4 °C Budapest

Mégis fizethetnek a becsődölt légitársaságok utasainak

2009. október 9. 12:02

Kompenzáció jár azoknak, akik repülőjegyet vettek, de a légitársaság csődje miatt nem tudtak utazni - vélik az EP‑képviselők. Az EP a szerdán tartott vitájában arra kérte a Bizottságot, vizsgálja felül a jogszabályokat, vagy javasoljon új intézkedéseket az utasok védelme érdekében. Az EP megvizsgálná, van‑e mód arra, hogy kompenzációs tartalékalapot hozzanak létre a légitársaságok által erre a célra összeadott pénzből -adta hírül az Európai Parlament Sajtószolgálata.

Az Európai Unióban 2000 óta 77 légitársaság ment csődbe. Idén nyáron a SkyEurope csődje után sok vásárlójának nem fizetett kárpótlást. A szlovákiai székhelyű légitársaság mellett bizonyára sokan emlékeznek még a belga Sabena, a brit XL Airways, a görög Olympic Airlines, vagy az olasz MyAir csődjére is.

A legtöbb esetben az utasok szorult helyzetükben magukra maradnak, gyakran az üdülőhelyeken, néha szállás nélkül, és gyakran maguknak kell légi járatot találniuk a hazájukba vezető visszaútra. A kártérítés fizetése pedig sokszor elmarad.

Tartalékalap, csődvédelem

Mivel az uniós jogszabályok azonban egyáltalán nem foglalkoznak az utasoknak a légitársaságok csődje elleni védelmével, Brian Simpson az EP közlekedési és idegenforgalmi szakbizottsága nevében most azt kérdezi a Bizottságtól, mit kíván tenni a Bizottság e hiányosság megszüntetése érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tegnapi plenárison Antonio Tajani közlekedési biztos megerősítette: "Az utasoknak kártérítést kell kapniuk. Külön intézkedéseken dolgozunk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást. Az egyik a megoldás kompenzációs a tartalékalapot létrehozása a légitársaságok által erre a célra összeadott pénzből. A másik megoldás a tagállamok csődre vonatkozó jogszabályainak felülvizsgálata."

A témában várhatóan még az ősz folyamán parlamenti állásfoglalást terjesztenek elő a képviselők.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem