29 °C Budapest

Meddig állnak a vonatok ma és miért?

Pénzcentrum
2009. október 19. 10:02

Több helyen jelenleg is állnak a vonatok a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn hajnalra meghirdetett sztrájknak köszönhetően. A beszámolók alapján azonban úgy tűnik, inkább káosz van, mint általános sztrájk.

Hétfőn üzemkezdettől munkabeszüntetéssel tiltakoznak a vasutasok a vasúttársaság tervezett átszervezése, a vonalbezárások és az ezzel együtt járó elbocsátások ellen. A VDSZSZ szerint a kormány harminc vonalat zárna be, ezen felül jövőre 40 milliárd forinttal csökkenne a MÁV-csoport állami finanszírozása - írta az MTI. A munkabeszüntetés időszaka alatt egyes térségek vasúti közlekedése teljesen meg fog bénulni, mivel a MÁV és a VDSZSZ ezúttal sem tudtak megállapodni az úgynevezett elégséges szolgáltatásokról, vagyis arról, hogy a sztrájk idején az egyes vonalakon hány vonat és milyen ütemezéssel közlekedjen.

A közlekedési tárca még kedden adott ki közleményt a VDSZSZ sztrájkjáról. Ebben a minisztérium azt írja: a sztrájkfelhívásban közölt indokok nem helytállóak, a munkabeszüntetés a kormányzati szándékok akaratlan félreértésén vagy tudatos félremagyarázásán alapul, az az elképzelés, amely ellen a VDSZSZ közös fellépést szorgalmaz, sztrájkra hív fel, a szakszervezet közleményében jelzett formában nem létezik.

A jövő évi közszolgáltatási szerződésben foglalt megrendelés alapján az érdekképviselet által vélelmezett 3000 kilométert mintegy kétszeresen meghaladó mértékű hálózaton indul vasúti személyszállítás - olvasható a KHEM közleményében. A minisztérium arról is ír: a vasúti személyszállítási megrendelésből kimaradó települések autóbuszos szállítással, a jelenleginél magasabb színvonalon lesznek elérhetők. A rendelés nélküli szárnyvonalakon igény esetén tovább folytatódhat a teherforgalom, és helyi vállalkozásban akár a személyszállítás is.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn hajnalban emlékeztetett arra, hogy reggel 8 órakor folytatódnak az egyeztetések a MÁV és a VDSZSZ között a még elégséges szolgáltatásról. A sztrájkbizottság hétfőn a délelőtti órákban ülésezik, értékeli a helyzetet, és amikor úgy látja, hogy elég, akkor egy időre felfüggeszti a sztrájkot.

Bár a sztrájkot az egész ország területére meghirdette a szakszervezet, a vasutasok néhány helyen már felvették a munkát. Szegeden, Szombathelyen, Nyíregyházán és a Dél.Dunántúlon már be is fejeződött a sztrájk. A budapesti pályaudvarok nagy része azonban használhatatlan és várhatóan Kelet-Magyarországon is akadozik majd a vonatforgalom.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sztrájk alatt is járnak a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonatai, az InterCity-k is közlekednek Sopron és Budapest között. Járnak a vonatok a Sopron-Győr vasútvonalon, ahol előreláthatólag a győri MÁV állomásra érkeznek, és onnan is indulnak. A Sopron-Szombathely vonalszakaszon is közlekednek a vonatok, Szombathely állomásra érkeznek, és onnan indulnak. Szentgotthárd és Szombathely között, ahol jelenleg pályafelújítás folyik, menetrend szerint indulnak a vonatpótló buszok. A sztrájk nem érinti a GYSEV ausztriai forgalmát, ott a vonatok menetrend szerint közlekednek, késésekre azonban lehet számítani.

A vonatközlekedés kiszámíthatatlansága miatt ezúttal is számos Volán-társaság kiegészítő, illetve mentesítő járatokat. A sztrájk idején a legtöbb Volán-társaságnál a vasúti bérleteket és egyéb utazási igazolványokat elfogadják. A kivételek egyike a Zala Volán, amely nem fogadja el buszjáratain a vasúti bérleteket a sztrájk idején, és egyelőre nem tervezi mentesítő járatok indítását sem. Erre a korábbiakban sem mutatkozott nagy igény, ugyanis a vasúti személyforgalom Zala megyében nem olyan jelentős, hogy a vonatok leállása miatt tömegek választanák a buszközlekedést.

A BKV egyes járatait is igénybe vehetik az utasok a sztrájk idején vasúti bérlettel. Az esetleges munkabeszüntetés ideje alatt ismét utazhatnak a BKV Zrt. járatain a kétheti, havi, valamint 30 napos vasúti bérlettel és MÁV arcképes igazolvánnyal rendelkező utasok. A bérletek, ahogy korábban is a pályaudvarok közelében működő járatokra érvényesek szükség szerint. Ezek a 2-es és a 3-as metró, a Gödöllői és Ráckevei HÉV, az 1, 1A, 3, 4, 6, 12, 14, 19, 28, 37, 37A, 62, 62A villamosok és a 7, 7E, 33, 33E, 54, 55, 68, 84E, 88, 89E, 94E, 97E, 98, 98E, 103, 114, 160, 161, 161A, 162, 162A, 262, 168E, 169E, 172E, 173, 173E, 176E, 198, 200E, 201E, 202E, 213, 214, 260, 261E, 272, 276E és 294E jelzésű autóbuszok - közölte a fővárosi közlekedési társaság.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm