16 °C Budapest

Sárga csekk vagy lehúzás? Az APEH színe előtt dönthet az adózó

2009. szeptember 4. 06:05

Az adózás rendjéről szóló törvény ide vonatkozó bekezdése értelmében a fizetési kötelezettséget a pénzforgalmi bankszámlával rendelkező adózóknak belföldi pénzforgalmi bankszámláról történő átutalással, a pénzforgalmi bankszámlával nem rendelkező adózóknak pedig belföldi postautalvánnyal (sárga csekk) vagy belföldi bankszámláról történő átutalással kell teljesítenie.

A bankszámla nyitására kötelezettek körét a pénzforgalmi szolgáltatásokról és az elektronikus fizetési eszközökről szóló kormányrendelet határozza meg:

"A belföldi jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság - törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában - a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével, köteles pénzeszközeit pénzforgalmi bankszámlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi bankszámlán lebonyolítani, s ennek érdekében bankszámlaszerződést kötni. E rendelkezést alkalmazni kell a gazdasági tevékenységgel kapcsolatos pénzeszköz tekintetében az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személyre, ideértve az egyéni vállalkozót is."

Fentiek alapján az APEH regionális igazgatóságok központi ügyfélszolgálatain a köztartozások megfizetéséhez szükséges sárga csekket kizárólag bankszámla nyitására nem kötelezett adózók kaphatnak. Az adózók befizetéseiket a központi ügyfélszolgálati irodákban bankkártya segítségével is teljesíthetik.

Lehúzás az APEH-ben: több mint kétezer adózó bankkártyája ment át a terminálokon!

A befizetett adókat az adózók egyéni folyószámláján adónemenként elkülönítetten tartja nyilván az APEH. A különböző adónemeket jellemzően más-más költségvetési számlára kell teljesíteni, ezért a csekk igényléséhez közölni kell a befizetendő adónem nevét, például személyi jövedelemadó, egészségbiztosítási járulék, vállalkozói járulék, egyéb.

Mennyit keresnek az APEH dolgozói? Íme a számok...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tartozásrendezésekkel kapcsolatos utólagos reklamációk elkerülése érdekében az ügyfélszolgálati irodák a befizető nevét és adószámát, vagy adóazonosító jelét tartalmazó, úgynevezett megszemélyesített csekket adhatnak ki. A csekkeket az elírások kiszűrése érdekében számítógépes program segítségével nyomtatják ki az ügyfélszolgálatokon.

APEH jutalmak! Újabb titokra derült fény!

A kiadott csekkeken az azonosító adatokon kívül az ügyfél kérésére a befizetendő összeget is feltüntetik. Az adószámmal nem rendelkező magánszemélyek esetében az adóazonosító jel, egyéni vállalkozó, vagy egyéb okok, például ingatlan bérbeadás miatt adószámmal rendelkező magánszemélynél a postautalványon az adóazonosító jel helyett az adószám fog szerepelni. A bankszámla nyitására nem kötelezett szervezetek részére az adószám megadásával kérhetnek az ügyfelek csekkeket (Forrás: APEH).

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?