9 °C Budapest

Már sokan nem félnek a válságtól! Elmúlt, vagy csak hozzászoktak?

2009. szeptember 30. 07:02

Szeptemberben immár ötödik hónapja javult a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés eredményeit összegző mutató értéke már valamelyest meghaladja a tavaly novemberi értéket. Az üzleti szférán belül azonban augusztushoz képest csak a szolgáltató cégek lettek optimistábbak, igaz, ezek kiugró mértékben.

Az ipari cégek várakozása szeptemberben - öt hónapos javulás után - nem változott, az augusztusi szinten maradt. Az elmúlt időszaki termelés megítélése javult, a következő időszaké csak minimálisan. A rendelésállományok megítélése stagnált - ezen belül az exportrendeléseké javult - a saját termelésű készleteket viszont valamelyest nagyobbnak érezték. Az építőipari bizalmi index értéke három hónapi emelkedés után szeptemberben kissé csökkent. Az elmúlt negyedév termelési színvonalának megítélése valamelyest javult, de a rendelésállomány megítélése és a foglalkoztatási szándék romlott.

A kereskedelmi cégek várakozása 2009 eleje óta hónapról hónapra jelentősen ingadozik, összességében enyhén javul, de az augusztusi számottevő növekedést szeptemberben ismét visszaesés követte. Különösen az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése lett pesszimistább, a készletszint megítélése és a foglalkoztatási szándék viszont kedvezőbb lett. A szolgáltató cégek pesszimizmusa szeptemberben oldódott, főleg a foglalkoztatás és a közeljövőre vonatkozó forgalom tekintetében. Az üzletmenet megítélése ugyanakkor kissé romlott augusztushoz képest.

Forrás: GKI Zrt. felmérései

Az iparban a válaszadók továbbra is az árak stagnálására számítottak, az építőiparban és a szolgáltató szektorban pedig változatlanul is az árcsökkenést tervezők vannak többségben az áremelésre törekvőkkel szemben. A kereskedelmi cégek körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés az év elejére jellemző alacsony szintet követően júniusban - az adóemelések miatt - megugrott, ezután júliusban kissé, augusztusban és szeptemberben pedig már érdemben csökkent. A foglalkoztatási szándék pesszimizmusa az építőipar kivételével minden ágazatban érezhetően enyhült, a fogyasztók körében pedig csökkent a munkanélküliségtől való félelem. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a lakosság körében is határozottan kedvezőbb lett.

A fogyasztói várakozások május óta hónapról hónapra javulnak. A munkanélküliségtől és inflációtól való csökkenő félelem mellett javult a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott képe is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm