17 °C Budapest

Meddig állnak a vonatok ma és miért?

Pénzcentrum
2009. október 19. 10:02

Több helyen jelenleg is állnak a vonatok a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn hajnalra meghirdetett sztrájknak köszönhetően. A beszámolók alapján azonban úgy tűnik, inkább káosz van, mint általános sztrájk.

Hétfőn üzemkezdettől munkabeszüntetéssel tiltakoznak a vasutasok a vasúttársaság tervezett átszervezése, a vonalbezárások és az ezzel együtt járó elbocsátások ellen. A VDSZSZ szerint a kormány harminc vonalat zárna be, ezen felül jövőre 40 milliárd forinttal csökkenne a MÁV-csoport állami finanszírozása - írta az MTI. A munkabeszüntetés időszaka alatt egyes térségek vasúti közlekedése teljesen meg fog bénulni, mivel a MÁV és a VDSZSZ ezúttal sem tudtak megállapodni az úgynevezett elégséges szolgáltatásokról, vagyis arról, hogy a sztrájk idején az egyes vonalakon hány vonat és milyen ütemezéssel közlekedjen.

A közlekedési tárca még kedden adott ki közleményt a VDSZSZ sztrájkjáról. Ebben a minisztérium azt írja: a sztrájkfelhívásban közölt indokok nem helytállóak, a munkabeszüntetés a kormányzati szándékok akaratlan félreértésén vagy tudatos félremagyarázásán alapul, az az elképzelés, amely ellen a VDSZSZ közös fellépést szorgalmaz, sztrájkra hív fel, a szakszervezet közleményében jelzett formában nem létezik.

A jövő évi közszolgáltatási szerződésben foglalt megrendelés alapján az érdekképviselet által vélelmezett 3000 kilométert mintegy kétszeresen meghaladó mértékű hálózaton indul vasúti személyszállítás - olvasható a KHEM közleményében. A minisztérium arról is ír: a vasúti személyszállítási megrendelésből kimaradó települések autóbuszos szállítással, a jelenleginél magasabb színvonalon lesznek elérhetők. A rendelés nélküli szárnyvonalakon igény esetén tovább folytatódhat a teherforgalom, és helyi vállalkozásban akár a személyszállítás is.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn hajnalban emlékeztetett arra, hogy reggel 8 órakor folytatódnak az egyeztetések a MÁV és a VDSZSZ között a még elégséges szolgáltatásról. A sztrájkbizottság hétfőn a délelőtti órákban ülésezik, értékeli a helyzetet, és amikor úgy látja, hogy elég, akkor egy időre felfüggeszti a sztrájkot.

Bár a sztrájkot az egész ország területére meghirdette a szakszervezet, a vasutasok néhány helyen már felvették a munkát. Szegeden, Szombathelyen, Nyíregyházán és a Dél.Dunántúlon már be is fejeződött a sztrájk. A budapesti pályaudvarok nagy része azonban használhatatlan és várhatóan Kelet-Magyarországon is akadozik majd a vonatforgalom.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sztrájk alatt is járnak a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonatai, az InterCity-k is közlekednek Sopron és Budapest között. Járnak a vonatok a Sopron-Győr vasútvonalon, ahol előreláthatólag a győri MÁV állomásra érkeznek, és onnan is indulnak. A Sopron-Szombathely vonalszakaszon is közlekednek a vonatok, Szombathely állomásra érkeznek, és onnan indulnak. Szentgotthárd és Szombathely között, ahol jelenleg pályafelújítás folyik, menetrend szerint indulnak a vonatpótló buszok. A sztrájk nem érinti a GYSEV ausztriai forgalmát, ott a vonatok menetrend szerint közlekednek, késésekre azonban lehet számítani.

A vonatközlekedés kiszámíthatatlansága miatt ezúttal is számos Volán-társaság kiegészítő, illetve mentesítő járatokat. A sztrájk idején a legtöbb Volán-társaságnál a vasúti bérleteket és egyéb utazási igazolványokat elfogadják. A kivételek egyike a Zala Volán, amely nem fogadja el buszjáratain a vasúti bérleteket a sztrájk idején, és egyelőre nem tervezi mentesítő járatok indítását sem. Erre a korábbiakban sem mutatkozott nagy igény, ugyanis a vasúti személyforgalom Zala megyében nem olyan jelentős, hogy a vonatok leállása miatt tömegek választanák a buszközlekedést.

A BKV egyes járatait is igénybe vehetik az utasok a sztrájk idején vasúti bérlettel. Az esetleges munkabeszüntetés ideje alatt ismét utazhatnak a BKV Zrt. járatain a kétheti, havi, valamint 30 napos vasúti bérlettel és MÁV arcképes igazolvánnyal rendelkező utasok. A bérletek, ahogy korábban is a pályaudvarok közelében működő járatokra érvényesek szükség szerint. Ezek a 2-es és a 3-as metró, a Gödöllői és Ráckevei HÉV, az 1, 1A, 3, 4, 6, 12, 14, 19, 28, 37, 37A, 62, 62A villamosok és a 7, 7E, 33, 33E, 54, 55, 68, 84E, 88, 89E, 94E, 97E, 98, 98E, 103, 114, 160, 161, 161A, 162, 162A, 262, 168E, 169E, 172E, 173, 173E, 176E, 198, 200E, 201E, 202E, 213, 214, 260, 261E, 272, 276E és 294E jelzésű autóbuszok - közölte a fővárosi közlekedési társaság.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm