Szenzáció! Világsiker lehet a szegedi kutatás

Pénzcentrum
2010. március 10. 09:47

Antibakteriális hatású, ennek köszönhetően izzadásgátló pulóverek állíthatók elő annak a technológiának köszönhetően, melyet a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy fonalfeldolgozó céggel együttműködve fejlesztettek ki. Az eljárás során nanoméretű ezüstrészecskékkel kezelik a kelmét, melyek elpusztítják a baktériumokat és gombákat, így az előállított pulóver gátolja az izzadást, de színe és tapintása olyan, mint a hagyományos ruhadarabé.

A Szegedi Tudományegyetem kimagasló kutatás-fejlesztési tevékenységének köszönhetően hamarosan elkezdődhet azoknak a pulóvereknek a gyártása, amelyeket nanosilver technológiával exportra készítenek a Szegedi SZEFO Zrt.-nél.

A világviszonylatban is egyedülálló, saját fejlesztésű eljárás során nanoméretű ezüstrészecskékkel feldúsított oldószerrel tarják távol a baktériumokat, illetve gombákat az emberi bőrtől, gátolva ezáltal az izzadást. Ugyanakkor a pulóver színe és tapintása olyan, mint egy hagyományos ruhadarabé.

Már a rómaiak is ezüstpénzt tettek a vízbe, mert ismerték a fém jó tulajdonságait. Ha ezt a pénzt apró darabokra vágnánk, megkapnánk azokat a nanoméretű, szabad szemmel nem látható ezüstszemcséket, amelyek a kelme felületén megtapadva az otthoni mosás, szárítás, vasalás után is megmaradnak, és megőrzik antibakteriális tulajdonságukat - magyarázza Kiricsi Imre professzor, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék vezetője. A kutató hozzáteszi, hogy már a nemzetközi szabadalmaztatás is elindult: a technológia eddig csaknem 130 országban élvez bejelentési védelmet.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?