Dinamitból milliók: mennyit ér a Nobel-díj?

Pénzcentrum
2008. október 8. 12:00

Jelölés, díjazás, magyarok... A Nobel-díjat Alfred Bernhard Nobel svéd kémikus és feltaláló alapította. A tudós találta fel a dinamitot és a gyutacsot, melyek gyakorlati alkalmazásával, valamint a Kaszpi-tenger környéki olajmezők kiaknázásával óriási vagyonra tett szert. 1895-ben kelt végrendeletében a hatalmas vagyonból egy alapítványt hozott létre, melynek feladata a tudomány legnagyobb eredményeinek a díjazása lett.


Alfred Nobel (1833-1896)

A végrendeletnek megfelelően a vagyon kamataiból az részesül, aki egyedülállót alkotott a fizika, a kémia, az orvostudomány és az irodalom területén, valamint aki a legtöbb szolgálatot tette a béke érdekében. 2008-ban a díjjal együtt 10 millió svéd korona jutalom jár minden kategóriában, ez körülbelül 257 millió forintnak megfelelő összeg.

Nobel a díjat nem egy életmű, hanem egy konkrét teljesítmény elismerésére szánta. A végrendelet szerint a díj kiérdemléséhez fontos a megfelelő szakmai életpálya is, de emellett egyéni és egyedi felfedezésnek, munkának kell állni. A tudományos díjak odaítélése a Svéd Királyi Tudományos Akadémia feladata, a békedíj bírálatában a norvég parlament által kinevezett bizottság vesz részt.

A tudományok és az irodalom díjazottjai csak magánszemélyek lehetnek, a békedíjat azonban szervezetek is megkaphatják. Nobel-díjat a jelölt csak életében kaphat, ezért számos jeles - arra érdemes - tudós nem érhette meg az elismerést.

A díjra történő jelölés szakmai szervezetek, akadémikusok és tudósok felkérése alapján történik. A titoktartási kötelezettség mindkét félre vonatkozik, akár a jelölő kereste meg a bizottságot, akár fordítva. A jelöléseket 50 évre titkosítják, ezért napjainkban csak 1958-ig tudjuk, hogy kik voltak a jelölők és a jelöltek

A 17 magyar, vagy magyar származású Nobel-díjasunkkal - a teljes lakossággal történő összevetésben - világelsők vagyunk. A táblázat azokat a díjazottakat tartalmazza, akik valamilyen formában kötődnek Magyarországhoz, ha a díj átvételekor már nem is voltak magyar állampolgárok.

Szent-Györgyi Albert és Kertész Géza esete azonban vitathatatlan, ugyanis a két díjazott - a többiekkel ellentétben - Magyarországról utazott ki a ceremóniára és ide is tértek vissza a díj átvételét követően. Szent-Györgyi érme a Magyar Nemzeti Múzeumban látható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

1968-ban a tudományos munkásság hasonló rangú elismerése - a Svéd Bank kezdeményezésére - kiegészült a Közgazdasági Alfred Nobel-emlékdíjjal, melyet a köznyelvben nem-hivatalosan közgazdasági Nobel-díjként említik. Számos tudományos és művészeti ág kimarad a díjazásból, ezért ezek képviselőit más elnevezésű, de hasonló jelentéssel bíró érmekkel, díjakkal tüntetik ki.

A tudósok körében szárnyra kapott egy anekdota, mely szerint az alapító egy személyes sérelme miatt nincs matematikai Nobel-díj. A professzor állítólag félreérthetetlen szituációban találta sokkal fiatalabb kedvesét egy matematikussal, ezért nem kerülhetett ez a tudományág a kivételezett tanok közé.

Az évek során a Nobel-díjjal párhuzamosan díjazásra kerülnek az értelmetlen felfedezések és a használhatatlan találmányok is. Az úgynevezett Ig-Nobel-, vagy anti-Nobel-díj nyertesei között is találni magyarokat, de rájuk kevésbé lehetünk büszkék.

A végrendelet fordítása és eredeti kézirata:

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem