11 °C Budapest

Kincstárnokok őrzik majd a minisztériumok pénzét

2009. augusztus 27. 09:32

Szeptember 1-jétől a miniszterelnök által kijelölt kincstárnokok a központi költségvetési intézmények gazdálkodását, pénzügyi folyamatait ellenőrzik. Munkájuk annyiban különbözik a belső ellenőrök tevékenységétől, hogy amennyiben problémát észlelnek, a Pénzügyminisztériumnak jelentik, valamint tevékenységük kifejezetten az intézményi gazdálkodásra terjed ki.

Kincstárnoka a pénzügyi tárcának is lehet, ebben az esetben az esetleges szabálytalanságot a Miniszterelnöki Hivatalnak kell jelezni. Szollár Domokos kormányszóvivő az új intézmény felállításával kapcsolatban tegnap közölte: a kincstárnok a központi költségvetési intézmények, így a minisztériumok, azok intézményei vagy olyan szervek gazdálkodását ellenőrzi, mint például az adóhatóság, a statisztikai hivatal vagy a rendőrség. Nem tartoznak a kincstárnok felügyelete alá az önkormányzatok, a bíróságok vagy az Országgyűlés - írta a Világgazdaság.

A kincstárnok nem korlátozza az intézmények függetlenségét, nem állíthat le kifizetéseket és beruházásokat. Rálátása van viszont az érintett intézmény valamennyi pénzmozgására, beleértve a megrendeléseket és a közbeszerzéseket.

Az új típusú ellenőrök olyan szakemberek közül kerülnek ki, akik előzőleg az államkincstárnál vagy a pénzügyi tárcánál láttak el hasonló feladatot, vagyis a kincstárnokok alkalmazása nem jelent létszámbővítést. Kijelölésükről a miniszterelnök határoz. Azt is a kormányfő dönti el, mely intézményeknél szükséges őket "bevetni". Arra a kérdésre, hogy csak az idén, a hiánycél és a feszes költségvetési gazdálkodás betartása céljával, vagy még jövőre is lesznek-e kincstárnokok a központi költségvetési intézményeknél, Szollár Domokos úgy válaszolt, az újonnan bevezetendő tisztségnek nincs úgymond fenntartási határideje, vagyis a szakembereket hosszabb távon is alkalmazni lehet.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm