Így neveld a gyerekedet, ha jót akarsz neki!

2009. június 14. 08:03

A válság az élet minden területén érezteti hatását, így a munkaerőpiacon is. Ma már elképzelhetetlen, hogy valaki évtizedeken át egy helyen dolgozzon. Az új elvárásokhoz érdemes már gyerekkorban felkészíteni a gyerekeket - állítják neves gyerekpszichológusok, és egyéb szakértők.

Néhány évvel ezelőtt ha valaki elvégzett mondjuk egy közgazdasági, jogi, vagy műszaki egyetemet, és beszélt egy idegen nyelvet, sokat már nem kellett azon agonizálnia, hogy mihez kezdjen, mikor elkezdődik a nagybetűs élet. A világ azonban mára megváltozott, és a fent felsorolt ismérvek még koránt sem garantálják a sikert az állásokért való küzdelemben.

Az úgynevezett Y-generáció - az 1982-1995 között születettek, akiket gyakran neveznek ezredfordulósoknak, illetve "dotcom" generációnak is - tagjai életük során várhatóan 10-14 alkalommal is munkát váltanak majd, legalábbis a munkaerőpiac szakértői szerint. Ehhez, vagyis az állandóan változó környezethez nem árt, ha megfelelő képességekkel, készségekkel rendelkezik az ember, amit már gyerekkorban érdemes kialakítani.

Egy amerikai gyermek-pszichológus, Stanley Greenspan szerint az alábbi tényezőkre érdemes figyelniük, és időt, türelmet nem sajnálva fejleszteniük a szülőknek gyeremekükben:

Alkalmazkodóképesség: Az örökös változásra fel kell készülni. Ez persze nem egy könnyű feladat, ha gyereknevelésről van szó, valószínűleg nem találunk olyan fejezetet egyik tanácsadó könyvben sem, aminek az lenne a címe: "hogyan neveljünk gyerekünket alkalmazkodóvá". Ennek ellenére megvannak a praktikái, lépései ennek is: a legfontosabb, hogy megtanítsuk nekik, hogyan kell logikusan dönteni, ha több lehetőség közül kell választaniuk.

Kisgyerekek esetében legyen mindig elég türelmünk az örökös miértekre válaszolni, hiszen ettől alakul ki bennük a logikus gondolkodás képessége, és így értik meg az őket körülvevő világot - íjra Greenspan a Wall Street Journal hasábjain.

Iskolás korú gyerekeknél fontos, hogy megvitassák véleményüket szüleikkel, és legyen szó akármilyen nüansznyi kérdésről, ez ugyanis fejleszti a gondolkodásukat. Tinédzsereket pedig arra kell ösztönözni, hogy legyenek kritikusak a munkájukat illetően, persze nem kíméletlenül, csak reálisan szemlélve a dolgokat, hiszen így kevésbé szorulnak majd külső tanácsokra.

Mindezek együttesen elősegítik, hogy felnőtt korukban ne jöjjenek zavarba nagyobb változásoknál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Felfedezésre való hajlam: Akik örömüket lelik a tanulásban, és az új tevékenységek felfedezésében, valószínűleg a munkájukban is többre viszik. Mindez gyerekkorban fejleszthető, leginkább azzal, hogy hagyjuk, sőt bátorítjuk őket, hogy merjenek új dolgokat kipróbálni, és ne érezzenek szégyent, ha valamiben kudarcot vallanak.

Gyerekkorban jellemző, hogy ide-oda csaponganak, minden héten új hobbit választanak: egyik nap még focira, másik nap már teniszre akarnak járni. Greenspan szerint nem jó, ha a szülő ezt megakadályozza, vagy rákényszeríti az első választására.

Vállalkozói szellem: erre a képességre - vagyis a kezdeményezőképességre, és kockázatvállalás bizonyos szintjére - mindenkinek szüksége van, nem csak az üzletvezetőknek. Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint a munkáltatók 60 százaléka ezt pont így gondolja.

Ezt a képességet gyerekkorban is lehet már fejleszteni, elég ha olyan feladatokat kapnak az iskolában, ahol komplex megoldásokat kell keresniük egy problémára.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem