25 °C Budapest

Nyaralóbetörések: átlagosan három-négyévente mindenki sorra kerül!

Pénzcentrum
2009. szeptember 29. 10:01

Az ősszel elnéptelenedő nyaralóházakra mind a természet, mind a betörők komolyan megnövekvő kockázatot jelentenek. A természeti csapások (vihar, hónyomás, csövek elfagyása, stb.) által okozott károkat jelentősen növelheti, hogy azokról a tulajdonosok esetleg csak hetekkel később értesülnek. A betörések esélyét pedig az fokozhatja, hogy egyre több értékkel szereljük fel a nyaralóinkat is. Nem csoda, hogy a CLB Független Biztosítási Alkusz adatai szerint az őszi hónapokban negyedével is megnő a nyaralóbiztosítást kötő ügyfelek száma. Az alábbiakban a kockázatok csökkentését célzó praktikákon kívül e biztosításfajta jellemzőiről is szó esik.

Csak első hallásra meglepő, hogy biztosítói adatok alapján évente a nyaralók mintegy 25-30 százalékába hatolnak be hívatlan látogatók. A viszonylag alacsony kockázat azonban szinte csábítja a rossz szándékkal közeledőket. Speciálisan a nyaralókra jellemző, hogy a behatolókat nemcsak az ott található értékek vonzhatják. A véletlenszerűen megjelenő tulajdonosok viszonylag gyakran találkozhatnak hívatlan "albérlők" jelenlétének egyértelmű nyomaival is - a beköltöző hajléktalanok általában akkor is jelentős károkat tudnak okozni a berendezésben, ha értékeket nem tulajdonítanak el.

Az időszakosan használt ingatlanok piacának vizsgálata rámutatott: egyre gyakoribb jelenség, hogy a nyaralóingatlanok értéke - azok elhelyezkedésétől függően (Balaton, Budapest környéke) - akár többszörösen is meghaladhatja a tulajdonos fő lakóingatlanának értékét. Azt persze a betörők is pontosan tudják, hogy évről évre nő az átlagos értéke a nyaralóknak, amelyekben egyre értékesebb ingóságokat tartunk.

A betörések ellen az előrelátás a leghatékonyabb fegyver. Néhány alapvető tipp arra, hogyan csökkentsük a nyaraló feltörésének kockázatait:
• Biztonsági zár, illetve rácsozat a könnyen megközelíthető ajtókon, ablakokon
• Törésgátló fólia az üvegfelületeken
• Valamennyi melléképület megfelelő zárhatóságának biztosítása
• Riasztóberendezések alkalmazása
• Az értéktárgyak hazaszállítása, de legalább a könnyen látható helyekről való eltávolítása
• Mivel a kockázatokat teljesen lehetetlen kizárni, ezért kössünk biztosítást a nyaralóra

"Nyaralóbiztosítást a magas kockázati szint miatt akkor is megéri kötni, ha az állandó lakó hiánya, illetve a lakott területtől való távolság hiánya miatt ezekre az épületekre általában magasabb díjjal köthető biztosítás, mint egy hasonló, ám állandóan lakott ingatlanra. - tájékoztat Bravik Attila, a CLB helyettes ügyvezetője. - Bár kiemelt értékű tárgyakat (művészeti tárgyak, ékszerek, stb.) a biztosítók nem fedeznek, az itt tartott ingóságokra fedezetet nyújtanak, mégpedig az alkalmazott biztonságtechnikától függően viszonylag széles határok között."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alábbi példán jól látszik, hogy az egyes biztonságtechnikai eszközök megléte esetén hogyan változik a biztosítható ingóságok maximális mértéke:

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. május 28. 14:26
Az elmúlt négy év globális történései a központi bankokat több szempontból is nyomás alá helyezték....
MEDIA1  |  2024. május 28. 13:57
A Media1 megtudta, hogy a Szöllősi György kormányközeli újságíró nevével fémjelzett és a legutóbbi e...
Bankmonitor  |  2024. május 28. 12:16
A CSOK Pluszt csak akkor lehet igénybe venni, ha gyermeket vállalunk, ám a maximális összeg meghatár...
Holdblog  |  2024. május 28. 07:33
Mindig van nyerő stratégia, csak elég jól kell csinálni vallják a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Bal...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm