Ilyen házakat építettek a felszabadított rabszolgák: Nézd meg, mielőtt lebontják!

2009. november 23. 16:58

Az ingatlanok állagmegóvását végző önkéntesek szerint körülbelül 1 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy a két 1848-ból fennmaradt, felszabadított rabszolgák által épített faszerkezetes házat védetté nyilvánítsák és felújítva megőrizzék az utókornak.

A városvédők az észak atlanti partok mentén fekvő Connecticut államban található Brigeport városában leltek rá az építészetileg és történelmileg egyaránt különös jelentőséggel bíró ingatlanokra.

Forrás: Boston.com

A 160 telet és egy tűzvészt is átvészelő ingatlanok az 1820-as években a felszabadított rabszolgák által alapított Little Liberia városnegyedben találhatóak. Az egyik házban Mary és Eliza Freeman, a másik - kevésbé jó állapotúban - bátyjuk, Joel Freeman élt és tevékenykedett.

Az 1848-ban felhúzott házaknál régebbit nem találni az egész negyedben, ezért az önkéntesek szerint bármennyire is a városfejlesztés útjában állnak, meg kellene őrizni őket. Eközben a válság miatt megcsappantak az adományok a támogatók részéről, így a fenntartásuk is egyre nagyobb erőfeszítések árán valósítható csak meg.

Forrás: Wikipedia

A leginkább a déli államokból ismert rabszolgaság fenntartására nagy számban importáltak Afrikából embereket mezőgazdasági munkaerő céljára. A gyapotkereskedelem ugrásszerű fejlődése a XIX. század közepén szintén hozzájárult ehhez. A rabszolgaságról vallott eltérő nézetek nagyban hozzájárultak az amerikai polgárháború kitöréséhez. 1865. december 18-án az alkotmány 13. kiegészítésének elfogadásával a rabszolgaságot törvényen kívülre helyezték az USA-ban (Wikipédia).

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?