Így neveld a gyerekedet, ha jót akarsz neki!

2009. június 14. 08:03

A válság az élet minden területén érezteti hatását, így a munkaerőpiacon is. Ma már elképzelhetetlen, hogy valaki évtizedeken át egy helyen dolgozzon. Az új elvárásokhoz érdemes már gyerekkorban felkészíteni a gyerekeket - állítják neves gyerekpszichológusok, és egyéb szakértők.

Néhány évvel ezelőtt ha valaki elvégzett mondjuk egy közgazdasági, jogi, vagy műszaki egyetemet, és beszélt egy idegen nyelvet, sokat már nem kellett azon agonizálnia, hogy mihez kezdjen, mikor elkezdődik a nagybetűs élet. A világ azonban mára megváltozott, és a fent felsorolt ismérvek még koránt sem garantálják a sikert az állásokért való küzdelemben.

Az úgynevezett Y-generáció - az 1982-1995 között születettek, akiket gyakran neveznek ezredfordulósoknak, illetve "dotcom" generációnak is - tagjai életük során várhatóan 10-14 alkalommal is munkát váltanak majd, legalábbis a munkaerőpiac szakértői szerint. Ehhez, vagyis az állandóan változó környezethez nem árt, ha megfelelő képességekkel, készségekkel rendelkezik az ember, amit már gyerekkorban érdemes kialakítani.

Egy amerikai gyermek-pszichológus, Stanley Greenspan szerint az alábbi tényezőkre érdemes figyelniük, és időt, türelmet nem sajnálva fejleszteniük a szülőknek gyeremekükben:

Alkalmazkodóképesség: Az örökös változásra fel kell készülni. Ez persze nem egy könnyű feladat, ha gyereknevelésről van szó, valószínűleg nem találunk olyan fejezetet egyik tanácsadó könyvben sem, aminek az lenne a címe: "hogyan neveljünk gyerekünket alkalmazkodóvá". Ennek ellenére megvannak a praktikái, lépései ennek is: a legfontosabb, hogy megtanítsuk nekik, hogyan kell logikusan dönteni, ha több lehetőség közül kell választaniuk.

Kisgyerekek esetében legyen mindig elég türelmünk az örökös miértekre válaszolni, hiszen ettől alakul ki bennük a logikus gondolkodás képessége, és így értik meg az őket körülvevő világot - íjra Greenspan a Wall Street Journal hasábjain.

Iskolás korú gyerekeknél fontos, hogy megvitassák véleményüket szüleikkel, és legyen szó akármilyen nüansznyi kérdésről, ez ugyanis fejleszti a gondolkodásukat. Tinédzsereket pedig arra kell ösztönözni, hogy legyenek kritikusak a munkájukat illetően, persze nem kíméletlenül, csak reálisan szemlélve a dolgokat, hiszen így kevésbé szorulnak majd külső tanácsokra.

Mindezek együttesen elősegítik, hogy felnőtt korukban ne jöjjenek zavarba nagyobb változásoknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felfedezésre való hajlam: Akik örömüket lelik a tanulásban, és az új tevékenységek felfedezésében, valószínűleg a munkájukban is többre viszik. Mindez gyerekkorban fejleszthető, leginkább azzal, hogy hagyjuk, sőt bátorítjuk őket, hogy merjenek új dolgokat kipróbálni, és ne érezzenek szégyent, ha valamiben kudarcot vallanak.

Gyerekkorban jellemző, hogy ide-oda csaponganak, minden héten új hobbit választanak: egyik nap még focira, másik nap már teniszre akarnak járni. Greenspan szerint nem jó, ha a szülő ezt megakadályozza, vagy rákényszeríti az első választására.

Vállalkozói szellem: erre a képességre - vagyis a kezdeményezőképességre, és kockázatvállalás bizonyos szintjére - mindenkinek szüksége van, nem csak az üzletvezetőknek. Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint a munkáltatók 60 százaléka ezt pont így gondolja.

Ezt a képességet gyerekkorban is lehet már fejleszteni, elég ha olyan feladatokat kapnak az iskolában, ahol komplex megoldásokat kell keresniük egy problémára.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem