14 °C Budapest

A 15 legveszélyesebb ország: hova NE utazzon

2009. március 5. 17:30

A toplistáiról híres Forbes magazin idén is összeállította a legveszélyesebb országok, térségek (rém)álomcsapatát. Szomáliától Afganisztánig, Pakisztántól Kongóig sok olyan hely van, ahol nem a legjobb mostanában turistának lenni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lista első helyén Szomália áll: szinte napról-napra érkeztek a hírek az elmúlt hónapokban arról, hogy a kelet- afrikai ország partjainál félelmetes méreteket öltött a kalózok tevékenysége. A környéken gyakorlatilag egyetlen hajó sincs biztonságban, a nemzetközi szervezetek is tehetetlennek bizonyulnak. A haramiák nem csak az árut viszik el, hanem a legénységet is foglyul ejtik, óriási váltságdíjakat bezsebelve értük.

Szomália (Fotó: Forbes)


Ugyanakkor a kalózkodás csak az egyik gondot jelenti: 1994 óta 14 kormányváltás történt, sokuk erőszakos hatalomátvétellel zajlott. Az országban gyakorlatilag nincs központi államhatalom, helyette a törzsek anarchiája érvényesül.

A második helyezett Afganisztánról is gyakran hallunk a híradásokban: a tartományok jelentős részében harci cselekmények, fegyveres összetűzések, rajtaütések, leszámolások és terrorista akciók zajlanak. És ha ez nem lenne elég, az ország szeizmológiailag a földrengésveszélyes zónában fekszik, gyakoriak a földmozgások

Afganisztán (Fotó: Forbes)


A dobogó harmadik helyezettje, Irak sem sokkal barátságosabb hely: nem véletlenül javasolja a Külügyminisztérium, hogy különös körültekintéssel készüljünk fel az esetleges utazásra, tanúsítsunk fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljük a tömegdemonstrációk helyszíneit, viselkedésünkkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.

Irak (Fotó: Forbes)


Pakisztánt és Jement elsősorban az Al-Kaida terrorfenyegetettsége miatt érdemes kerülni, míg a Gázai övezetben -az izraeli-palesztin fegyvernyugvás ellenére- továbbra is feszült a helyzet. Afrika középső részeiben pedig gyakoriak a polgárháborús konfliktusok, a kormány elleni felkelések: ezekben az országokban az emberélet aligha ér többet egy közepes méretű gyémántnál.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


Vannak térségek, amelyek épphogy lecsúsztak a toplistáról: Mexikó északi, az amerikai határhoz közeli része nagyjából Algériával megegyező veszélyességi kategóriába esik, de persze az ország egésze sokkal békésebb, veszélytelenebb képet mutat


És mi az összefüggés a 15 legveszélyesebb ország között? Nos, korábban mindannyian európai -főleg brit és francia- gyarmatok voltak, vagy jelentős részben valamely európai állam (vagy Grúzia esetében Oroszország) fennhatósága alatt álltak.

A lista másik végén állnak a legbiztonságosabb országok: a rangsort a gazdag európai törpeállamok, Liechtenstein és Luxemburg vezetik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?