Egységes lehet a "Made in" szabály az EU-ban

Pénzcentrum
2009. november 27. 08:47

Egységesítheti az Európai Unió az áruk eredetmegjelölésével kapcsolatos szabályokat, a jelenlegi szabályozástervezet nem terjed ki minden termékcsoportra, kimaradhatnak például a játékok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy 2005-ös sikertelen kísérlet után újra megpróbálkozik az Európai Bizottság a közösség területén forgalomba hozásra kerülő termékek eredetmegjelölési szabályának egységesítésével. A korábbi tervezet még néhány uniós ország ellenállása miatt kisiklott, ezért pillanatnyilag nincs mindenki által elfogadott szabályozása a "Made in" jelzésre - írja a Világgazdaság.

A rendszer egyelőre csupán korlátozott számú termékcsoportra lenne érvényes, és nem terjedne ki a közösségen belül még további feldolgozásra kerülő importtermékekre sem, valamint az EU-val szabadkereskedelmi megállapodásban álló országok termékeire sem kerülne bevezetésre.

Az eredettel kapcsolatos információ fontos, fogyasztói döntést befolyásoló tényező, ezért lényeges, hogy minden uniós állampolgár által ismert rendszer legyen érvényben az unió egész területén - ismerték fel az unió végrehajtó testületében.

Az egységes rendszer mellett szól az is, hogy az EU több nagy külső kereskedelmi partnere is, mint pl. az Egyesült Államok, Kína, Japán vagy Kanada, a közelmúltban hajtottak végre hasonló intézkedéseket - írja a lap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20