Közép-Magyarországon már dúl a járvány

Pénzcentrum
2009. szeptember 18. 10:02

Területi H1N1-járvány van a közép-magyarországi régióban az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint. Az elmúlt héten a laboratóriumi vizsgálattal megerősített megbetegedések háromnegyede ebből az országrészből származott. Országos járvány egyelőre nincs.

A múlt héten megháromszorozódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Az előző héthez viszonyítva nőtt a légúti járványok száma is. Az ÁNTSZ 16 ilyenről értesült, ebből 14 közösségi, egy területi és egy családi járvány volt, amelyekből összesen 560 megbetegedést regisztráltak. A járványok 5 általános iskolában, 7 középiskolában, 1 óvodában, valamint 1 általános- és középiskolában fordultak elő - írta a Független Hírügynökség.

Ezek közül a virológiai vizsgálatok 5 járvány esetében igazolták a pandémiás influenza jelenlétét, amelyekből négy úgynevezett intézményi, egy pedig családi járvány volt. A 158 virológiai vizsgálat 30 százalékában állapították meg a H1N1-et, vagyis megkezdődött a vírus folyamatos terjedése.

A betegek csaknem felét Budapesten és Pest megyében, vagyis a közép-magyarországi régióban regisztrálták. Az országos átlagot meghaladó megbetegedési gyakoriságot észleltek még Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Az orvoshoz forduló betegek 30 százaléka gyermek, 46 százaléka pedig 15 és 34 év között volt, míg a középkorúak aránya 16 százalék, a 60 éven felülieké pedig 7 százalék volt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem