Ilyen házakat építettek a felszabadított rabszolgák: Nézd meg, mielőtt lebontják!

2009. november 23. 16:58

Az ingatlanok állagmegóvását végző önkéntesek szerint körülbelül 1 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy a két 1848-ból fennmaradt, felszabadított rabszolgák által épített faszerkezetes házat védetté nyilvánítsák és felújítva megőrizzék az utókornak.

A városvédők az észak atlanti partok mentén fekvő Connecticut államban található Brigeport városában leltek rá az építészetileg és történelmileg egyaránt különös jelentőséggel bíró ingatlanokra.

Forrás: Boston.com

A 160 telet és egy tűzvészt is átvészelő ingatlanok az 1820-as években a felszabadított rabszolgák által alapított Little Liberia városnegyedben találhatóak. Az egyik házban Mary és Eliza Freeman, a másik - kevésbé jó állapotúban - bátyjuk, Joel Freeman élt és tevékenykedett.

Az 1848-ban felhúzott házaknál régebbit nem találni az egész negyedben, ezért az önkéntesek szerint bármennyire is a városfejlesztés útjában állnak, meg kellene őrizni őket. Eközben a válság miatt megcsappantak az adományok a támogatók részéről, így a fenntartásuk is egyre nagyobb erőfeszítések árán valósítható csak meg.

Forrás: Wikipedia

A leginkább a déli államokból ismert rabszolgaság fenntartására nagy számban importáltak Afrikából embereket mezőgazdasági munkaerő céljára. A gyapotkereskedelem ugrásszerű fejlődése a XIX. század közepén szintén hozzájárult ehhez. A rabszolgaságról vallott eltérő nézetek nagyban hozzájárultak az amerikai polgárháború kitöréséhez. 1865. december 18-án az alkotmány 13. kiegészítésének elfogadásával a rabszolgaságot törvényen kívülre helyezték az USA-ban (Wikipédia).

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm