26 °C Budapest

Eladó a világ legdrágább sonkája: 3 évig érlelték!

2010. január 18. 16:58

London egyik legkedveltebb áruházában, a Selfridges-ben kapható a világ legdrárább, 1800 fontot (547 ezer forint) érő Ibérico sonkája.

A több mint 7 kilogramos sonka eredetiségét DNA bizonyítvány tanúsítja, mint általában Manuel Maldonado spanyol sonkamester összes termékét. Maldonado eredetileg 50 ibériai sertést - pata negrát - választott ki, melyeket extra körülmények között, Extremadura tartomány üves-bükkös domboldalain neveltek. Hízlalásuk utolsó fázisában a fekte sertéseket kizárólag makkal etetik, ezáltal lesz különleges ízű a húsuk.

A sertés egész évben a szabadban él, sokat mozog, s az utolsó 4-5 hónapban gyakorlatilag csak makkot eszik, méghozzá minimálisan napi három kilót. Vágás, illetve feldolgozás után az iberico-sonka átlagosan kilónként egy napot áll a sóban, ezután megy a szárítóba, ahonnan félév után leviszik a sonkát a pincébe, hogy egyenletes hőmérsékleten további 24-36 hónapot érlelődjön. A minőség az érés hosszától és a comb méretétől is függ.

A Selfridges üzletében most eladásra kerülő sonkát három évig érlelték, mielőtt ládába helyezték, és Londonba szállították.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?