28 °C Budapest

A világ legveszélyesebb vizei

Pénzcentrum
2008. június 11. 10:30

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, az elmúlt években jelentősen megnőtt a teherszállító hajók ellen irányuló támadások száma, ráadásul a legtöbb esetet nem is jelentik az áldozatok a hivataloknál. A kalózok újabban Ázsia helyett inkább Afrika partjainál szedik áldozataikat.

A legutóbbi támadás, amelyről bejelentés is érkezett, áprilisban történt Szomália partjainál, ahol egy francia luxushajót támadtak meg, túszul ejtve mind a harminc alkalmazottat, akiket csak egy hetes tárgyalások után adtak át a francia parti őrségnek.

Természetesen francia katonák üldözőbe vették a túszejtőket, akik közül hatot sikerült kézre keríteni.

Ez azonban csak egy eset és helyszín a sok közül. Az elmúlt 20 évben jelentősen megnőtt a hajószállítási forgalom a tengereken, ami mára 80 százalékát teszi ki az összes teherszállításnak. Nem véletlen tehát, hogy egyre terjednek az ezek ellen irányuló támadások is.

2000 és 2006 között több mint 2400 kalóztámadásról számoltak be világszerte, ami közel kétszerese a megelőző hatéves időszakénak. Azonban ez még mindig nem a tényleges szám, hiszen sok teherszállító hajótársaság be sem számol az ellenük elkövetett támadásokról, nehogy ez a biztosítási díjak emelkedését vonja maga után.

Szinte minden szakmai szervezet egyet ért abban, hogy a tényleges számok ennél sokkal magasabbak. Az ausztrálok hatóságok szerint legalább 20-szor annyi a ténylegesen elkövetett kalóztámadás, mint amennyiről értesülnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Becslések szerint évente mintegy 13-16 milliárd dollárnyi (2000-2500 milliárd forint) kárt okoznak a kalózok, és ez a szám csak nőni fog.


Forrás: britannica.com
Az "újkori" kalózok általában valamilyen bűnszervezet tagjaiként tevékenykednek, hajóikról már legkevésbé sem lehet azt mondani, hogy ladikok lennének, hiszen a legfejlettebb technikai berendezésekkel vannak felszerelve. Ráadásul fegyvereik is fejlődtek az elmúlt 5 évben, hiszen már nem késekkel és pisztolyokkal, hanem gránátokkal és hordozható rakétákkal támadnak.

A világ legveszélyesebb vizei közé - az ott elkövetett támadások száma alapján - Nigéria, Szomália, Indonézia, a Malakkai szoros, Tanzánia, Malajzia és Peru partjai tartoznak.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem