Módosulnak az öröklési szabályok

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 09:17

Az új polgári törvénykönyv átalakítja a családon belüli öröklési szabályokat, főként a gyerekek pozícióit erősítve, szemben a túlélő házastárséval - írja a Népszabadság.

Az eddig érvényben lévő szabályok szerint a túlélő házastárs, ha nincs végrendelet, minden közös tulajdonra haszonélvezeti jogot kap, ami azt jelenti, hogy a gyerekek nem rendelkezhetnek szabadon örökségükről. Mindez kiterjed a volt közös lakásra, nyaralóra, gépkocsira, a takarékbetétre, az értékpapírokra, a közös vállalkozásra is.

Jövőre azonban az özvegy haszonélvezete kizárólag a lakásra terjed ki, minden mással egyenlő arányban osztozik a törvényes örökösökkel.

Az új szabályozás főleg azokat a gyermekeket hozza kedvezőbb helyzetbe, akiknek a szülei elváltak, majd valamelyikük új házasságot kötött.

Élettársak esetében is módosulnak a szabályok: tíz év együttélés után törvényes öröklési státust szereznek, szemben a jelenlegi szabállyal, ahol ha valamelyik félnek gyermeke volt, mindent ő örökölt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Új öröklési szabályok lépnek érvénybe a szülők javára is a házastárs ellenére: ha nem született gyermek, osztoznia kell a házastársnak az elhunyt szüleivel is.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem