Meddig állnak a vonatok ma és miért?

Pénzcentrum
2009. október 19. 10:02

Több helyen jelenleg is állnak a vonatok a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn hajnalra meghirdetett sztrájknak köszönhetően. A beszámolók alapján azonban úgy tűnik, inkább káosz van, mint általános sztrájk.

Hétfőn üzemkezdettől munkabeszüntetéssel tiltakoznak a vasutasok a vasúttársaság tervezett átszervezése, a vonalbezárások és az ezzel együtt járó elbocsátások ellen. A VDSZSZ szerint a kormány harminc vonalat zárna be, ezen felül jövőre 40 milliárd forinttal csökkenne a MÁV-csoport állami finanszírozása - írta az MTI. A munkabeszüntetés időszaka alatt egyes térségek vasúti közlekedése teljesen meg fog bénulni, mivel a MÁV és a VDSZSZ ezúttal sem tudtak megállapodni az úgynevezett elégséges szolgáltatásokról, vagyis arról, hogy a sztrájk idején az egyes vonalakon hány vonat és milyen ütemezéssel közlekedjen.

A közlekedési tárca még kedden adott ki közleményt a VDSZSZ sztrájkjáról. Ebben a minisztérium azt írja: a sztrájkfelhívásban közölt indokok nem helytállóak, a munkabeszüntetés a kormányzati szándékok akaratlan félreértésén vagy tudatos félremagyarázásán alapul, az az elképzelés, amely ellen a VDSZSZ közös fellépést szorgalmaz, sztrájkra hív fel, a szakszervezet közleményében jelzett formában nem létezik.

A jövő évi közszolgáltatási szerződésben foglalt megrendelés alapján az érdekképviselet által vélelmezett 3000 kilométert mintegy kétszeresen meghaladó mértékű hálózaton indul vasúti személyszállítás - olvasható a KHEM közleményében. A minisztérium arról is ír: a vasúti személyszállítási megrendelésből kimaradó települések autóbuszos szállítással, a jelenleginél magasabb színvonalon lesznek elérhetők. A rendelés nélküli szárnyvonalakon igény esetén tovább folytatódhat a teherforgalom, és helyi vállalkozásban akár a személyszállítás is.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn hajnalban emlékeztetett arra, hogy reggel 8 órakor folytatódnak az egyeztetések a MÁV és a VDSZSZ között a még elégséges szolgáltatásról. A sztrájkbizottság hétfőn a délelőtti órákban ülésezik, értékeli a helyzetet, és amikor úgy látja, hogy elég, akkor egy időre felfüggeszti a sztrájkot.

Bár a sztrájkot az egész ország területére meghirdette a szakszervezet, a vasutasok néhány helyen már felvették a munkát. Szegeden, Szombathelyen, Nyíregyházán és a Dél.Dunántúlon már be is fejeződött a sztrájk. A budapesti pályaudvarok nagy része azonban használhatatlan és várhatóan Kelet-Magyarországon is akadozik majd a vonatforgalom.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A sztrájk alatt is járnak a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonatai, az InterCity-k is közlekednek Sopron és Budapest között. Járnak a vonatok a Sopron-Győr vasútvonalon, ahol előreláthatólag a győri MÁV állomásra érkeznek, és onnan is indulnak. A Sopron-Szombathely vonalszakaszon is közlekednek a vonatok, Szombathely állomásra érkeznek, és onnan indulnak. Szentgotthárd és Szombathely között, ahol jelenleg pályafelújítás folyik, menetrend szerint indulnak a vonatpótló buszok. A sztrájk nem érinti a GYSEV ausztriai forgalmát, ott a vonatok menetrend szerint közlekednek, késésekre azonban lehet számítani.

A vonatközlekedés kiszámíthatatlansága miatt ezúttal is számos Volán-társaság kiegészítő, illetve mentesítő járatokat. A sztrájk idején a legtöbb Volán-társaságnál a vasúti bérleteket és egyéb utazási igazolványokat elfogadják. A kivételek egyike a Zala Volán, amely nem fogadja el buszjáratain a vasúti bérleteket a sztrájk idején, és egyelőre nem tervezi mentesítő járatok indítását sem. Erre a korábbiakban sem mutatkozott nagy igény, ugyanis a vasúti személyforgalom Zala megyében nem olyan jelentős, hogy a vonatok leállása miatt tömegek választanák a buszközlekedést.

A BKV egyes járatait is igénybe vehetik az utasok a sztrájk idején vasúti bérlettel. Az esetleges munkabeszüntetés ideje alatt ismét utazhatnak a BKV Zrt. járatain a kétheti, havi, valamint 30 napos vasúti bérlettel és MÁV arcképes igazolvánnyal rendelkező utasok. A bérletek, ahogy korábban is a pályaudvarok közelében működő járatokra érvényesek szükség szerint. Ezek a 2-es és a 3-as metró, a Gödöllői és Ráckevei HÉV, az 1, 1A, 3, 4, 6, 12, 14, 19, 28, 37, 37A, 62, 62A villamosok és a 7, 7E, 33, 33E, 54, 55, 68, 84E, 88, 89E, 94E, 97E, 98, 98E, 103, 114, 160, 161, 161A, 162, 162A, 262, 168E, 169E, 172E, 173, 173E, 176E, 198, 200E, 201E, 202E, 213, 214, 260, 261E, 272, 276E és 294E jelzésű autóbuszok - közölte a fővárosi közlekedési társaság.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?