8 °C Budapest

A világ legveszélyesebb vizei

Pénzcentrum
2008. június 11. 10:30

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, az elmúlt években jelentősen megnőtt a teherszállító hajók ellen irányuló támadások száma, ráadásul a legtöbb esetet nem is jelentik az áldozatok a hivataloknál. A kalózok újabban Ázsia helyett inkább Afrika partjainál szedik áldozataikat.

A legutóbbi támadás, amelyről bejelentés is érkezett, áprilisban történt Szomália partjainál, ahol egy francia luxushajót támadtak meg, túszul ejtve mind a harminc alkalmazottat, akiket csak egy hetes tárgyalások után adtak át a francia parti őrségnek.

Természetesen francia katonák üldözőbe vették a túszejtőket, akik közül hatot sikerült kézre keríteni.

Ez azonban csak egy eset és helyszín a sok közül. Az elmúlt 20 évben jelentősen megnőtt a hajószállítási forgalom a tengereken, ami mára 80 százalékát teszi ki az összes teherszállításnak. Nem véletlen tehát, hogy egyre terjednek az ezek ellen irányuló támadások is.

2000 és 2006 között több mint 2400 kalóztámadásról számoltak be világszerte, ami közel kétszerese a megelőző hatéves időszakénak. Azonban ez még mindig nem a tényleges szám, hiszen sok teherszállító hajótársaság be sem számol az ellenük elkövetett támadásokról, nehogy ez a biztosítási díjak emelkedését vonja maga után.

Szinte minden szakmai szervezet egyet ért abban, hogy a tényleges számok ennél sokkal magasabbak. Az ausztrálok hatóságok szerint legalább 20-szor annyi a ténylegesen elkövetett kalóztámadás, mint amennyiről értesülnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Becslések szerint évente mintegy 13-16 milliárd dollárnyi (2000-2500 milliárd forint) kárt okoznak a kalózok, és ez a szám csak nőni fog.


Forrás: britannica.com
Az "újkori" kalózok általában valamilyen bűnszervezet tagjaiként tevékenykednek, hajóikról már legkevésbé sem lehet azt mondani, hogy ladikok lennének, hiszen a legfejlettebb technikai berendezésekkel vannak felszerelve. Ráadásul fegyvereik is fejlődtek az elmúlt 5 évben, hiszen már nem késekkel és pisztolyokkal, hanem gránátokkal és hordozható rakétákkal támadnak.

A világ legveszélyesebb vizei közé - az ott elkövetett támadások száma alapján - Nigéria, Szomália, Indonézia, a Malakkai szoros, Tanzánia, Malajzia és Peru partjai tartoznak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm