4 °C Budapest

Hatalmas árcsökkenés: bundák, ékszerek, jachtok, parfümök

Pénzcentrum
2009. október 1. 11:32

Jóval olcsóbbak lehetnek Romániában 2010-től a jachtok, parfümök, szőrmék, vadászfegyverek, ékszerek és más luxuscikkek, akkortól ugyanis törölhetik ezek jövedéki adóját. Ezt egy, az Adótörvénykönyv módosítását célzó határozattervezet írja elő -adta hírül a kronika.ro hírportál.

A határozattervezet indoklásában az áll, hogy az intézkedés azért szükséges, hogy az Európai Bizottság ne indítson eljárást Románia ellen amiatt, hogy százalékarányosan vetette ki a jövedéki adót.

"A romániai törvénykezés szerint a jövedéki adó szintjét az ár alapján számítják ki, százalékarányosan. Olyan termékekre vonatkozik ez, mint az arany és/vagy platina ékszerek, állati szőrmékből készült készruhák, parfümök, kristályok, jachtok vagy más vízi járművek, fegyverek és vadászfegyverek. Emiatt az Európai Bizottság jelezte Romániának, hogy előfordulhat, hogy az ország törvénykezése nem tartja be az Európai Közösséget létrehozó szerződés 90. cikkelyét. (...) Románia ezért vállalta, hogy 2009. december 31-éig módosítja az ország törvénykezését, az új jogszabály pedig már január elsejétől hatályba lép" - áll többek között az indoklásban.

A legnagyobb szintű jövedéki adót jelen pillanatban a vadászfegyverek esetében alkalmazzák, ahol az illeték 100 százalékos, a szőrmék esetében 45 százalékos. Jelentős, 25-35 százalékos az adó értéke a parfümök esetében is, míg valamivel alacsonyabb, 10-15 százalékos a toalettvíz esetében.

A jachtok esetében eközben elérheti akár az 50 százalékot is. Az ékszerekre (kivéve a jegygyűrűket) kivetett jövedéki adó 10 százalékos, míg a kristályokra 15 százalékos.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16