7 °C Budapest

Módosulnak az öröklési szabályok

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 09:17

Az új polgári törvénykönyv átalakítja a családon belüli öröklési szabályokat, főként a gyerekek pozícióit erősítve, szemben a túlélő házastárséval - írja a Népszabadság.

Az eddig érvényben lévő szabályok szerint a túlélő házastárs, ha nincs végrendelet, minden közös tulajdonra haszonélvezeti jogot kap, ami azt jelenti, hogy a gyerekek nem rendelkezhetnek szabadon örökségükről. Mindez kiterjed a volt közös lakásra, nyaralóra, gépkocsira, a takarékbetétre, az értékpapírokra, a közös vállalkozásra is.

Jövőre azonban az özvegy haszonélvezete kizárólag a lakásra terjed ki, minden mással egyenlő arányban osztozik a törvényes örökösökkel.

Az új szabályozás főleg azokat a gyermekeket hozza kedvezőbb helyzetbe, akiknek a szülei elváltak, majd valamelyikük új házasságot kötött.

Élettársak esetében is módosulnak a szabályok: tíz év együttélés után törvényes öröklési státust szereznek, szemben a jelenlegi szabállyal, ahol ha valamelyik félnek gyermeke volt, mindent ő örökölt.

Új öröklési szabályok lépnek érvénybe a szülők javára is a házastárs ellenére: ha nem született gyermek, osztoznia kell a házastársnak az elhunyt szüleivel is.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?