7 °C Budapest

Nyaralóbetörések: átlagosan három-négyévente mindenki sorra kerül!

Pénzcentrum
2009. szeptember 29. 10:01

Az ősszel elnéptelenedő nyaralóházakra mind a természet, mind a betörők komolyan megnövekvő kockázatot jelentenek. A természeti csapások (vihar, hónyomás, csövek elfagyása, stb.) által okozott károkat jelentősen növelheti, hogy azokról a tulajdonosok esetleg csak hetekkel később értesülnek. A betörések esélyét pedig az fokozhatja, hogy egyre több értékkel szereljük fel a nyaralóinkat is. Nem csoda, hogy a CLB Független Biztosítási Alkusz adatai szerint az őszi hónapokban negyedével is megnő a nyaralóbiztosítást kötő ügyfelek száma. Az alábbiakban a kockázatok csökkentését célzó praktikákon kívül e biztosításfajta jellemzőiről is szó esik.

Csak első hallásra meglepő, hogy biztosítói adatok alapján évente a nyaralók mintegy 25-30 százalékába hatolnak be hívatlan látogatók. A viszonylag alacsony kockázat azonban szinte csábítja a rossz szándékkal közeledőket. Speciálisan a nyaralókra jellemző, hogy a behatolókat nemcsak az ott található értékek vonzhatják. A véletlenszerűen megjelenő tulajdonosok viszonylag gyakran találkozhatnak hívatlan "albérlők" jelenlétének egyértelmű nyomaival is - a beköltöző hajléktalanok általában akkor is jelentős károkat tudnak okozni a berendezésben, ha értékeket nem tulajdonítanak el.

Az időszakosan használt ingatlanok piacának vizsgálata rámutatott: egyre gyakoribb jelenség, hogy a nyaralóingatlanok értéke - azok elhelyezkedésétől függően (Balaton, Budapest környéke) - akár többszörösen is meghaladhatja a tulajdonos fő lakóingatlanának értékét. Azt persze a betörők is pontosan tudják, hogy évről évre nő az átlagos értéke a nyaralóknak, amelyekben egyre értékesebb ingóságokat tartunk.

A betörések ellen az előrelátás a leghatékonyabb fegyver. Néhány alapvető tipp arra, hogyan csökkentsük a nyaraló feltörésének kockázatait:
• Biztonsági zár, illetve rácsozat a könnyen megközelíthető ajtókon, ablakokon
• Törésgátló fólia az üvegfelületeken
• Valamennyi melléképület megfelelő zárhatóságának biztosítása
• Riasztóberendezések alkalmazása
• Az értéktárgyak hazaszállítása, de legalább a könnyen látható helyekről való eltávolítása
• Mivel a kockázatokat teljesen lehetetlen kizárni, ezért kössünk biztosítást a nyaralóra

"Nyaralóbiztosítást a magas kockázati szint miatt akkor is megéri kötni, ha az állandó lakó hiánya, illetve a lakott területtől való távolság hiánya miatt ezekre az épületekre általában magasabb díjjal köthető biztosítás, mint egy hasonló, ám állandóan lakott ingatlanra. - tájékoztat Bravik Attila, a CLB helyettes ügyvezetője. - Bár kiemelt értékű tárgyakat (művészeti tárgyak, ékszerek, stb.) a biztosítók nem fedeznek, az itt tartott ingóságokra fedezetet nyújtanak, mégpedig az alkalmazott biztonságtechnikától függően viszonylag széles határok között."

Az alábbi példán jól látszik, hogy az egyes biztonságtechnikai eszközök megléte esetén hogyan változik a biztosítható ingóságok maximális mértéke:

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?