A világ legveszélyesebb vizei

Pénzcentrum
2008. június 11. 10:30

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, az elmúlt években jelentősen megnőtt a teherszállító hajók ellen irányuló támadások száma, ráadásul a legtöbb esetet nem is jelentik az áldozatok a hivataloknál. A kalózok újabban Ázsia helyett inkább Afrika partjainál szedik áldozataikat.

A legutóbbi támadás, amelyről bejelentés is érkezett, áprilisban történt Szomália partjainál, ahol egy francia luxushajót támadtak meg, túszul ejtve mind a harminc alkalmazottat, akiket csak egy hetes tárgyalások után adtak át a francia parti őrségnek.

Természetesen francia katonák üldözőbe vették a túszejtőket, akik közül hatot sikerült kézre keríteni.

Ez azonban csak egy eset és helyszín a sok közül. Az elmúlt 20 évben jelentősen megnőtt a hajószállítási forgalom a tengereken, ami mára 80 százalékát teszi ki az összes teherszállításnak. Nem véletlen tehát, hogy egyre terjednek az ezek ellen irányuló támadások is.

2000 és 2006 között több mint 2400 kalóztámadásról számoltak be világszerte, ami közel kétszerese a megelőző hatéves időszakénak. Azonban ez még mindig nem a tényleges szám, hiszen sok teherszállító hajótársaság be sem számol az ellenük elkövetett támadásokról, nehogy ez a biztosítási díjak emelkedését vonja maga után.

Szinte minden szakmai szervezet egyet ért abban, hogy a tényleges számok ennél sokkal magasabbak. Az ausztrálok hatóságok szerint legalább 20-szor annyi a ténylegesen elkövetett kalóztámadás, mint amennyiről értesülnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Becslések szerint évente mintegy 13-16 milliárd dollárnyi (2000-2500 milliárd forint) kárt okoznak a kalózok, és ez a szám csak nőni fog.


Forrás: britannica.com
Az "újkori" kalózok általában valamilyen bűnszervezet tagjaiként tevékenykednek, hajóikról már legkevésbé sem lehet azt mondani, hogy ladikok lennének, hiszen a legfejlettebb technikai berendezésekkel vannak felszerelve. Ráadásul fegyvereik is fejlődtek az elmúlt 5 évben, hiszen már nem késekkel és pisztolyokkal, hanem gránátokkal és hordozható rakétákkal támadnak.

A világ legveszélyesebb vizei közé - az ott elkövetett támadások száma alapján - Nigéria, Szomália, Indonézia, a Malakkai szoros, Tanzánia, Malajzia és Peru partjai tartoznak.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?