Higany és madárürülék a hamis gyógyszerekben

Pénzcentrum
2010. március 10. 10:32

Óvatosságra intik a helyi fogyasztókat az új-zélandi hatóságok. Az elmúlt években ugyanis mind nagyobb arányban bukkantak hamis gyógyszerekre az országban, amelyek a szakértői vizsgálatok szerint nem egy esetben toxikus anyagokat, valamint állati ürüléket tartalmaztak -írja a hamisitasellen.hu

Az új-zélandi hatóságok kérik a fogyasztókat, hogy online gyógyszervásárlásaik során a lehető legnagyobb körültekintéssel és óvatossággal járjanak el. A felhívást annak okán tették közzé, hogy az elmúlt években megnőtt az ország határain lefoglalt készítmények aránya. Míg 2007 második felében mintegy 4600, 2008-ban pedig 11 ezer gyanús gyógyszeres csomagot foglaltak le és adtak át a helyi gyógyszerpiaci szabályozó szervnek (Medsafe), addig 2009-ben ezek száma már meghaladta a 14 ezret.

A vámosok által elkobzott készítmények között zömmel életmódgyógyszerek, így testsúlycsökkentő, hajhullás elleni, erekciós problémák kezelésére javallott termékek és szteroidok szerepeltek, de nem egy esetben fájdalomcsökkentő szerek, fogamzásgátlók, alvászavar, cukorbetegség és szívproblémák kezelésére alkalmazott gyógyszerek is előkerültek. Bár a lefoglalt termékeknek csak egy kisebb része bizonyult valóban hamisnak, ezek laborvizsgálata során meglehetősen veszélyes, és emberi fogyasztásra alkalmasnak éppen nem nevezhető összetevők nyomaira bukkantak.

A hamisnak bizonyult készítmények elemzése során egész rovarokra, poratkára, hajszálakra, szénre, és olyan nehézfémekre bukkantak a szakértők, mint az arzén és a higany
. A szintén az új-zélandi határon feltartóztatott egyes hamis Viagra tabletták laborvizsgálata során pedig guanó, vagyis denevér- és madárürülék jelenlétét mutattatta ki az elemzés.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?