6 °C Budapest

Akár az utolsó pillanatban is vásárolhatsz - Bookline-interjú

Pénzcentrum
2009. december 2. 05:32

Az Egyesült Államokban a válságnak köszönhetően látványosan megnőtt az online áruházak forgalma a karácsonyi időszakban, de mi a helyzet itthon? Körképünk során erre próbálunk majd választ találni. Elsőként Starcz Ákost, a Bookline.hu vezérigazgatóját kérdeztük.


Fotó: Pénzcentrum

- A Hálaadást követő első hétvége kiskereskedelmi forgalmi adatai megdöbbentően jók lettek az Egyesült Államokban, nem kis részben a webáruházak megnövekedett forgalmának köszönhetően. Milyen a helyzet itthon?

- Az eddig beérkezett forgalmi adatok alapján jó idényre számítunk. Persze a válság itt is éreztette a hatását, ami nálunk nem azt jelenti, hogy csökken a forgalom, csak lassabban növekszünk. A weboldalunk látogatóinak száma 880 ezer körül alakult novemberben és bízom benne, hogy decemberben elérjük az egymilliót. Az értékesítési árbevételünk év per év alapon stabil növekedést mutat, az átlagos fogyasztói kosár értéke viszont megmaradt a 4-6 ezer forintos sávban.

- Melyek a húzótermékek a kínálatban, milyen akciókkal várják a vásárlókat a karácsonyi szezonban?

- Erre a kérdésre azért nem olyan egyszerű válaszolni. Először is szét kellene bontani a termékpalettát - a kínálatnak megfelelően - könyv és nem-könyv kategóriákra. A könyvek közt vannak kifejezetten erre az időszakra időzített kiadványok, mint amilyenek a színes szakácskönyvek és a nagy formátumú művészeti albumok. Az idei év két nagy durranása Helmut Newton világhírű fotós 10 évvel ezelőtt megjelent óriási fotóalbumának a Sumonak fogyasztható méretű újabb kiadása. Az eredeti könyv 10 ezer példányban, egyenként számozva és dedikálva jelent meg, kifejezetten gyűjtőknek. Az 50x70 centis könyv súlya körülbelül 30 kilogramm volt, külön könyvállvánnyal együtt árusították. Az akkori példányokat ma már csak súlyos milliókért lehet megvásárolni, a mostani kisebb méretű, de változatlan tartalmú kiadvány viszont 30 ezer forint alatt megkapható. Várhatóan jövő héten kerül fel a palettára Dan Brown - a Da Vinci-kód szerzőjének - új műve is. Amit az eddigi fogyások alapján látunk, magyar oldalról Rácz Zsuzsa új könyve, a Nesze neked Terézanyu lehet a karácsonyi szezon egyik húzóterméke.

A könyveken túl is igyekeztünk felkészülni a karácsonyra. A műszaki cikkek közül a karácsonykor leginkább keresett termékekre - játékszoftvereke, notebook - építünk leginkább. A számítógépes játékok terén a Guitar Hero új generációjaként felfogható DJ Hero lehet a karácsony egyik slágere, ahol az eddigi gitárnyúzást két lemezjátszó gyilkolása váltja majd fel. Szeptember óta együttműködünk a Douglasszel is, így a vásárlók már parfümöt is vásárolhatnak online. Szintén az idei karácsonyi szezon újdonsága, hogy a héten kezdtük meg a Nespresso márka internetes forgalmazását.

- A megnövekedett kereslet és forgalom - pláne egy ilyen zsúfolt időszakban - megnövekedett kiszállítási időt is jelent, nem?

Nem feltétetlenül. Egyrészt a teljesítések nagy része, legalább 50 százaléka még mindig személyes átvétel útján zajlik. Különösen népszerű a szolgáltatás azóta, hogy tizennégyre bővítettük a Bookline-Boxok számát, vagyis azokét a pontokét, ahol - vidéken is - fel lehet venni a megrendelt csomagot. Ezen felül új szolgáltatással is indulunk, melynek lényege, hogy a megrendelést követően 180 percen belül kiszállítjuk az árut, amennyiben megtalálható a raktárban. Gyakorlatilag motoros futárral kézbesítjük az árut - elsősorban azok számára, akiknek minden az utolsó utáni pillanatban jut eszébe. Persze a szolgáltatásnak ára van: 10 ezer forintos értékhatár alatt 3 990, afelett 1 990 forint.

De igyekszünk egyéb szolgáltatásainkkal is bővíteni a vásárlók körét. Az iWiw-en például indítottunk egy alkalmazást, a Presentilot, mely ajándékötleteket ad a tanácstalan felhasználóknak, méghozzá személyre szabottan, valamint az idei ünnepi szezonban egy egyedi víruskampánnyal próbálunk meg kedveskedni a vásárlóinknak.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30