6 °C Budapest

Nem szaporodhatnak gombaként a szupermarketek

2009. október 5. 11:02

A brit versenyhatóság gátat szabna a gombaként szaporodó áruházaknak és kemény megfelelési próbáknak vetné alá az új áruházak nyitását.

Az alakuló határozat alapja az a mintegy két évig készült felmérés, melynek eredményeit 2007 novemberében tette közzé az intézmény. A lépés megakadályozná, hogy az olyan nagyvárosokban, ahol egyes áruházláncok túlsúlyban vannak, további áruházak építésével, vagy a meglévők kibővítésével megakadályozzák a konkurencia betelepülését.

A ki nem mondottan a "Tesco-városok" megregulázására létrejött szabály ellen nem meglepő módon támadást indított a Tesco. A bíróság korábbi határozata megerősítette, hogy a felügyelet nem készített átfogó költséghatékonysági tervet a szabály megvalósításáról - ezért nem léphet érvénybe. Az idén júliusban megjelent újabb elemzés szerint a keményebb szabályok a következő 25 év során kétmilliárd fontos megtakarítást hoznának a vásárlóknak.

A versenyfelügyelet elnöke, Peter Freeman szerint a szabályok versenyhelyzetet teremtenének ott is, ahol jelenleg nincs, ráadásul nem engednék, hogy az egyes területeken erőfölényben lévő áruházláncok bebiztosítsák magukat - a vásárlók kárára.

A Tesco szakértői szerint azonban a számítások hamisak, az új szabályok pedig kiszámíthatatlanná tennék az előre tervezést és az igények szerinti bővítést. Ráadásul a szektor fontos munkaadó is, márpedig új munkahelyekre különösen szüksége van az országnak.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30