Már sokan nem félnek a válságtól! Elmúlt, vagy csak hozzászoktak?

2009. szeptember 30. 07:02

Szeptemberben immár ötödik hónapja javult a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés eredményeit összegző mutató értéke már valamelyest meghaladja a tavaly novemberi értéket. Az üzleti szférán belül azonban augusztushoz képest csak a szolgáltató cégek lettek optimistábbak, igaz, ezek kiugró mértékben.

Az ipari cégek várakozása szeptemberben - öt hónapos javulás után - nem változott, az augusztusi szinten maradt. Az elmúlt időszaki termelés megítélése javult, a következő időszaké csak minimálisan. A rendelésállományok megítélése stagnált - ezen belül az exportrendeléseké javult - a saját termelésű készleteket viszont valamelyest nagyobbnak érezték. Az építőipari bizalmi index értéke három hónapi emelkedés után szeptemberben kissé csökkent. Az elmúlt negyedév termelési színvonalának megítélése valamelyest javult, de a rendelésállomány megítélése és a foglalkoztatási szándék romlott.

A kereskedelmi cégek várakozása 2009 eleje óta hónapról hónapra jelentősen ingadozik, összességében enyhén javul, de az augusztusi számottevő növekedést szeptemberben ismét visszaesés követte. Különösen az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése lett pesszimistább, a készletszint megítélése és a foglalkoztatási szándék viszont kedvezőbb lett. A szolgáltató cégek pesszimizmusa szeptemberben oldódott, főleg a foglalkoztatás és a közeljövőre vonatkozó forgalom tekintetében. Az üzletmenet megítélése ugyanakkor kissé romlott augusztushoz képest.

Forrás: GKI Zrt. felmérései

Az iparban a válaszadók továbbra is az árak stagnálására számítottak, az építőiparban és a szolgáltató szektorban pedig változatlanul is az árcsökkenést tervezők vannak többségben az áremelésre törekvőkkel szemben. A kereskedelmi cégek körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés az év elejére jellemző alacsony szintet követően júniusban - az adóemelések miatt - megugrott, ezután júliusban kissé, augusztusban és szeptemberben pedig már érdemben csökkent. A foglalkoztatási szándék pesszimizmusa az építőipar kivételével minden ágazatban érezhetően enyhült, a fogyasztók körében pedig csökkent a munkanélküliségtől való félelem. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a lakosság körében is határozottan kedvezőbb lett.

A fogyasztói várakozások május óta hónapról hónapra javulnak. A munkanélküliségtől és inflációtól való csökkenő félelem mellett javult a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott képe is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?