7 °C Budapest

Ismét lecsaptak a kalózok: 2,000,000 hordónyi olajat vittek el

2009. november 30. 17:15

Újra lecsaptak a szomáliai kalózok: hasonlóan a tavalyi nagy dobásukhoz, most ismét egy 2,000,000 hordónyi olajat szállító szupertankerre tették rá a kezüket. A görög tulajdonban lévő Maran Centaurus-t a Kuwait Petroleum Corp. (KCP) bérelte, és rakományát az Egyesült Államokba szánták. A kért váltságdíj elérheti a 3 millió dollárt is.

Ismét nagyot vállaltak a szomáliai kalózok, hiszen a tegnapi nap folyamán egy mintegy 2.000.000 hordó olajat szállító szupertankert sikerült eltéríteniük, az eredeti cél Egyesült Államok helyett Szomália partjai fele.

Utoljára tavaly - szintén novemberben - került hasonló értékű zsákmány a mára már hírhedtté vált szomáliai kalózok kezébe, akkor egy szaúdi tankert, a Sirius Star-t kerítettek a birtokukba, ugyancsak két millió hordónyi olajjal a fedélzetén. A pontos váltságdíjról csak becslések láttak napvilágot, de sajtóértesülések szerint a Sirius Star szabadon engedéséért 3 millió dollárt kasszíroztak a kalózok, bár a Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint a ténylegesen kifizetett összeg ennél alacsonyabb is lehet, mert a kalózok szeretnek a ténylegesnél magasabb összegeket közölni, hogy segítsék későbbi tárgyalásaikat.

A most pórul járt görög tulajdonú tanker vélhetően az egyik legtávolabbi támadás áldozata lett a szomáliai kalózok portyázásának eddig történelmében, hisz a rajtaütés mintegy 600 tengeri mérföldre történt a Seychelle-szigetektől északkeletre. Az eltérített hajón összesen 28 fős személyzet tartózkodott, köztük kilencen görögök, ketten ukránok, számos matróz a Fülöp-szigetekről és egy román személy is.


View Larger Map

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tankert tulajdonló görög Agelef társaság közlése szerint a Maran Centaurus-t a Kuwait Petroleum Corp. (KCP) bérelte tőlük, és a Mexikói-öbölbe tartott, amikor megtámadták.

A Platts értesülései szerint a KCP jellemzően CIF típusú szállítási szerződéseket köt vásárlóival, vagyis a szállított kőolaj hivatalosan nem a vevő, hanem a kuvaiti társaság tulajdonában van. A KCP egyébként nem kívánta megnevezni a rakományt váró vevőt.

Az Európai Unió térségben tartózkodó tengerészeti egységének szóvivője szerint a hajó legénysége biztonságban van.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem