Karácsony: már reggel 10 előtt beindul a veszekedés

2009. december 3. 13:02

Karácsony a szeretet ünnepe. Papíron. Ennek ellenére az összezártság hamar kihozza a feszültséget a családtagokból, az átlagos brit családban már reggel 10 előtt kitör az első veszekedés.

A brit karácsonyi menetrend
07:55 - ébredés
08:19 - ajándékok kibontása
08:39 - az első falat csoki
09:02 - reggeli
09:57 - az első veszekedés
11:07 - a gyerekek első leszidása
11:48 - az első alkoholos ital
15:24 - ebéd
16:58 - az első családtag elszunyókál
17:46 - társasjáték
23.39 - lefekvés

Persze az Egyesült Királyságban kicsit más az ünnepek menetrendje, mint nálunk. Az ajándékok ugyan már szenteste bekerülnek a fa alá, a családtagok azonban csak másnap reggel bontják őket ki, ébredés után. És nagyjából eddig is tart az ideális karácsony.

A 4 100 család megkérdezésével készült felmérés szerint a reggel nyolcas ébredést követően negyed kilenc körül már szanaszét hevernek a csomagolópapírok és mindenki az ajándékoknak örül. Az ünnepnap átírja a táplálkozási szokásokat is, így a kilencórás reggeli előtt a legtöbben még majszolnak egy kis csokoládét, majd elfogyasztják a reggelit - tudósított a Daily Mail.

Az ebédig hátralévő idő azonban már megviseli az idegeket, így két perccel tíz óra előtt ki is tör az első családi veszekedés, és tizenegy körül már a gyerekek is megkapják a magukét. Az ok általában banális: ki takarítson el reggeli után, vagy mi menjen a TV-ben.

Még délelőtt lecsúszik az első alkoholos ital, s az ebédig hátralévő csaknem négy órában elfogy még néhány pohár. Az ebéd általában fél négy körül kerül az asztalra: a legtöbben pulykát esznek. A megkérdezettek egyharmada szerint ez a legkellemesebb, legbékésebb része a napnak. Ebéd után másfél órával elszundít az első családtag - a felmérés szerint apu szeret leginkább rápihenni egyet a nagy falásra. Hat órakor kerülnek elő a társasjátékok, fél tizenkettő körül pedig az egész család aludni tér.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A felmérésből kiderült az is, a britek alig 13 százaléka megy el templomba Karácsony napján. Ennél kicsit nagyobb arányban, 27 százalékban nézik meg a királynő hagyományos karácsonyi beszédét a tévében. A nagyobb érdeklődés érthető, hisz ehhez nem kell kimozdulni otthonról. Kiderült az is, a veszekedések ellenére a britek 40 százaléka gondolja úgy, hogy a karácsonyban az a legjobb, hogy a családjával lehet az ember.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07