18 °C Budapest

Sárga csekk vagy lehúzás? Az APEH színe előtt dönthet az adózó

2009. szeptember 4. 06:05

Az adózás rendjéről szóló törvény ide vonatkozó bekezdése értelmében a fizetési kötelezettséget a pénzforgalmi bankszámlával rendelkező adózóknak belföldi pénzforgalmi bankszámláról történő átutalással, a pénzforgalmi bankszámlával nem rendelkező adózóknak pedig belföldi postautalvánnyal (sárga csekk) vagy belföldi bankszámláról történő átutalással kell teljesítenie.

A bankszámla nyitására kötelezettek körét a pénzforgalmi szolgáltatásokról és az elektronikus fizetési eszközökről szóló kormányrendelet határozza meg:

"A belföldi jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság - törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában - a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével, köteles pénzeszközeit pénzforgalmi bankszámlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi bankszámlán lebonyolítani, s ennek érdekében bankszámlaszerződést kötni. E rendelkezést alkalmazni kell a gazdasági tevékenységgel kapcsolatos pénzeszköz tekintetében az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személyre, ideértve az egyéni vállalkozót is."

Fentiek alapján az APEH regionális igazgatóságok központi ügyfélszolgálatain a köztartozások megfizetéséhez szükséges sárga csekket kizárólag bankszámla nyitására nem kötelezett adózók kaphatnak. Az adózók befizetéseiket a központi ügyfélszolgálati irodákban bankkártya segítségével is teljesíthetik.

Lehúzás az APEH-ben: több mint kétezer adózó bankkártyája ment át a terminálokon!

A befizetett adókat az adózók egyéni folyószámláján adónemenként elkülönítetten tartja nyilván az APEH. A különböző adónemeket jellemzően más-más költségvetési számlára kell teljesíteni, ezért a csekk igényléséhez közölni kell a befizetendő adónem nevét, például személyi jövedelemadó, egészségbiztosítási járulék, vállalkozói járulék, egyéb.

Mennyit keresnek az APEH dolgozói? Íme a számok...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tartozásrendezésekkel kapcsolatos utólagos reklamációk elkerülése érdekében az ügyfélszolgálati irodák a befizető nevét és adószámát, vagy adóazonosító jelét tartalmazó, úgynevezett megszemélyesített csekket adhatnak ki. A csekkeket az elírások kiszűrése érdekében számítógépes program segítségével nyomtatják ki az ügyfélszolgálatokon.

APEH jutalmak! Újabb titokra derült fény!

A kiadott csekkeken az azonosító adatokon kívül az ügyfél kérésére a befizetendő összeget is feltüntetik. Az adószámmal nem rendelkező magánszemélyek esetében az adóazonosító jel, egyéni vállalkozó, vagy egyéb okok, például ingatlan bérbeadás miatt adószámmal rendelkező magánszemélynél a postautalványon az adóazonosító jel helyett az adószám fog szerepelni. A bankszámla nyitására nem kötelezett szervezetek részére az adószám megadásával kérhetnek az ügyfelek csekkeket (Forrás: APEH).

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm