15 °C Budapest

Megvan az új influenza ellenszere!

Pénzcentrum
2009. szeptember 22. 09:47

Egy a közelmúltban rendezett, a globalizációval járó egészségügyi problémákat taglaló világkonferencián egy élvonalbeli mikrobiológus bejelentette, hogy kutatási eredményei szerint a réz igen jó hatásfokkal hatástalanítja az A típusú influenza kórokozóit, így a H1N1 vírusokat is. A projektet az idén a vírusölők témakörének szentelt természettudományi világkonferencián ismertették. A kutatást Bill Keevil professzor, a Southamptoni Egyetem környezet-egészségügyi tanszékének vezetője irányította.

Keevil kutatásai azt bizonyítják, hogy a vörösréz aktívan gátolja az A típusú (H1N1) influenza terjedését, így a sárga- és a vörösréz is fontos szerephez juthat a nyilvános terek gyakran érintett felületeinek anyagaként. Alkalmazásuk - például kilincsek, fogantyúk, vízcsapok esetében - olyan újabb óvintézkedésnek minősül, ami hatékonyan akadályozhatja a fertőzések terjedését. Keevil tanulmánya egy kísérletsorozatra épül, amelynek során az A típusú influenzavírusok lappangását vizsgálták vörösréz és rozsdamentes acél felületeken - írta a Világgazdaság. Az eredmények szerint a 24 órás inkubáció után 500 ezer virion (vírusrészecske) továbbra is fertőző maradt a rozsdamentes acélfelületeken, míg a rézfelületeken mindössze egy óra elteltével már a vírusok 75 százaléka elpusztult, hat óra múltán pedig mindössze 500 virionnak sikerült megőriznie aktivitását. Vagyis megerősítést nyert, hogy a réz képes jó hatásfokkal megsemmisíteni egyes patogén baktériumokat, például az E colit, a szalmonellát és az MRSA-t, azaz a methicillin- és oxacillin- (penicillinszármazékok) rezisztens Staphylococcus aureust. Utóbbi például az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek közül a legvirulensebb s gyakran okoz fertőzéseket kórházakban, konyhákon, étkezőhelyeken és közösségekben.Ennek ismeretében egyre szélesebb körben kell tudatosítani a réz alkalmazásának jelentőségét a megelőzést szolgáló egészségügyi óvintézkedések részeként. Az USA környezetvédelmi hatósága (US Environmental Protection Agency, EPA) például a rézötvözeteket mint antimikrobális anyagokat már törzskönyvezte, hivatalosan is elismerve azok bizonyított közegészségügyi előnyeit.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?