18 °C Budapest

Reagált a Posta az "így szívnak a bankkártyások" blogra

Pénzcentrum
2009. október 13. 11:02

A Szivatós blogon hétfőn egy hete megjelent ügyfél észrevétellel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adta a Magyar Posta Zrt. Központi Ügyfélszolgálati Irodája.

"A Magyar Posta Zrt. korábban sem volt és jelen pillanatban sem pénzügyi szolgáltató, így nincs lehetősége bankkártya kibocsátásra és saját jogon történő bankkártya elfogadásra. A Posta, a postahelyeken üzemelő POS terminálokon, a bankok megbízásából végez bankkártya elfogadást. Ez jellemzően készpénzfelvétel, tehát a postai POS terminálok olyan szolgáltatást nyújtanak, mint az ATM-ek.

Emlékeztetőül a blog: Így szívnak a bankkártyások a Postán

A bankkártya használat banki díját, a kártyabirtokos számára a kártyát kibocsátó bank határozza meg, a Postának erre nincs ráhatása. A Postán a bankkártya elfogadásért az ügyfeleknek nem kell fizetniük.

A hivatkozott, Posta által meghirdetett bankkártya elfogadásra vonatkozó díjtétel nem az ügyfelekre, hanem a Postát a bankkártya elfogadással megbízó bankokra vonatkozik. Ezt tükrözi a Posta Hirdetményében található díj meghatározása is: "A Hitelintézet a Postának a bankkártyával lebonyolított készpénz-kifizetésenként ... díjat fizet."

A Posta a szolgáltatás lebonyolítása előtt tájékoztatja az ügyfeleket arról, hogy nem vásárlási, hanem készpénzfelvételi tranzakciót hajt végre. Nem kizárt, hogy a közel 6 ezer POS terminállal felszerelt munkahelyen esetenként előfordulhat, hogy a postai ügyintéző tévesen - a blog hozzászólásaiban jelzett - "kártyával akar fizetni" kifejezést használja, azonban az ilyen eset rendkívül ritka.

A postahelyeken igényelhető, Posta Banki Szolgáltatások márkanév alá tartozó bankkártyák esetében, a kártyakibocsátó - és így a szolgáltatást valójában nyújtó - bank az Erste Bank Hungary Nyrt., amiről az ügyfeleket minden esetben informáljuk. A Posta és az Erste Bank által közösen gondozott úgynevezett co-branded kártya a piacon nem egyedül álló, hiszen számtalan példa van a hasonló kártyatermékekre (pl.: Tesco, FŐGÁZ, UPC kártyák stb.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Erste Bankkal közös kártyák esetében, a készpénzátutalási megbízások (vagy "sárga csekk") feladásának kedvezményes a díja, mely számlatípustól függően 50, vagy 80 Ft/tranzakció, de ezt a díjat is a kártyakibocsátó Erste Banknak kell megfizetni.

Mint ahogy több hozzászólás is rávilágított: a postai ügyintézés során legtöbbször igénybevett szolgáltatás (sárga csekk feladás) esetében nem beszélhetünk fizetési tranzakcióról, hiszen a feladott összeg nem a Posta árbevétele. A befizetett összeget a Posta tovább közvetíti, teljes egészében átutalja a bizonylaton megjelölt bankszámla számra. A kereskedelmi egységek, vagy a szolgáltatók ügyfélszolgálati pontjai valóban lehetőséget biztosítanak a kártyabirtokos részére díjmentes fizetési tranzakciók (vásárlás) lebonyolítására. A bankkártya elfogadásnak azonban itt is van bank által felszámított díja, de azt a kereskedő fizeti meg a banknak az ügyfél helyett.

A Posta saját szolgáltatásainak esetében (levél, csomagfeladás, kereskedelmi áruk, újságok értékesítése), ügyfeleink átlagosan néhány száz forintot fizetnek. Ez az összeg olyan kicsi, hogy nem tömeges igény a bankkártyával való kifizetése, másrészt a kis összegek miatt relatíve drága, ezért a Posta ez idáig nem vezette be a bankkártyás vásárlás tranzakciót.

Magyar Posta Zrt.
Központi Ügyfélszolgálati Iroda"

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?