Sárga csekk vagy lehúzás? Az APEH színe előtt dönthet az adózó

2009. szeptember 4. 06:05

Az adózás rendjéről szóló törvény ide vonatkozó bekezdése értelmében a fizetési kötelezettséget a pénzforgalmi bankszámlával rendelkező adózóknak belföldi pénzforgalmi bankszámláról történő átutalással, a pénzforgalmi bankszámlával nem rendelkező adózóknak pedig belföldi postautalvánnyal (sárga csekk) vagy belföldi bankszámláról történő átutalással kell teljesítenie.

A bankszámla nyitására kötelezettek körét a pénzforgalmi szolgáltatásokról és az elektronikus fizetési eszközökről szóló kormányrendelet határozza meg:

"A belföldi jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság - törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában - a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével, köteles pénzeszközeit pénzforgalmi bankszámlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi bankszámlán lebonyolítani, s ennek érdekében bankszámlaszerződést kötni. E rendelkezést alkalmazni kell a gazdasági tevékenységgel kapcsolatos pénzeszköz tekintetében az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személyre, ideértve az egyéni vállalkozót is."

Fentiek alapján az APEH regionális igazgatóságok központi ügyfélszolgálatain a köztartozások megfizetéséhez szükséges sárga csekket kizárólag bankszámla nyitására nem kötelezett adózók kaphatnak. Az adózók befizetéseiket a központi ügyfélszolgálati irodákban bankkártya segítségével is teljesíthetik.

Lehúzás az APEH-ben: több mint kétezer adózó bankkártyája ment át a terminálokon!

A befizetett adókat az adózók egyéni folyószámláján adónemenként elkülönítetten tartja nyilván az APEH. A különböző adónemeket jellemzően más-más költségvetési számlára kell teljesíteni, ezért a csekk igényléséhez közölni kell a befizetendő adónem nevét, például személyi jövedelemadó, egészségbiztosítási járulék, vállalkozói járulék, egyéb.

Mennyit keresnek az APEH dolgozói? Íme a számok...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tartozásrendezésekkel kapcsolatos utólagos reklamációk elkerülése érdekében az ügyfélszolgálati irodák a befizető nevét és adószámát, vagy adóazonosító jelét tartalmazó, úgynevezett megszemélyesített csekket adhatnak ki. A csekkeket az elírások kiszűrése érdekében számítógépes program segítségével nyomtatják ki az ügyfélszolgálatokon.

APEH jutalmak! Újabb titokra derült fény!

A kiadott csekkeken az azonosító adatokon kívül az ügyfél kérésére a befizetendő összeget is feltüntetik. Az adószámmal nem rendelkező magánszemélyek esetében az adóazonosító jel, egyéni vállalkozó, vagy egyéb okok, például ingatlan bérbeadás miatt adószámmal rendelkező magánszemélynél a postautalványon az adóazonosító jel helyett az adószám fog szerepelni. A bankszámla nyitására nem kötelezett szervezetek részére az adószám megadásával kérhetnek az ügyfelek csekkeket (Forrás: APEH).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?