Hatalmas árcsökkenés: bundák, ékszerek, jachtok, parfümök

Pénzcentrum
2009. október 1. 11:32

Jóval olcsóbbak lehetnek Romániában 2010-től a jachtok, parfümök, szőrmék, vadászfegyverek, ékszerek és más luxuscikkek, akkortól ugyanis törölhetik ezek jövedéki adóját. Ezt egy, az Adótörvénykönyv módosítását célzó határozattervezet írja elő -adta hírül a kronika.ro hírportál.

A határozattervezet indoklásában az áll, hogy az intézkedés azért szükséges, hogy az Európai Bizottság ne indítson eljárást Románia ellen amiatt, hogy százalékarányosan vetette ki a jövedéki adót.

"A romániai törvénykezés szerint a jövedéki adó szintjét az ár alapján számítják ki, százalékarányosan. Olyan termékekre vonatkozik ez, mint az arany és/vagy platina ékszerek, állati szőrmékből készült készruhák, parfümök, kristályok, jachtok vagy más vízi járművek, fegyverek és vadászfegyverek. Emiatt az Európai Bizottság jelezte Romániának, hogy előfordulhat, hogy az ország törvénykezése nem tartja be az Európai Közösséget létrehozó szerződés 90. cikkelyét. (...) Románia ezért vállalta, hogy 2009. december 31-éig módosítja az ország törvénykezését, az új jogszabály pedig már január elsejétől hatályba lép" - áll többek között az indoklásban.

A legnagyobb szintű jövedéki adót jelen pillanatban a vadászfegyverek esetében alkalmazzák, ahol az illeték 100 százalékos, a szőrmék esetében 45 százalékos. Jelentős, 25-35 százalékos az adó értéke a parfümök esetében is, míg valamivel alacsonyabb, 10-15 százalékos a toalettvíz esetében.

A jachtok esetében eközben elérheti akár az 50 százalékot is. Az ékszerekre (kivéve a jegygyűrűket) kivetett jövedéki adó 10 százalékos, míg a kristályokra 15 százalékos.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?