Nem szaporodhatnak gombaként a szupermarketek

2009. október 5. 11:02

A brit versenyhatóság gátat szabna a gombaként szaporodó áruházaknak és kemény megfelelési próbáknak vetné alá az új áruházak nyitását.

Az alakuló határozat alapja az a mintegy két évig készült felmérés, melynek eredményeit 2007 novemberében tette közzé az intézmény. A lépés megakadályozná, hogy az olyan nagyvárosokban, ahol egyes áruházláncok túlsúlyban vannak, további áruházak építésével, vagy a meglévők kibővítésével megakadályozzák a konkurencia betelepülését.

A ki nem mondottan a "Tesco-városok" megregulázására létrejött szabály ellen nem meglepő módon támadást indított a Tesco. A bíróság korábbi határozata megerősítette, hogy a felügyelet nem készített átfogó költséghatékonysági tervet a szabály megvalósításáról - ezért nem léphet érvénybe. Az idén júliusban megjelent újabb elemzés szerint a keményebb szabályok a következő 25 év során kétmilliárd fontos megtakarítást hoznának a vásárlóknak.

A versenyfelügyelet elnöke, Peter Freeman szerint a szabályok versenyhelyzetet teremtenének ott is, ahol jelenleg nincs, ráadásul nem engednék, hogy az egyes területeken erőfölényben lévő áruházláncok bebiztosítsák magukat - a vásárlók kárára.

A Tesco szakértői szerint azonban a számítások hamisak, az új szabályok pedig kiszámíthatatlanná tennék az előre tervezést és az igények szerinti bővítést. Ráadásul a szektor fontos munkaadó is, márpedig új munkahelyekre különösen szüksége van az országnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?