgetnek, mint mobiltelefonról.

Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő háromnegyedét mobilkészülékekről indított hívások tették ki. A vezetékes vonalról kezdeményezett internetcélú hívások száma és időtartama egy év alatt kevesebb mint a felére esett vissza.

Az internetpiac bővülése folytatódott: több volt a szolgáltató és az előfizető is. 2010 I. negyedévében az internetszolgáltatók száma 413 volt, 20-szal több, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 20 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90%-át. Az internet-előfizetések száma 2010 márciusának végén átlépte a 2,9 milliót, ez negyedével több, mint 2009 ugyanezen időpontjában. Az internetpiac fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. A vezetékes internet két legjelentősebb típusa közül az xDSL-előfizetések száma ugyan stagnál, a kábeltévés interneté viszont új lendületet kapott és darabszámban is megelőzte az előbbit. Eközben a vezeték nélküli szegmens egy év alatt 67%-kal bővült. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, ezen a szolgáltatási területen a növekedés 79%-os volt. Az összes internet-előfizetés harmada a mobil kategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 10 százalékponttal növekedett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések 11%-kal gyarapodtak, az xDSL-előfizetések száma kismértékben csökkent. A széles sávú (kábeltévés- és xDSL-) internetre történő előfizetések száma összességében egy év alatt 5%-kal nőtt. Egyelőre nem képvisel nagy részarányt, de éves szinten majdnem másfélszeresére bővült az egyéb - például a LAN- (optikai) internetet is magában foglaló - kategória előfizetéseinek mennyisége.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az I. negyedévben meghaladta a 35,1 milliárd forintot, ami az előfizetői akciók (például ingyenes hónapok) és a díjak mérséklődése miatt folyó áron 2%-kal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem