24 °C Budapest

Akár az utolsó pillanatban is vásárolhatsz - Bookline-interjú

Pénzcentrum
2009. december 2. 05:32

Az Egyesült Államokban a válságnak köszönhetően látványosan megnőtt az online áruházak forgalma a karácsonyi időszakban, de mi a helyzet itthon? Körképünk során erre próbálunk majd választ találni. Elsőként Starcz Ákost, a Bookline.hu vezérigazgatóját kérdeztük.


Fotó: Pénzcentrum

- A Hálaadást követő első hétvége kiskereskedelmi forgalmi adatai megdöbbentően jók lettek az Egyesült Államokban, nem kis részben a webáruházak megnövekedett forgalmának köszönhetően. Milyen a helyzet itthon?

- Az eddig beérkezett forgalmi adatok alapján jó idényre számítunk. Persze a válság itt is éreztette a hatását, ami nálunk nem azt jelenti, hogy csökken a forgalom, csak lassabban növekszünk. A weboldalunk látogatóinak száma 880 ezer körül alakult novemberben és bízom benne, hogy decemberben elérjük az egymilliót. Az értékesítési árbevételünk év per év alapon stabil növekedést mutat, az átlagos fogyasztói kosár értéke viszont megmaradt a 4-6 ezer forintos sávban.

- Melyek a húzótermékek a kínálatban, milyen akciókkal várják a vásárlókat a karácsonyi szezonban?

- Erre a kérdésre azért nem olyan egyszerű válaszolni. Először is szét kellene bontani a termékpalettát - a kínálatnak megfelelően - könyv és nem-könyv kategóriákra. A könyvek közt vannak kifejezetten erre az időszakra időzített kiadványok, mint amilyenek a színes szakácskönyvek és a nagy formátumú művészeti albumok. Az idei év két nagy durranása Helmut Newton világhírű fotós 10 évvel ezelőtt megjelent óriási fotóalbumának a Sumonak fogyasztható méretű újabb kiadása. Az eredeti könyv 10 ezer példányban, egyenként számozva és dedikálva jelent meg, kifejezetten gyűjtőknek. Az 50x70 centis könyv súlya körülbelül 30 kilogramm volt, külön könyvállvánnyal együtt árusították. Az akkori példányokat ma már csak súlyos milliókért lehet megvásárolni, a mostani kisebb méretű, de változatlan tartalmú kiadvány viszont 30 ezer forint alatt megkapható. Várhatóan jövő héten kerül fel a palettára Dan Brown - a Da Vinci-kód szerzőjének - új műve is. Amit az eddigi fogyások alapján látunk, magyar oldalról Rácz Zsuzsa új könyve, a Nesze neked Terézanyu lehet a karácsonyi szezon egyik húzóterméke.

A könyveken túl is igyekeztünk felkészülni a karácsonyra. A műszaki cikkek közül a karácsonykor leginkább keresett termékekre - játékszoftvereke, notebook - építünk leginkább. A számítógépes játékok terén a Guitar Hero új generációjaként felfogható DJ Hero lehet a karácsony egyik slágere, ahol az eddigi gitárnyúzást két lemezjátszó gyilkolása váltja majd fel. Szeptember óta együttműködünk a Douglasszel is, így a vásárlók már parfümöt is vásárolhatnak online. Szintén az idei karácsonyi szezon újdonsága, hogy a héten kezdtük meg a Nespresso márka internetes forgalmazását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- A megnövekedett kereslet és forgalom - pláne egy ilyen zsúfolt időszakban - megnövekedett kiszállítási időt is jelent, nem?

Nem feltétetlenül. Egyrészt a teljesítések nagy része, legalább 50 százaléka még mindig személyes átvétel útján zajlik. Különösen népszerű a szolgáltatás azóta, hogy tizennégyre bővítettük a Bookline-Boxok számát, vagyis azokét a pontokét, ahol - vidéken is - fel lehet venni a megrendelt csomagot. Ezen felül új szolgáltatással is indulunk, melynek lényege, hogy a megrendelést követően 180 percen belül kiszállítjuk az árut, amennyiben megtalálható a raktárban. Gyakorlatilag motoros futárral kézbesítjük az árut - elsősorban azok számára, akiknek minden az utolsó utáni pillanatban jut eszébe. Persze a szolgáltatásnak ára van: 10 ezer forintos értékhatár alatt 3 990, afelett 1 990 forint.

De igyekszünk egyéb szolgáltatásainkkal is bővíteni a vásárlók körét. Az iWiw-en például indítottunk egy alkalmazást, a Presentilot, mely ajándékötleteket ad a tanácstalan felhasználóknak, méghozzá személyre szabottan, valamint az idei ünnepi szezonban egy egyedi víruskampánnyal próbálunk meg kedveskedni a vásárlóinknak.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem