Rengeteg a hamis gyógyszer: olaszok, és németek dőlnek be leginkább

Pénzcentrum
2010. február 16. 13:02

A Pfizer multinacionális gyógyszergyár tanulmánya szerint Európában a hamis gyógyszerkészítmények piacán évente mintegy 10,5 milliárd eurós forgalom képződik.

A Pfizer kedden közzétett tanulmánya szerint minden ötödik megkérdezett vásárolt már vény nélkül receptköteles gyógyszert, de a németek és olaszok közül még ennél is többen (37-38%).

Az olaszok és a németek költik egyúttal a legnagyobb összeget is hamis gyógyszerekre, becslések szerint mintegy 3,6, illetve 2,7 milliárd eurót.

A legkedveltebb hamis gyógyszerek között elsősorban fogyókúrás (45 %), influenza elleni (35%), valamint merevedési zavarok elleni (25%) készítmények szerepelnek. Ezek a gyógyszerek azonban egyáltalán nem biztonságosak, nem hatékonyak és gyakran gyenge minőségűek.

Günter Verheugen illetékes uniós biztos decemberben egyenesen azt állította, hogy vámellenőrzések során lefoglalt 34 millió tabletta mennyisége minden korábbi várakozást felülmúlt, és a gyógyszerhamisítókat "tömeggyilkosoknak" nevezte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban meglehetősen nehéz megbecsülni a hamis gyógyszerek forgalmát. A Pfizer tanulmányban 14 európai ország 14 ezer polgárának tettek fel kérdéseket, hogy évente hány alkalommal fordul elő, hogy recept nélkül vásárolnak meg vényköteles készítményeket. Ez alapján, illetve az egy főre jutó átlagos gyógyszer-költés segítségével becsülték meg az évi 10,5 milliárd eurós forgalmat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?