6 °C Budapest

Higany és madárürülék a hamis gyógyszerekben

Pénzcentrum
2010. március 10. 10:32

Óvatosságra intik a helyi fogyasztókat az új-zélandi hatóságok. Az elmúlt években ugyanis mind nagyobb arányban bukkantak hamis gyógyszerekre az országban, amelyek a szakértői vizsgálatok szerint nem egy esetben toxikus anyagokat, valamint állati ürüléket tartalmaztak -írja a hamisitasellen.hu

Az új-zélandi hatóságok kérik a fogyasztókat, hogy online gyógyszervásárlásaik során a lehető legnagyobb körültekintéssel és óvatossággal járjanak el. A felhívást annak okán tették közzé, hogy az elmúlt években megnőtt az ország határain lefoglalt készítmények aránya. Míg 2007 második felében mintegy 4600, 2008-ban pedig 11 ezer gyanús gyógyszeres csomagot foglaltak le és adtak át a helyi gyógyszerpiaci szabályozó szervnek (Medsafe), addig 2009-ben ezek száma már meghaladta a 14 ezret.

A vámosok által elkobzott készítmények között zömmel életmódgyógyszerek, így testsúlycsökkentő, hajhullás elleni, erekciós problémák kezelésére javallott termékek és szteroidok szerepeltek, de nem egy esetben fájdalomcsökkentő szerek, fogamzásgátlók, alvászavar, cukorbetegség és szívproblémák kezelésére alkalmazott gyógyszerek is előkerültek. Bár a lefoglalt termékeknek csak egy kisebb része bizonyult valóban hamisnak, ezek laborvizsgálata során meglehetősen veszélyes, és emberi fogyasztásra alkalmasnak éppen nem nevezhető összetevők nyomaira bukkantak.

A hamisnak bizonyult készítmények elemzése során egész rovarokra, poratkára, hajszálakra, szénre, és olyan nehézfémekre bukkantak a szakértők, mint az arzén és a higany
. A szintén az új-zélandi határon feltartóztatott egyes hamis Viagra tabletták laborvizsgálata során pedig guanó, vagyis denevér- és madárürülék jelenlétét mutattatta ki az elemzés.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem