21 °C Budapest

Nagyot kaszálhat az állam a H1N1-vakcinán

Pénzcentrum
2009. november 17. 10:17

Sokkal többe kerül a H1N1 influenzavírus elleni vakcina a patikákban, mint amennyit a termelői ár indokolna. Az államnak akár egymilliárd forint haszna is lehet a vakcinagyártáson.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn az adatvédelmi biztos javaslatára feloldotta az Omninvest Kft.-vel kötött vakcinaszerződés titkosságát. Az iratokból továbbra sem derült ki, kik az Omninvest Kft. valódi tulajdonosai; az viszont igen, nem az Omninvest, hanem az állam miatt drágul csaknem duplájára az oltóanyag,

Amikor az Omninvest pilisborosjenői üzemében az ampullák legördülnek a gyártószalagról, még csak 1090 forintba kerülnek. A patikákban mégis 1930 forintot kérnek el értük. A különbség nagyobb részét egy állami szerv, az Egészségügyi Készletgazdálkodiási Intézet teszi rá, a máskor szokásos 5-6%-os nagykereskedelmi árrés helyett 40%-ot. A szerződés nem szolgál magyarázattal arra, miért nem lehet a patikákban kapni az oltóanyagot, mivel eddig legalább 2 millió szabadon felhasználható adagot szállított a ciprusi hátterű magáncég - írta a Heti Válasz a weboldalán. Az államnak tehát akár egymilliárd forint forintos haszna is lehet abból, ha eladják a patikáknak mind a kétmillió doboz vakcinát.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?