Mégis fizethetnek a becsődölt légitársaságok utasainak

2009. október 9. 12:02

Kompenzáció jár azoknak, akik repülőjegyet vettek, de a légitársaság csődje miatt nem tudtak utazni - vélik az EP‑képviselők. Az EP a szerdán tartott vitájában arra kérte a Bizottságot, vizsgálja felül a jogszabályokat, vagy javasoljon új intézkedéseket az utasok védelme érdekében. Az EP megvizsgálná, van‑e mód arra, hogy kompenzációs tartalékalapot hozzanak létre a légitársaságok által erre a célra összeadott pénzből -adta hírül az Európai Parlament Sajtószolgálata.

Az Európai Unióban 2000 óta 77 légitársaság ment csődbe. Idén nyáron a SkyEurope csődje után sok vásárlójának nem fizetett kárpótlást. A szlovákiai székhelyű légitársaság mellett bizonyára sokan emlékeznek még a belga Sabena, a brit XL Airways, a görög Olympic Airlines, vagy az olasz MyAir csődjére is.

A legtöbb esetben az utasok szorult helyzetükben magukra maradnak, gyakran az üdülőhelyeken, néha szállás nélkül, és gyakran maguknak kell légi járatot találniuk a hazájukba vezető visszaútra. A kártérítés fizetése pedig sokszor elmarad.

Tartalékalap, csődvédelem

Mivel az uniós jogszabályok azonban egyáltalán nem foglalkoznak az utasoknak a légitársaságok csődje elleni védelmével, Brian Simpson az EP közlekedési és idegenforgalmi szakbizottsága nevében most azt kérdezi a Bizottságtól, mit kíván tenni a Bizottság e hiányosság megszüntetése érdekében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tegnapi plenárison Antonio Tajani közlekedési biztos megerősítette: "Az utasoknak kártérítést kell kapniuk. Külön intézkedéseken dolgozunk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást. Az egyik a megoldás kompenzációs a tartalékalapot létrehozása a légitársaságok által erre a célra összeadott pénzből. A másik megoldás a tagállamok csődre vonatkozó jogszabályainak felülvizsgálata."

A témában várhatóan még az ősz folyamán parlamenti állásfoglalást terjesztenek elő a képviselők.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?