Ilyen házakat építettek a felszabadított rabszolgák: Nézd meg, mielőtt lebontják!

2009. november 23. 16:58

Az ingatlanok állagmegóvását végző önkéntesek szerint körülbelül 1 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy a két 1848-ból fennmaradt, felszabadított rabszolgák által épített faszerkezetes házat védetté nyilvánítsák és felújítva megőrizzék az utókornak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A városvédők az észak atlanti partok mentén fekvő Connecticut államban található Brigeport városában leltek rá az építészetileg és történelmileg egyaránt különös jelentőséggel bíró ingatlanokra.

Forrás: Boston.com

A 160 telet és egy tűzvészt is átvészelő ingatlanok az 1820-as években a felszabadított rabszolgák által alapított Little Liberia városnegyedben találhatóak. Az egyik házban Mary és Eliza Freeman, a másik - kevésbé jó állapotúban - bátyjuk, Joel Freeman élt és tevékenykedett.

Az 1848-ban felhúzott házaknál régebbit nem találni az egész negyedben, ezért az önkéntesek szerint bármennyire is a városfejlesztés útjában állnak, meg kellene őrizni őket. Eközben a válság miatt megcsappantak az adományok a támogatók részéről, így a fenntartásuk is egyre nagyobb erőfeszítések árán valósítható csak meg.

Forrás: Wikipedia

A leginkább a déli államokból ismert rabszolgaság fenntartására nagy számban importáltak Afrikából embereket mezőgazdasági munkaerő céljára. A gyapotkereskedelem ugrásszerű fejlődése a XIX. század közepén szintén hozzájárult ehhez. A rabszolgaságról vallott eltérő nézetek nagyban hozzájárultak az amerikai polgárháború kitöréséhez. 1865. december 18-án az alkotmány 13. kiegészítésének elfogadásával a rabszolgaságot törvényen kívülre helyezték az USA-ban (Wikipédia).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20