15 °C Budapest

Kinek kedvez az infláció: drágult a sertészsír, olcsóbb lett az étolaj

Pénzcentrum
2009. szeptember 11. 11:17

2009. augusztusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-csökkenés 0,3% volt. 2008. augusztushoz viszonyítva az árak 5,0%-kal növekedtek. Idén, az első nyolc hónapban, átlagosan 3,8%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

1 hónap alatt - 2009. júliushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 2,8%-kal csökkentek, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,1%-os árcsökkenése következtében. Növekedett a tojás (1,1%) és a párizsi, kolbász (0,8%) ára, ugyanakkor árcsökkenés volt megfigyelhető a cukor (3,8%), valamint a sajt (1,1%) esetében. A legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult (1,9%), ezen belül az elektromos energia ára 6,5%-kal nőtt, a távfűtésé azonban 5,6%-kal csökkent az áfakulcs változásból adódóan. Emelkedtek a szolgáltatások árai is (0,7%), ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 3,3%-kal kellett többet fizetni. Szintén árnövekedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (0,3%) továbbá az egyéb cikkek (0,4%) körében. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 1,1%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott az előző hónaphoz viszonyítva. A ruházkodási cikkek esetében a nyári kiárusítások következtében 2,6%-os árcsökkenés volt megfigyelhető.

12 hónap alatt, 2008. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 3,5%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 27,1 a párizsi, kolbász 13,1, a tojás 9,3, valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka 8,5 százalékkal. Árcsökkenés következett be az étolaj (18,8%), a sajt (14,6%), a tej (9,5%) és a liszt (8,4%) esetében.

Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 8,9%-kal drágultak a szeszes italok, dohányáruk. Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szolgáltatások (6,2%) körében is, ezen belül a szemétszállítás 15,0, a vízdíj 12,0, a csatornadíj 11,8 százalékkal drágult. A háztartási energia átlagot meghaladó, 5,6%-os áremelkedésén belül az elektromos energia ára 9,6%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek (4,9%) és az egyéb cikkek (3,2%) áremelkedése átlag alatti volt. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 4,0%-kal csökkent, a gyógyszer, gyógyáru 6,1%-kal drágult. A ruházkodási cikkek esetében szintén átlag alatti (2,3%) volt a növekedés.

Az EU 27 tagországában 2009. júliusban a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 0,2%-kal voltak magasabbak, mint 2008. júliusban. Árcsökkenés volt megfigyelhető többek között Írországban (2,6%) és Belgiumban (1,7%), a legnagyobb áremelkedést pedig Romániában (5,0%) és Magyarországon (4,9%) mérték.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?