Ismét lecsaptak a kalózok: 2,000,000 hordónyi olajat vittek el

2009. november 30. 17:15

Újra lecsaptak a szomáliai kalózok: hasonlóan a tavalyi nagy dobásukhoz, most ismét egy 2,000,000 hordónyi olajat szállító szupertankerre tették rá a kezüket. A görög tulajdonban lévő Maran Centaurus-t a Kuwait Petroleum Corp. (KCP) bérelte, és rakományát az Egyesült Államokba szánták. A kért váltságdíj elérheti a 3 millió dollárt is.

Ismét nagyot vállaltak a szomáliai kalózok, hiszen a tegnapi nap folyamán egy mintegy 2.000.000 hordó olajat szállító szupertankert sikerült eltéríteniük, az eredeti cél Egyesült Államok helyett Szomália partjai fele.

Utoljára tavaly - szintén novemberben - került hasonló értékű zsákmány a mára már hírhedtté vált szomáliai kalózok kezébe, akkor egy szaúdi tankert, a Sirius Star-t kerítettek a birtokukba, ugyancsak két millió hordónyi olajjal a fedélzetén. A pontos váltságdíjról csak becslések láttak napvilágot, de sajtóértesülések szerint a Sirius Star szabadon engedéséért 3 millió dollárt kasszíroztak a kalózok, bár a Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint a ténylegesen kifizetett összeg ennél alacsonyabb is lehet, mert a kalózok szeretnek a ténylegesnél magasabb összegeket közölni, hogy segítsék későbbi tárgyalásaikat.

A most pórul járt görög tulajdonú tanker vélhetően az egyik legtávolabbi támadás áldozata lett a szomáliai kalózok portyázásának eddig történelmében, hisz a rajtaütés mintegy 600 tengeri mérföldre történt a Seychelle-szigetektől északkeletre. Az eltérített hajón összesen 28 fős személyzet tartózkodott, köztük kilencen görögök, ketten ukránok, számos matróz a Fülöp-szigetekről és egy román személy is.


View Larger Map

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tankert tulajdonló görög Agelef társaság közlése szerint a Maran Centaurus-t a Kuwait Petroleum Corp. (KCP) bérelte tőlük, és a Mexikói-öbölbe tartott, amikor megtámadták.

A Platts értesülései szerint a KCP jellemzően CIF típusú szállítási szerződéseket köt vásárlóival, vagyis a szállított kőolaj hivatalosan nem a vevő, hanem a kuvaiti társaság tulajdonában van. A KCP egyébként nem kívánta megnevezni a rakományt váró vevőt.

Az Európai Unió térségben tartózkodó tengerészeti egységének szóvivője szerint a hajó legénysége biztonságban van.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?