31 °C Budapest

Felfutóban a műkincspiac? Első blikkre úgy fest

2009. november 19. 05:33

42 éve porosodó festmény is gazdát cserélt! A Sotheby's legutóbbi, november 11-én megrendezett New York-i árverése alapján nincs okunk kétségbe vonni a műkincs piac feléledését, hiszen még a legoptimistább várakozásokat is duplán felülteljesítette a leütések összértéke.

A november 11-i, kortárs művészeti árverésen összesen mintegy 134,4 millió dollárban keltek el alkotások, ami a legrosszabb várakozásokat háromszorosan, de még a legoptimistábbakat is duplán felültejesítette.

Andy Warhol: 200 One Dollar Bills


A Christie's ezzel szemben jóval szerényebb aukciót zárt a megelőző napon, amikor a 39 leütött tárgy mindössze 74 millió dollárt hozott a konyhára.

A Sotheby's sikerét főként egy Warhol képnek köszönhette, amely 200 darab, életnagyságú egy dollárost ábrázol, és több mint 39 millió dollárért kelt el. Előzőleg 8-12 millió dollárra számítottak, végül azonban a második legdrágább Warhol-műként cserélt gazdát. Az összeg már csak azért is meglepő, meg ugyanez a kép, legutóbb, 1986-ban még csak 350 ezer dollárért került kalapács alá.

Egy másik Warhol önarckép, amely előtte 42 évig, egy poros szekrény alján lapult, 5,4 millió dollárt hozott a konyhára előző tulajdonosának, egy recepciósnak, akinek még a művész ajándékozta a festményt 1967-ben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jean Dubuffet Trinité Champs-Elysées című festménye 800 ezer dollárral drágult 3 évvel ezelőtti árverése óta, így most novemberben 5,4 millió dollárért kelt el. A legnagyobb meglepetést azonban Jeff Koons alkotásai okozták, a Nagy váza virággal című képe most 5 millió dollárért kelt el, míg 2000-ben még csak 600 ezret adtak érte, a két porszívót ábrázoló szobor ára pedig 320 ezerről 2,7 millió dollárra kúszott fel 2000 óta.

Mi várható a műkincspiacon?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
Holdblog  |  2022. június 25. 06:57
(Archívumunkból 2017)   Vicces vagy szomorú, de a brit (magánkézben lévő) vezetékes víz szolgáltató...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?