-1 °C Budapest

Ismét lecsaptak a kalózok: 2,000,000 hordónyi olajat vittek el

2009. november 30. 17:15

Újra lecsaptak a szomáliai kalózok: hasonlóan a tavalyi nagy dobásukhoz, most ismét egy 2,000,000 hordónyi olajat szállító szupertankerre tették rá a kezüket. A görög tulajdonban lévő Maran Centaurus-t a Kuwait Petroleum Corp. (KCP) bérelte, és rakományát az Egyesült Államokba szánták. A kért váltságdíj elérheti a 3 millió dollárt is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ismét nagyot vállaltak a szomáliai kalózok, hiszen a tegnapi nap folyamán egy mintegy 2.000.000 hordó olajat szállító szupertankert sikerült eltéríteniük, az eredeti cél Egyesült Államok helyett Szomália partjai fele.

Utoljára tavaly - szintén novemberben - került hasonló értékű zsákmány a mára már hírhedtté vált szomáliai kalózok kezébe, akkor egy szaúdi tankert, a Sirius Star-t kerítettek a birtokukba, ugyancsak két millió hordónyi olajjal a fedélzetén. A pontos váltságdíjról csak becslések láttak napvilágot, de sajtóértesülések szerint a Sirius Star szabadon engedéséért 3 millió dollárt kasszíroztak a kalózok, bár a Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint a ténylegesen kifizetett összeg ennél alacsonyabb is lehet, mert a kalózok szeretnek a ténylegesnél magasabb összegeket közölni, hogy segítsék későbbi tárgyalásaikat.

A most pórul járt görög tulajdonú tanker vélhetően az egyik legtávolabbi támadás áldozata lett a szomáliai kalózok portyázásának eddig történelmében, hisz a rajtaütés mintegy 600 tengeri mérföldre történt a Seychelle-szigetektől északkeletre. Az eltérített hajón összesen 28 fős személyzet tartózkodott, köztük kilencen görögök, ketten ukránok, számos matróz a Fülöp-szigetekről és egy román személy is.


View Larger Map

A tankert tulajdonló görög Agelef társaság közlése szerint a Maran Centaurus-t a Kuwait Petroleum Corp. (KCP) bérelte tőlük, és a Mexikói-öbölbe tartott, amikor megtámadták.

A Platts értesülései szerint a KCP jellemzően CIF típusú szállítási szerződéseket köt vásárlóival, vagyis a szállított kőolaj hivatalosan nem a vevő, hanem a kuvaiti társaság tulajdonában van. A KCP egyébként nem kívánta megnevezni a rakományt váró vevőt.

Az Európai Unió térségben tartózkodó tengerészeti egységének szóvivője szerint a hajó legénysége biztonságban van.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?