5 °C Budapest

Figyelem! Fontos leveleket postáz a PSZÁF!

2009. szeptember 29. 19:02

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - törvényi kötelezettségének eleget téve - 2009. szeptember 28-án, a Magyar Posta közreműködésével tértivevényes levélben értesítette az érintett jelenlegi és volt magánnyugdíjpénztári tagokat a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés, illetve a pénztártagság figyelembevételével megállapított öregségi nyugellátás módosításának lehetőségéről.

Azok a személyek kaptak értesítést, akik jelenleg magánnyugdíjpénztár tagok, önkéntes döntésük alapján lettek pénztártagok és 2008. december 31-éig 52. életévüket betöltötték. Szintén levelet kaptak, akik számára 2009. július 9-ét megelőzően TB öregségi nyugellátást állapítottak meg és a TB nyugellátásuk összegét (pénztári tagságukra tekintettel) 75 százalékos mértékben határozták meg. Utóbbiak kérhetik nyugellátásuk összegének ismételt megállapítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával. Esetükben további feltétel, hogy ha korábban pénztári szolgáltatásban részesültek, ennek összegét volt magánnyugdíjpénztáruk részére, a módosítási kérelem benyújtásától számított 30 napon belül visszafizessék. Az érintett személyek e lehetőségekkel csak 2009. december 31-éig élhetnek.

Eddig az időpontig jelenthetik be a pénztáruknak, hogy vissza kívánnak lépni a TB nyugdíjrendszerbe, vagy kezdeményezhetik az öregségi TB nyugdíjuk összegének ismételt megállapítását a magánnyugdíjpénztáruknál/volt pénztáruknál, amely az előírt feltételeket megvizsgálja és továbbítja a kérelmet az illetékes nyugdíjbiztosítási hatósághoz.

A Felügyelet a most kiküldött értesítő levélben részletesen tájékoztatta az érintett személyeket arról: milyen következményekkel jár a magánnyugdíjpénztári tagság megtartása vagy a visszalépés, milyen szempontok alapján érdemes dönteni a visszalépésről, milyen konkrét teendőik vannak, ha a visszalépés mellett döntenek, hol tudnak tájékozódni a döntésük meghozatala előtt, illetve hová kell a kérelmet benyújtani és mi történik ezt követően.

A visszalépésre, vagy a nyugellátás módosítására irányuló kérelemnek előírt (kötött) formája nincs. A benyújtott kérelemben azonban feltétlenül fel kell tüntetni a kérelmező nevét, lakcímét és TAJ számát, az egyértelmű azonosíthatóság érdekében. A Felügyelet hangsúlyozta a levélben: aki a visszalépés mellett dönt, vagy kéri a megállapított nyugellátása összegének módosítását, az erre vonatkozó kérelmét legkésőbb 2009. december 31-éig dokumentált módon (pl. tértivevényes levélben) el kell juttatnia, vagy postára kell adnia a magánnyugdíjpénztára/volt pénztára részére.

A Felügyelet felhívta az érintettek figyelmét: a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A határidő lejártát követően kezdeményezett kérelmek esetében semmilyen körülmények között nincs módja sem a pénztárnak, sem a Felügyeletnek, sem egyéb szervnek, vagy személynek - még méltányossági alapon sem - a kérelemben foglaltak teljesítésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?