20 °C Budapest

Higany és madárürülék a hamis gyógyszerekben

Pénzcentrum
2010. március 10. 10:32

Óvatosságra intik a helyi fogyasztókat az új-zélandi hatóságok. Az elmúlt években ugyanis mind nagyobb arányban bukkantak hamis gyógyszerekre az országban, amelyek a szakértői vizsgálatok szerint nem egy esetben toxikus anyagokat, valamint állati ürüléket tartalmaztak -írja a hamisitasellen.hu

Az új-zélandi hatóságok kérik a fogyasztókat, hogy online gyógyszervásárlásaik során a lehető legnagyobb körültekintéssel és óvatossággal járjanak el. A felhívást annak okán tették közzé, hogy az elmúlt években megnőtt az ország határain lefoglalt készítmények aránya. Míg 2007 második felében mintegy 4600, 2008-ban pedig 11 ezer gyanús gyógyszeres csomagot foglaltak le és adtak át a helyi gyógyszerpiaci szabályozó szervnek (Medsafe), addig 2009-ben ezek száma már meghaladta a 14 ezret.

A vámosok által elkobzott készítmények között zömmel életmódgyógyszerek, így testsúlycsökkentő, hajhullás elleni, erekciós problémák kezelésére javallott termékek és szteroidok szerepeltek, de nem egy esetben fájdalomcsökkentő szerek, fogamzásgátlók, alvászavar, cukorbetegség és szívproblémák kezelésére alkalmazott gyógyszerek is előkerültek. Bár a lefoglalt termékeknek csak egy kisebb része bizonyult valóban hamisnak, ezek laborvizsgálata során meglehetősen veszélyes, és emberi fogyasztásra alkalmasnak éppen nem nevezhető összetevők nyomaira bukkantak.

A hamisnak bizonyult készítmények elemzése során egész rovarokra, poratkára, hajszálakra, szénre, és olyan nehézfémekre bukkantak a szakértők, mint az arzén és a higany
. A szintén az új-zélandi határon feltartóztatott egyes hamis Viagra tabletták laborvizsgálata során pedig guanó, vagyis denevér- és madárürülék jelenlétét mutattatta ki az elemzés.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?