13 °C Budapest

Hatalmas árcsökkenés: bundák, ékszerek, jachtok, parfümök

Pénzcentrum
2009. október 1. 11:32

Jóval olcsóbbak lehetnek Romániában 2010-től a jachtok, parfümök, szőrmék, vadászfegyverek, ékszerek és más luxuscikkek, akkortól ugyanis törölhetik ezek jövedéki adóját. Ezt egy, az Adótörvénykönyv módosítását célzó határozattervezet írja elő -adta hírül a kronika.ro hírportál.

A határozattervezet indoklásában az áll, hogy az intézkedés azért szükséges, hogy az Európai Bizottság ne indítson eljárást Románia ellen amiatt, hogy százalékarányosan vetette ki a jövedéki adót.

"A romániai törvénykezés szerint a jövedéki adó szintjét az ár alapján számítják ki, százalékarányosan. Olyan termékekre vonatkozik ez, mint az arany és/vagy platina ékszerek, állati szőrmékből készült készruhák, parfümök, kristályok, jachtok vagy más vízi járművek, fegyverek és vadászfegyverek. Emiatt az Európai Bizottság jelezte Romániának, hogy előfordulhat, hogy az ország törvénykezése nem tartja be az Európai Közösséget létrehozó szerződés 90. cikkelyét. (...) Románia ezért vállalta, hogy 2009. december 31-éig módosítja az ország törvénykezését, az új jogszabály pedig már január elsejétől hatályba lép" - áll többek között az indoklásban.

A legnagyobb szintű jövedéki adót jelen pillanatban a vadászfegyverek esetében alkalmazzák, ahol az illeték 100 százalékos, a szőrmék esetében 45 százalékos. Jelentős, 25-35 százalékos az adó értéke a parfümök esetében is, míg valamivel alacsonyabb, 10-15 százalékos a toalettvíz esetében.

A jachtok esetében eközben elérheti akár az 50 százalékot is. Az ékszerekre (kivéve a jegygyűrűket) kivetett jövedéki adó 10 százalékos, míg a kristályokra 15 százalékos.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem