0 °C Budapest

Egységes lehet a "Made in" szabály az EU-ban

Pénzcentrum
2009. november 27. 08:47

Egységesítheti az Európai Unió az áruk eredetmegjelölésével kapcsolatos szabályokat, a jelenlegi szabályozástervezet nem terjed ki minden termékcsoportra, kimaradhatnak például a játékok.

Egy 2005-ös sikertelen kísérlet után újra megpróbálkozik az Európai Bizottság a közösség területén forgalomba hozásra kerülő termékek eredetmegjelölési szabályának egységesítésével. A korábbi tervezet még néhány uniós ország ellenállása miatt kisiklott, ezért pillanatnyilag nincs mindenki által elfogadott szabályozása a "Made in" jelzésre - írja a Világgazdaság.

A rendszer egyelőre csupán korlátozott számú termékcsoportra lenne érvényes, és nem terjedne ki a közösségen belül még további feldolgozásra kerülő importtermékekre sem, valamint az EU-val szabadkereskedelmi megállapodásban álló országok termékeire sem kerülne bevezetésre.

Az eredettel kapcsolatos információ fontos, fogyasztói döntést befolyásoló tényező, ezért lényeges, hogy minden uniós állampolgár által ismert rendszer legyen érvényben az unió egész területén - ismerték fel az unió végrehajtó testületében.

Az egységes rendszer mellett szól az is, hogy az EU több nagy külső kereskedelmi partnere is, mint pl. az Egyesült Államok, Kína, Japán vagy Kanada, a közelmúltban hajtottak végre hasonló intézkedéseket - írja a lap.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?