Figyelem! Fontos leveleket postáz a PSZÁF!

2009. szeptember 29. 19:02

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - törvényi kötelezettségének eleget téve - 2009. szeptember 28-án, a Magyar Posta közreműködésével tértivevényes levélben értesítette az érintett jelenlegi és volt magánnyugdíjpénztári tagokat a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés, illetve a pénztártagság figyelembevételével megállapított öregségi nyugellátás módosításának lehetőségéről.

Azok a személyek kaptak értesítést, akik jelenleg magánnyugdíjpénztár tagok, önkéntes döntésük alapján lettek pénztártagok és 2008. december 31-éig 52. életévüket betöltötték. Szintén levelet kaptak, akik számára 2009. július 9-ét megelőzően TB öregségi nyugellátást állapítottak meg és a TB nyugellátásuk összegét (pénztári tagságukra tekintettel) 75 százalékos mértékben határozták meg. Utóbbiak kérhetik nyugellátásuk összegének ismételt megállapítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával. Esetükben további feltétel, hogy ha korábban pénztári szolgáltatásban részesültek, ennek összegét volt magánnyugdíjpénztáruk részére, a módosítási kérelem benyújtásától számított 30 napon belül visszafizessék. Az érintett személyek e lehetőségekkel csak 2009. december 31-éig élhetnek.

Eddig az időpontig jelenthetik be a pénztáruknak, hogy vissza kívánnak lépni a TB nyugdíjrendszerbe, vagy kezdeményezhetik az öregségi TB nyugdíjuk összegének ismételt megállapítását a magánnyugdíjpénztáruknál/volt pénztáruknál, amely az előírt feltételeket megvizsgálja és továbbítja a kérelmet az illetékes nyugdíjbiztosítási hatósághoz.

A Felügyelet a most kiküldött értesítő levélben részletesen tájékoztatta az érintett személyeket arról: milyen következményekkel jár a magánnyugdíjpénztári tagság megtartása vagy a visszalépés, milyen szempontok alapján érdemes dönteni a visszalépésről, milyen konkrét teendőik vannak, ha a visszalépés mellett döntenek, hol tudnak tájékozódni a döntésük meghozatala előtt, illetve hová kell a kérelmet benyújtani és mi történik ezt követően.

A visszalépésre, vagy a nyugellátás módosítására irányuló kérelemnek előírt (kötött) formája nincs. A benyújtott kérelemben azonban feltétlenül fel kell tüntetni a kérelmező nevét, lakcímét és TAJ számát, az egyértelmű azonosíthatóság érdekében. A Felügyelet hangsúlyozta a levélben: aki a visszalépés mellett dönt, vagy kéri a megállapított nyugellátása összegének módosítását, az erre vonatkozó kérelmét legkésőbb 2009. december 31-éig dokumentált módon (pl. tértivevényes levélben) el kell juttatnia, vagy postára kell adnia a magánnyugdíjpénztára/volt pénztára részére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Felügyelet felhívta az érintettek figyelmét: a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A határidő lejártát követően kezdeményezett kérelmek esetében semmilyen körülmények között nincs módja sem a pénztárnak, sem a Felügyeletnek, sem egyéb szervnek, vagy személynek - még méltányossági alapon sem - a kérelemben foglaltak teljesítésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 27. 23:42
Az MNB mai döntése alapján 9,0 százalékra mérsékli a jegybanki alapkamatot. De hogyan hat ez a lépés...
MEDIA1  |  2024. február 27. 22:51
Az MTI személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem hajlandó kiadni a Demokratikus Koalíció (DK) közl...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem