1 °C Budapest

Kincstárnokok őrzik majd a minisztériumok pénzét

2009. augusztus 27. 09:32

Szeptember 1-jétől a miniszterelnök által kijelölt kincstárnokok a központi költségvetési intézmények gazdálkodását, pénzügyi folyamatait ellenőrzik. Munkájuk annyiban különbözik a belső ellenőrök tevékenységétől, hogy amennyiben problémát észlelnek, a Pénzügyminisztériumnak jelentik, valamint tevékenységük kifejezetten az intézményi gazdálkodásra terjed ki.

Kincstárnoka a pénzügyi tárcának is lehet, ebben az esetben az esetleges szabálytalanságot a Miniszterelnöki Hivatalnak kell jelezni. Szollár Domokos kormányszóvivő az új intézmény felállításával kapcsolatban tegnap közölte: a kincstárnok a központi költségvetési intézmények, így a minisztériumok, azok intézményei vagy olyan szervek gazdálkodását ellenőrzi, mint például az adóhatóság, a statisztikai hivatal vagy a rendőrség. Nem tartoznak a kincstárnok felügyelete alá az önkormányzatok, a bíróságok vagy az Országgyűlés - írta a Világgazdaság.

A kincstárnok nem korlátozza az intézmények függetlenségét, nem állíthat le kifizetéseket és beruházásokat. Rálátása van viszont az érintett intézmény valamennyi pénzmozgására, beleértve a megrendeléseket és a közbeszerzéseket.

Az új típusú ellenőrök olyan szakemberek közül kerülnek ki, akik előzőleg az államkincstárnál vagy a pénzügyi tárcánál láttak el hasonló feladatot, vagyis a kincstárnokok alkalmazása nem jelent létszámbővítést. Kijelölésükről a miniszterelnök határoz. Azt is a kormányfő dönti el, mely intézményeknél szükséges őket "bevetni". Arra a kérdésre, hogy csak az idén, a hiánycél és a feszes költségvetési gazdálkodás betartása céljával, vagy még jövőre is lesznek-e kincstárnokok a központi költségvetési intézményeknél, Szollár Domokos úgy válaszolt, az újonnan bevezetendő tisztségnek nincs úgymond fenntartási határideje, vagyis a szakembereket hosszabb távon is alkalmazni lehet.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?