A kalózok emelték a tétet: ezúttal egy tankert foglaltak el!

Pénzcentrum
2008. november 19. 13:00

Megszaporodtak idén a tengeri támadások Szomália partjainál, ezúttal egy olajszállító tankert foglaltak el az egyre vakmerőbb kalózok. A kétmillió hordónyi nyersolaj szállítmány értéke eléri a 100 millió dollárt. A 25 fős legénység a hajóval együtt egy a kalózok által felügyelt szomáliai kikötőben vesztegel, a fogva tartók váltságdíjat követelnek.


A Sirius Star (Forrás: BusinessWeek)

A kelet-afrikai partoknál regisztrált tengeri támadások száma idén 92-re emelkedett, ezek közül 36 alkalommal jártak sikerrel a jól felfegyverzett kalózok. A bűnözők által felügyelt vizeken életveszélyes az átkelés, a kalózok szinte mindenkire támadnak. A 100 millió dollár (21 milliárd forint) értékű nyersolaj szállítmány az eddigi legnagyobb fogásuk, a Sirius Star nevű szaúdi tanker az Egyesült Államokba tartott.

A jelentések szerint a kalózok egyre beljebb merészkednek a tengeren, az olajszállítót a partoktól 100 tengeri mérfölddel messzebb támadták meg, mint amilyen mélyen a korábbi támadásokat regisztrálták. A tanker tulajdonosa elmondta, hogy a hajó 2 millió hordó nyersolajat szállított, ami Szaúd-Arábia napi exportjának 25 %-át teszi ki.

A hajó tulajdonosai szerint a tengeri szállítmányozás nagyon veszélyessé vált a kelet-afrikai partoknál, a szomáliai kalózok egyre nagyobb területeken cirkálnak. Egy ekkora szállítmány elrablása érezhetően megrázza a világ olajpiacát és még áremelkedéshez is vezethet. Az, hogy a kalózok már egy ekkora hajót is képesek eltéríteni és birtokba venni, rávilágít a probléma nagyságára és nemzetközi összefogást sürget.

A tanker méreténél fogva nem képes átkelni a Szuezi-csatornán, ezért meg kellett volna kerülnie Afrikát. A még nagyobb kerülő további anyagi- és időveszteséget okozna a szállítmányozóknak, ezért a rájuk nehezedő nagy nyomás és a szoros határidők miatt többen kockáztatnak. A támadások gyakorisága miatt azonban célszerű a partoktól távolabbra tervezni az útvonalat, máskülönben a biztosítók sem vállalják majd a kockázatot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szállítmányozó cég képviselője szerint a legfontosabb most a legénység biztonsága, a fedélzeten többségében fülöp-szigeteki tengerészek voltak, de dolgoztak britek, lengyelek, horvátok és szaúdiak is a hajón. A kalózok becslések szerint csak 2008-ban eddig 18-30 millió dollár (3,8-6,3 milliárd forint) közötti váltságdíjra tettek szert, ami csak még jobban felbátorítja őket az újabb támadásokra.

Az egyre kifinomultabb módszerek miatt nincsenek biztonságban a halászhajók, az élelmiszer szállítmányok, de még az anyahajók sem, mert a kalózok egyre nagyobb fegyverarzenállal rendelkeznek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem