9 °C Budapest

Reagált a Posta az "így szívnak a bankkártyások" blogra

Pénzcentrum
2009. október 13. 11:02

A Szivatós blogon hétfőn egy hete megjelent ügyfél észrevétellel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adta a Magyar Posta Zrt. Központi Ügyfélszolgálati Irodája.

"A Magyar Posta Zrt. korábban sem volt és jelen pillanatban sem pénzügyi szolgáltató, így nincs lehetősége bankkártya kibocsátásra és saját jogon történő bankkártya elfogadásra. A Posta, a postahelyeken üzemelő POS terminálokon, a bankok megbízásából végez bankkártya elfogadást. Ez jellemzően készpénzfelvétel, tehát a postai POS terminálok olyan szolgáltatást nyújtanak, mint az ATM-ek.

Emlékeztetőül a blog: Így szívnak a bankkártyások a Postán

A bankkártya használat banki díját, a kártyabirtokos számára a kártyát kibocsátó bank határozza meg, a Postának erre nincs ráhatása. A Postán a bankkártya elfogadásért az ügyfeleknek nem kell fizetniük.

A hivatkozott, Posta által meghirdetett bankkártya elfogadásra vonatkozó díjtétel nem az ügyfelekre, hanem a Postát a bankkártya elfogadással megbízó bankokra vonatkozik. Ezt tükrözi a Posta Hirdetményében található díj meghatározása is: "A Hitelintézet a Postának a bankkártyával lebonyolított készpénz-kifizetésenként ... díjat fizet."

A Posta a szolgáltatás lebonyolítása előtt tájékoztatja az ügyfeleket arról, hogy nem vásárlási, hanem készpénzfelvételi tranzakciót hajt végre. Nem kizárt, hogy a közel 6 ezer POS terminállal felszerelt munkahelyen esetenként előfordulhat, hogy a postai ügyintéző tévesen - a blog hozzászólásaiban jelzett - "kártyával akar fizetni" kifejezést használja, azonban az ilyen eset rendkívül ritka.

A postahelyeken igényelhető, Posta Banki Szolgáltatások márkanév alá tartozó bankkártyák esetében, a kártyakibocsátó - és így a szolgáltatást valójában nyújtó - bank az Erste Bank Hungary Nyrt., amiről az ügyfeleket minden esetben informáljuk. A Posta és az Erste Bank által közösen gondozott úgynevezett co-branded kártya a piacon nem egyedül álló, hiszen számtalan példa van a hasonló kártyatermékekre (pl.: Tesco, FŐGÁZ, UPC kártyák stb.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Erste Bankkal közös kártyák esetében, a készpénzátutalási megbízások (vagy "sárga csekk") feladásának kedvezményes a díja, mely számlatípustól függően 50, vagy 80 Ft/tranzakció, de ezt a díjat is a kártyakibocsátó Erste Banknak kell megfizetni.

Mint ahogy több hozzászólás is rávilágított: a postai ügyintézés során legtöbbször igénybevett szolgáltatás (sárga csekk feladás) esetében nem beszélhetünk fizetési tranzakcióról, hiszen a feladott összeg nem a Posta árbevétele. A befizetett összeget a Posta tovább közvetíti, teljes egészében átutalja a bizonylaton megjelölt bankszámla számra. A kereskedelmi egységek, vagy a szolgáltatók ügyfélszolgálati pontjai valóban lehetőséget biztosítanak a kártyabirtokos részére díjmentes fizetési tranzakciók (vásárlás) lebonyolítására. A bankkártya elfogadásnak azonban itt is van bank által felszámított díja, de azt a kereskedő fizeti meg a banknak az ügyfél helyett.

A Posta saját szolgáltatásainak esetében (levél, csomagfeladás, kereskedelmi áruk, újságok értékesítése), ügyfeleink átlagosan néhány száz forintot fizetnek. Ez az összeg olyan kicsi, hogy nem tömeges igény a bankkártyával való kifizetése, másrészt a kis összegek miatt relatíve drága, ezért a Posta ez idáig nem vezette be a bankkártyás vásárlás tranzakciót.

Magyar Posta Zrt.
Központi Ügyfélszolgálati Iroda"

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem