Így neveld a gyerekedet, ha jót akarsz neki!

2009. június 14. 08:03

A válság az élet minden területén érezteti hatását, így a munkaerőpiacon is. Ma már elképzelhetetlen, hogy valaki évtizedeken át egy helyen dolgozzon. Az új elvárásokhoz érdemes már gyerekkorban felkészíteni a gyerekeket - állítják neves gyerekpszichológusok, és egyéb szakértők.

Néhány évvel ezelőtt ha valaki elvégzett mondjuk egy közgazdasági, jogi, vagy műszaki egyetemet, és beszélt egy idegen nyelvet, sokat már nem kellett azon agonizálnia, hogy mihez kezdjen, mikor elkezdődik a nagybetűs élet. A világ azonban mára megváltozott, és a fent felsorolt ismérvek még koránt sem garantálják a sikert az állásokért való küzdelemben.

Az úgynevezett Y-generáció - az 1982-1995 között születettek, akiket gyakran neveznek ezredfordulósoknak, illetve "dotcom" generációnak is - tagjai életük során várhatóan 10-14 alkalommal is munkát váltanak majd, legalábbis a munkaerőpiac szakértői szerint. Ehhez, vagyis az állandóan változó környezethez nem árt, ha megfelelő képességekkel, készségekkel rendelkezik az ember, amit már gyerekkorban érdemes kialakítani.

Egy amerikai gyermek-pszichológus, Stanley Greenspan szerint az alábbi tényezőkre érdemes figyelniük, és időt, türelmet nem sajnálva fejleszteniük a szülőknek gyeremekükben:

Alkalmazkodóképesség: Az örökös változásra fel kell készülni. Ez persze nem egy könnyű feladat, ha gyereknevelésről van szó, valószínűleg nem találunk olyan fejezetet egyik tanácsadó könyvben sem, aminek az lenne a címe: "hogyan neveljünk gyerekünket alkalmazkodóvá". Ennek ellenére megvannak a praktikái, lépései ennek is: a legfontosabb, hogy megtanítsuk nekik, hogyan kell logikusan dönteni, ha több lehetőség közül kell választaniuk.

Kisgyerekek esetében legyen mindig elég türelmünk az örökös miértekre válaszolni, hiszen ettől alakul ki bennük a logikus gondolkodás képessége, és így értik meg az őket körülvevő világot - íjra Greenspan a Wall Street Journal hasábjain.

Iskolás korú gyerekeknél fontos, hogy megvitassák véleményüket szüleikkel, és legyen szó akármilyen nüansznyi kérdésről, ez ugyanis fejleszti a gondolkodásukat. Tinédzsereket pedig arra kell ösztönözni, hogy legyenek kritikusak a munkájukat illetően, persze nem kíméletlenül, csak reálisan szemlélve a dolgokat, hiszen így kevésbé szorulnak majd külső tanácsokra.

Mindezek együttesen elősegítik, hogy felnőtt korukban ne jöjjenek zavarba nagyobb változásoknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felfedezésre való hajlam: Akik örömüket lelik a tanulásban, és az új tevékenységek felfedezésében, valószínűleg a munkájukban is többre viszik. Mindez gyerekkorban fejleszthető, leginkább azzal, hogy hagyjuk, sőt bátorítjuk őket, hogy merjenek új dolgokat kipróbálni, és ne érezzenek szégyent, ha valamiben kudarcot vallanak.

Gyerekkorban jellemző, hogy ide-oda csaponganak, minden héten új hobbit választanak: egyik nap még focira, másik nap már teniszre akarnak járni. Greenspan szerint nem jó, ha a szülő ezt megakadályozza, vagy rákényszeríti az első választására.

Vállalkozói szellem: erre a képességre - vagyis a kezdeményezőképességre, és kockázatvállalás bizonyos szintjére - mindenkinek szüksége van, nem csak az üzletvezetőknek. Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint a munkáltatók 60 százaléka ezt pont így gondolja.

Ezt a képességet gyerekkorban is lehet már fejleszteni, elég ha olyan feladatokat kapnak az iskolában, ahol komplex megoldásokat kell keresniük egy problémára.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?