A nyugdíjasok ötöde magányosan születésnapozik

2009. december 3. 16:02

A születésnapját a magyar lakosság 90, névnapját 84 százaléka tartja meg. Főképpen családi körben ülik meg e jeles napokat az emberek, de a névnap az érintettek felénél a barátokkal és munkatársakkal való közös programhoz is jó okot szolgáltat. A születésnapot kevésbé viszik ki a családi szférából, de azért négytizednyien megünneplik a barátaikkal, s a dolgozók egynegyede a kollégáival - derült ki az Ipsos felméréséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A telefonos módszerrel, 1000 fő megkérdezésével készült, a felnőtt lakosságra nézve reprezentatív felmérés szerint az emberek 88 százaléka családi körben ünnepli születésnapját. Elég sokan, 43 százaléknyian nagyobb társaságban, barátok közt is emlékezetessé teszik maguk számára születésnapjukat. A munkahelyeken nem ennyire megszokott a megemlékezés, a dolgozók negyede számolt be arról, hogy kollégáival is összejön ilyen alkalmakkor. A születésnap sokrétű megünneplése leginkább a diplomások és a fiatalok körében jellemző: mindkét csoport egyharmada a családtagokkal, a barátokkal és a munkatársakkal is összejön egy köszöntésre.

Az átlagosnál gyakoribb a születésnapozás a fővárosiak között is, 25 százalékuk minden lehetséges alkalmat kihasznál. Az ünneplés az életvitel, a kor és az anyagi helyzet függvénye, a mozgalmasabb mindennapokat élők, a húszas-harmincas korosztályok és a többet keresők gyakrabban találkoznak születésnap ürügyén. Ezzel szemben a 60 év felettieknek van legkevésbé módjuk arra, hogy közös ünneppé tegyék, minden ötödik idős ember magányosan gondol születése idejére, ebben közeli és távoli rokonok sem segítenek nekik.

A névnapok is fontos részét jelentik az együttlétnek, s - ahogyan a születésnap - ez is elsősorban családi jellegű esemény: 79 százalék megtartja szeretteivel. Ugyanakkor a névnapot tágabb körben ünnepelik meg, mint a születésnapot, barátaival 53, munkatársaival 48 százaléknyian jönnek össze emiatt. Az emberek harmada nagy névnapozó, akivel csak tud, ünnepel.

A névnapi összejövetelek is főképpen Budapesten, a képzettek rétegekben és a jól szituáltak körében jellemzőek. Ugyanakkor ez az esemény inkább a középkorúak, mint a fiatalok körében igazán elterjedt - az évek múlásával a születésnap örömteli ünneplését a névnap váltja fel. Az idős emberek e tekintetben is hátrányos helyzetben vannak, egynegyedük nem találkozik másokkal névnapja környékén.

Ez idő tájt azonban már más apropó miatt gondolunk az ajándékozásra, szinte mindenkit a karácsonyi vásárlás foglalkoztat. A meglepetések kitalálása, a lázas készülődés, s részben a szólásmondásnak való megfelelés erősítheti az egyébként is többségi véleményt: az emberek 80 százalékának az esik jobban, ha ajándékozhat, 20 százalék viszont inkább kapni szeret. A nőkre még a rendkívül magas átlagnál is jellemzőbb az adakozás: 86 százalékuk annak örül igazán, ha ajándékozhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20