20 °C Budapest

Módosulnak az öröklési szabályok

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 09:17

Az új polgári törvénykönyv átalakítja a családon belüli öröklési szabályokat, főként a gyerekek pozícióit erősítve, szemben a túlélő házastárséval - írja a Népszabadság.

Az eddig érvényben lévő szabályok szerint a túlélő házastárs, ha nincs végrendelet, minden közös tulajdonra haszonélvezeti jogot kap, ami azt jelenti, hogy a gyerekek nem rendelkezhetnek szabadon örökségükről. Mindez kiterjed a volt közös lakásra, nyaralóra, gépkocsira, a takarékbetétre, az értékpapírokra, a közös vállalkozásra is.

Jövőre azonban az özvegy haszonélvezete kizárólag a lakásra terjed ki, minden mással egyenlő arányban osztozik a törvényes örökösökkel.

Az új szabályozás főleg azokat a gyermekeket hozza kedvezőbb helyzetbe, akiknek a szülei elváltak, majd valamelyikük új házasságot kötött.

Élettársak esetében is módosulnak a szabályok: tíz év együttélés után törvényes öröklési státust szereznek, szemben a jelenlegi szabállyal, ahol ha valamelyik félnek gyermeke volt, mindent ő örökölt.

Új öröklési szabályok lépnek érvénybe a szülők javára is a házastárs ellenére: ha nem született gyermek, osztoznia kell a házastársnak az elhunyt szüleivel is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?